Contact met Vaartland.nl

 

De Voordelen en Nadelen van een SUV

Een sports utility vehicle (SUV) is een auto welke hoger op zijn wielen staat en beschikt over extra interieur ruimte. In veel gevallen gecombineerd met vierwielaandrijving (4WD). Door de hoogte is een SUV makkelijk om in te stappen.

Waar de SUV auto vroeger gemaakt werden om op onverharde wegen snel mensen te kunnen vervoeren worden ze tegenwoordig ontworpen als luxe grote auto. De SUV afkorting staat immers voor Sports Utility Vehicles.

SUV’s zijn ontstaan omdat er behoefte was aan auto’s die hoger op de wielen stonden waardoor verplaatsing over onverharde terreinen mogelijk werd. Sinds eind jaren ’90 heeft de SUV een nieuwe start gemaakt. Ze werden enorm populair doordat de grote terreinwagens veranderden in grote, luxe voertuigen. De grootte van de auto zorgt voor veel ruimte voor de passagiers en voor bagage waardoor mensen veel gemak en comfort ervaren.

 

suv modellen vaartland

Bekijk welke SUV bij jouw wensen past! 

Huidige aanbod

Een SUV of Sport Utility Vehicle is een soort combinatie tussen een personenauto en een off-road voertuig. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je een SUV kan herkennen, wat de voordelen zijn en wat de nadelen zijn van het rijden in een SUV. We sluiten af met een aantal populaire SUV- modellen.

De kenmerken van een SUV

Er zijn een heleboel verschillende definities voor de SUV. Sommige definities claimen dat een SUV gebouwd moet zijn op een truck frame. Andere definities rekenen alle auto’s met enkele uiterlijke kenmerken van een off-road voertuig in de categorie SUV’s. Kenmerken van zo’n off-road voertuig zijn bijvoorbeeld: 4-wielaandrijving en een verhoogde opstap.

Bekijk ons aanbod suv's

Populair

SUV’s zijn erg populair. Sterker nog, 36,8% van alle auto’s op de wereld zijn SUV’s. Daarmee is het, het grootste autosegment in de wereld. Tussen 1990 en 2000 werd de SUV erg populair in de Verenigde Staten. Dit ging ten koste van andere voertuigtypen zoals de sedan en de stationwagen. De laatste tijd zijn vooral kleine SUV’s en Crossovers populair geworden wat er dus uiteindelijk voor gezorgd heeft dat het, het grootste autosegment ter wereld is geworden.  

De voordelen van een SUV

Eén van de voordelen van een SUV is dat deze een stuk ruimer zijn dan een normale personenauto. De afstand tussen voor- en achteras is langer dan bij een normale auto waardoor je meer ruimte hebt op de achterbank of een ruimere bagageruimte hebt.

Omdat een SUV een stuk ruimer is, is deze ook een stuk veelzijdiger. Zo kan je de stoelen vaak neerklappen zodat je enorm veel bagageruimte hebt. Daarnaast heb je ook de optie om neerklapbare stoeltjes in de kofferbakvloer te monteren zodat je tot wel 7 personen in de auto kan meenemen. Dit is met name handig voor grote gezinnen.

Daarnaast heb je met een SUV een hogere rijpositie. Omdat je een stuk hoger zit dan bij een normale auto heb je een beter overzicht en krijg je het idee dat je baas op de weg bent. Bovendien kan je door de hoge ligging ook beter zien wat er achter je gebeurd.

Verder zien SUV’s er robuust uit door hun dikke bumper en beschermstrips aan de zijkant van de auto. Dit maakt ze een stukje minder gevoelig voor kleine tikjes.

Tenslotte hebben SUV’s een relatief hoge restwaarde. Zoals eerder in dit blogartikel is beschreven zijn SUV’s tegenwoordig erg populair. Dit zorgt er automatisch voor dat de je jouw auto voor een relatief hoog bedrag kan verkopen.

