Contact met Vaartland.nl

 

Hatchback kopen?

Een hatchbacks is een auto waarbij de bagageruimte van binnenuit bereikt kan worden en de kofferbakklep (de hatchback) aan het dak zit bevestigt. De achterbank kan gemakkelijk neergeklapt worden zodat er meer ruimte ontstaat om grotere objecten te vervoeren. 

hatchback modellen vaartland
 
 
 
 
 

Huidige aanbod

De klep van een hatchback auto

Omdat hatchback auto’s geen aparte bagageruimte hebben, worden ze gekenmerkt als drie- of vijfdeursauto’s. In feite is dat geen echte deur, maar meer een achterklep. Veel hatchback modellen worden ook gemaakt in een stationwagenuitvoering. Het verschil is dan de grootte van de bagageruimte.

Het unieke feature van de hatchback cars

In de moderne hatchbacks wordt de motor regelmatig dwars geplaatst. Dit komt bij vrachtwagens en autobussen vaker voor, ook auto’s met voorwielaandrijving hebben in de regel dwars geplaatste motoren. De bijzondere Lamborghini Miura onderscheidt zich ook door een dwars geplaatste motor.

Wat is wat? Hatchback sedan

Er zijn diverse vijfdeurs hatchbacks die het uiterlijk van een sedan hebben, zoals bijvoorbeeld de oudere Seat Toledo’s. Ook bestaan er auto’s die lijken op een hatchback, maar geen vijfde deur hebben, de Citroën CX is daar een goed voorbeeld van.

Keuzemogelijkheid: hatchback of sedan?

In Nederland doet de sportieve hatchback het goed in de verkoop. Sinds de jaren ’60 worden er meer hatchbacks en stationwagens verkocht dan andere carrosseriemodellen. Ook in Europa is dat een trend die zich voortzet. Door de hoge waardering in veiligheid, de flexibiliteit van dit type auto en de ruimte wordt de hatchback auto zeer gewaardeerd. Ook tweedehands is er veel vraag naar als gezinsauto, met name is de Focus hatchback populair onder jonge gezinnen.

Voor- en nadelen van een hatchback

+ De ideale combinatie tussen flexibiliteit en ruimte
+ Makkelijk dicht te klappen achterbank
+ Extra laadruimte is eenvoudig te creëren
+ Sportieve look

- Kleinere bagageruimte dan stationwagen
- Geen afzonderlijke kofferbak zoals bij een sedan
- Duurder en zwaarder dan een sedan

Populaire hatchback modellen

Er zijn verschillende soorten hatchback modellen. Zo zijn er compacte, elektrische, ruime en sportieve hatchbacks. De meeste automerken hebben een of meerdere hatchback modellen in het assortiment. De Golf en de Polo zijn hier waarschijnlijk wel de bekendste van. Maar ook Ford doet het goed met zijn hatchbacks, zowel de Fiesta als de Focus hatchback zijn veel gezochte auto’s. Opel kent de Astra en de Corsa, maar ook andere merken zoals BMW en Mercedes kennen dit populaire carrosserie type. Vaartland.nl heeft een ruim assortiment tweedehands hatchbacks.  

Top 10 hatchback modellen

Voor iedere kwalificatie bestaat er wel een top 10, maar deze verandert ook regelmatig weer door de nieuwe modellen en uitvoeringen die op de markt verschijnen. Vaartland.nl heeft een overzicht gemaakt van de meest populaire, goedkoopste en betrouwbaarste hatchback modellen.

  • Volkswagen Polo, een super populair hatchback model
  • Subaru Impreza, Hyundai Veloster, Fiat 500 zijn zeer betaalbare hatchbacks
  • Nissan Leaf, Honda Civic, Mazda MAZDA3 zijn populair als kleine hatchback
  • Honda Fit en de Civic, Volkswagen GTI staan bovenaan als beste auto voor het geld
  • Skoda Scala en de Octavia, Mazda 3, Toyota Corolla en de Kia Ceed worden gezien als de voordeligste hatchbacks.

Hatchback geschiedenis

De allereerste hatchback was de Traction Avant Commerciale van Citroën in 1938, alleen werd de term ‘hatchback car toen nog niet aan deze specifieke carrosserievorm toegekend. De hatchback betekenis werd bekender bij de Renault 4 uit 1961, maar het was Volkswagen die op de een of andere manier wist de reputatie te verwerven als de uitvinder van de hatchback. Dat komt door de Volkswagen Golf die sinds 1974 de meest populaire hatchback is en bekend staat als de beste hatchback.

De geschiedenis van de Hatchback

De eerste hatchback werd geproduceerd in 1938 door Citroën; De Citroën 11CV Commerciale. De achterklep van deze auto bestond eerst uit twee delen, waarvan het bovenste deel met scharnieren aan het dak bevestigd was. In 1949 kwam het merk Kaiser-Frazer met de Vagabond en de Travaler. Deze hatchbacks hadden de vorm van een sedan maar de stoelen op de achterbank konden naar voren worden gevouwen waardoor je een heleboel extra laadruimte kreeg. Deze twee modellen van het merk Kaiser-Frazer staan bekend als de eerste hatchbacks in Amerika.

In 1961 kwam Renault met de Renault 4. Dit was de eerste hatchback die in grote getalen werd geproduceerd en verkocht. De Renault 4 bleef in productie tot en met 1986 in Europa en tot 1992 in Argentinië. In totaal werden er ruim 8 miljoen van deze auto’s verkocht.

Vanaf 2010 kwamen er ook hatchback versies beschikbaar van luxere automodellen zoals de BMW 5-serie occasion, de Porsche Panamera en de Audi A7. Naarmate de tijd vorderde werden de hatchbacks met 3 deuren steeds minder populair in vergelijking met de modellen die van 5 deuren waren voorzien. Dit heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de Audi A3 en de Renault Clio alleen nog maar worden gemaakt als 5-deurs variant. Deze zelfde trend is te zien bij SUV’s.

Bekijk ons aanbod Hatchbacks

De voordelen van een hatchback

Een hatchback heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere carrosseriemodellen zoals de sedan en de SUV. Het grootste voordeel is dat je bij een hatchback de stoelen op de achterbank weg kan klappen waardoor je een heleboel extra laadruimte creëert. Daarnaast is een hatchback over het algemeen een stuk lichter dan andere carrosseriemodellen. Dit lagere gewicht zorgt voor minder slijtage op de onderdelen, een lager brandstofverbruik en dus lagere kosten. Tenslotte is een hatchback over het algemeen goedkoper dan een sedan of SUV. Goed voor de portemonnee dus.

voordelen van hatchbacks blog vaartland

De Liftback

Wanneer een auto er van de buitenkant uitziet als een sedan omdat de daklijn minder stijl afloopt maar de bestuurdersruimte van de auto wel bereikt kan worden via de laadruimte wordt er gesproken van een liftback. Een liftback heeft dezelfde voordelen als een hatchback maar ziet er dus alleen iets anders uit.

Bekijk ons aanbod Hatchbacks

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl