De kosten die je maandelijkse voor een auto betaalt, kunnen aardig in de papieren lopen. Of je nu wilt bezuinigen of gewoon minder geld aan je vervoer kwijt wilt zijn, een zuinig auto helpt je om geld te besparen. Maar wat is een zuinige auto eigenlijk? Zuinige auto's hebben veel te maken met het energielabel auto. Onder een zuinige auto wordt een auto verstaan met energielabel A of B. Deze type auto’s verbruiken ongeveer 20% minder brandstof dan de overige auto energie labels. Door de zuinigheid van de auto, zijn er meer milieuvoordelen, zoals bijvoorbeeld een lage CO2-afstoot. Dit wordt door de overheid gestimuleerd door extra belastingvoordelen. Denk hierbij aan minder wegenbelasting, lagere bijtelling en mindere aanschafbelasting.
Het energielabel van auto’s loopt van A tm G:
Het wordt berekend op drie verschillende punten.
* Relatieve zuinigheid houdt in dat er geen appels met peren worden vergeleken. Een grote auto verbruikt altijd meer dan een kleinere compactere wagen, dus worden er alleen auto’s vergeleken uit dezelfde klasse.
Sinds 2012 is er ook de verplichting voor bandenlabels. Dit label geeft informatie over de veiligheid, geluid en ook over het brandstofverbruik. Het bandenlabel geeft drie verschillende punten aan:
Het energielabel samen met het bandenlabel geven de meest informatie over de zuinigheid van de auto in een bepaalde klasse.
Om tot een eerlijke vergelijking te komen, dient er niet alleen naar de fabrieksopgave gekeken te worden, maar ook naar een daadwerkelijk verbruik. Dat is lastig omdat het verbruik afhangt van vele factoren, waaronder rijstijl en gebruik in stad of op snelweg, maar ook de weeromstandigheden tellen mee. In de fabriek worden de auto’s getest tijdens de meest ideale omstandigheden. Ook verbruiken nieuwe auto’s de eerste 1500 km meer, pas na het inrijden stabiliseert dit. Om het allemaal eerlijker te laten verlopen, is er een nieuw meetinstrument in het leven geroepen, de WLTP.
Om de fabrieksopgave zo eerlijk mogelijk te laten verlopen is er enkele jaren geleden de WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) in gegaan. Vanaf september 2017 geldt dit voor alle nieuwe modellen en per september 2018 voor alle bestaande modellen.
Het praktijkverbruik van een bepaald type auto is gemakkelijk op internet te vinden. Automobielen houden vaak zelf het brandstofverbruik bij en dat geeft een goede indicatie.
De Nissan Juke is een zuinige SUV en als familieauto komt de de Ford Expedition goed uit de bus. Ook de Toyota Highlander Hybrid, de Toyota Avalon Hybrid en, voor wie iets kleiners wilt rijden, de Toyota Camry, scoren goed.