De nadelen van een SUV

Naast de voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan het rijden van een SUV. Zo zijn SUV’s een stuk zwaarder dan normale personenauto’s waardoor ze meer lawaai maken én ook een stuk meer verbruiken. Door het grote formaat en hoge gewicht heb je een stuk meer weerstand tijdens het rijden en dit zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt en dus meer geld kwijt bent bij het tanken. Door het hoge verbruik rijden de meeste SUV’s op diesel. Er zijn ook hybride SUV’s die het verbruik van de auto enigszins kunnen terugdringen.

Naast het hoge brandstofverbruik betaal je ook meer voor een SUV. De catalogusprijs van een SUV ligt gemiddeld zo’n 20% hoger dan een normale personenauto.

Door het hoge gewicht en hoge verbruik ben je voor een SUV vaak ook meer kwijt voor onderhoud. Door het hoge gewicht slijten vervangingsonderdelen sneller waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn. Door de hogere aanschafprijs betaal je ook een hogere verzekeringspremie.

Verder kan het onhandig zijn om met een SUV door de stad te rijden. Door de grotere afmetingen kan het lastig zijn om door smalle straatjes te rijden of op krappe plekjes te parkeren. Parkeersensoren en/of een achteruitrijcamera zijn bij een SUV dus geen overbodige luxe.

Tenslotte kan een SUV zorgen voor een vals veiligheidsgevoel. Door het grote formaat en hoge zitting heb je het gevoel dat je de baas bent op de weg maar uit verschillende crashtests van de EuroNCAP is gebleken dat je niet per sé veiliger bent in een SUV. Het enige voordeel is dat de SUV een hoger gewicht heeft maar daar blijft het dan ook bij.

voor- en nadelen van een suv blog

Populaire modellen

Volkswagen T-Roc

De Volkswagen T-Roc is het grote broertje van de Volkswagen Golf en biedt veel ruimte. Bovendien is hij relatief licht voor een SUV. Vanaf 2020 is de T-Roc ook te bestellen als Cabrio en kan je ook een speciale Performance-uitvoering nemen die in 4,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur gaat.

Kia Niro

De Kia Niro was in 2019 de meest verkochte SUV in Nederland. De Kia Niro heeft een relatief laag verbruik voor een SUV en heeft wel 7 jaar garantie. Daarnaast heeft de Kia Niro een trekgewicht van 1.300 kilo en is de auto ook verkrijgbaar als Plug-in Hybride.

Opel Crossland X

De Opel Crossland X is de vervanger van de Opel Meriva. De Opel Crossland X is een relatief goedkope SUV met een nieuwprijs van ronde 20.000 euro. Dankzij het hippe uiterlijk en ruime indeling is de Crossland X erg populair.  

De voordelen van een terreinwagen

Het eerste voordeel van een SUV ten opzichte van andere automodellen is de ruimte in de auto. Van een ruime zitplaats in de bijrijdersstoelen tot aan de kofferbak met een inhoud tot wel de 1500 liter. Aan ruimte geen gebrek. Verder ligt de auto iets hoger op het wegdek. Hierdoor wordt het overzicht voor de bestuurder verbeterd doordat hij een hoger zicht heeft op de weg en op de ruimte om de auto heen. Ook kunnen SUV’s vaak iets beter uit de voeten op onverharde wegen omdat ze hier oorspronkelijk ook voor ontworpen zijn. SUV’s zijn tegenwoordig meer ontworpen voor de weg en vaak ook niet uitgerust met 4x4. Kijk dus uit want je komt mogelijk vast te zitten in los zand of blubber.

Waarom een SUV auto kopen?

Ben je op zoek naar een grote gezinsauto of gewoon een auto waar je veel ruimte hebt voor passagiers en bagage. Of ben je iemand die graag grote lange vakanties maakt in je auto. Dan is een SUV zeker een type auto om in gedachte te nemen.

De grootte van de auto biedt ruimte voor jou, je passagiers en al je bagage of je nu op vakantie gaat of gewoon gaat roadtrippen. Je geniet van luxe, comfort en een veilig gevoel door de hoogte van de auto. Verder heb je keuze uit enorm veel verschillende soorten SUV’s met allerlei verschillende functies. Zeker als je graag op vakantie gaat met het hele gezin is het hebben van een SUV fijn. De kinderen hebben lekker veel ruimte achterin en je kunt al je spullen kwijt in je kofferbak.

Wat voor Soorten SUV auto’s zijn er?

Binnen de SUV branche zijn er ook nog verschillende soorten. Je hebt natuurlijk de traditionele terreinwagen, deze auto’s zijn er voor gemaakt om goed te presteren op onverharde wegen. Verder heb je Luxury, fullsize, midsize, compacte en mini SUV’s en tot slot de crossovers. Dit zijn allemaal voorbeelden van SUV’s die gemaakt zijn voor een wat luxere ervaring maar minder presteren op onverharde wegen dan de terreinwagens. Verder hebben al deze auto’s een verschil in hoogte en ruimte aan de binnenkant, wat ook weer resulteert in een kleiner model voor de liefhebbers.

Welke SUV's zijn er?

  • Terreinwagen
  • Luxury SUV
  • Fullsize of grote SUV
  • Midsize SUV
  • Compacte SUV
  • Mini-en kleine SUV
  • Crossover

Terreinwagen

De oorsprong van de SUV’s. Terreinwagens zijn speciaal ontworpen om goed uit de voeten te kunnen in gebieden waar geen verharde wegen zijn. Met een 4x4 aandrijving is deze auto ideaal voor off road rijden.

Luxury SUV

Grote SUV’s waar je kan genieten van luxe en comfort. Niet speciaal gemaakt voor off road rijden maar zeker wel geschikt.

Fullsize of grote SUV

Grote SUV’s die gemak en comfort bieden aan alle inzittenden. Vooral gemaakt voor gemak en comfort waardoor ze vaak minder goed presteren op onverharde wegen dan terreinwagens en luxury SUV’s

Midsize SUV

Een type SUV die iets kleiner is dan de grotere SUV’s. Geschikt voor rijden op de weg met overzicht en comfort. Over het algemeen zijn ze niet geschikt voor off road rijden.

Compacte SUV

Klein soort SUV’s. Iets minder groot maar wel erg goed geschikt voor vervoeren van passagiers en bagage. Voorzien van luxe en comfort waardoor de rijervaring erg fijn is. Niet gemaakt voor rijden op onverharde wegen.

Mini-en kleine SUV

Zoals de naam als zegt is dit type SUV’s het kleinst van zijn soort. Dit soort SUV’s zijn te vergelijken met normale weg auto's en zijn vooral gemaakt voor de kleinere wegen zoals in steden. Vooral het uiterlijk van de auto is belangrijk in dit segment.

Crossover

Crossovers zijn oorspronkelijk eigenlijk geen SUV’s, maar omgebouwde auto’s met verbeterde prestaties voor off road rijden. Op het gebied van ruimte en overzicht is het te vergelijken met een stationwagen.

Grote SUV merken

Binnen de SUV branche zijn er een aantal grote spelers die bekend staan om hun SUV's. Hieronder vallen onder andere: Hyundai, Nissan, Volvo, Ford, Honda, Land Rover, Audi en BMW occasions. Veel van deze merken hebben ervoor gekozen om te focussen op het brengen van een luxe personenauto in plaats van een terreinwagen.

De plus-en minpunten van een SUV

+ Hoge instap
+ Veel bagageruimte
+ Stoere uitstraling
+ Hogere wegligging
+ Relatief comfortabel en luxe

- Verwacht geen off-road terreinwagen
- Relatief duur

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl