Contact met Vaartland.nl

 

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een gezinsauto

Vaartland.nl Jelle
12 februari 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Hoe ziet de ideale gezinsauto eruit?

Dit hangt aan wie je de vraag stelt. Een man zal het uiterlijk of misschien zelfs het vermogen van de motor belangrijker vinden dan de aanwezigheid van isofix- of iSizebevestigingspunten voor de kinderstoeltjes. Vrouw zijn meestal praktischer en kijken eerder naar de prijs en kleur. Of de ruimte, voor die incidentele rit naar de budget-zelfassemblage meubelwinkel. En de kinderen dan, wat vinden zij belangrijk? Die zijn al snel tevreden als er achterin een entertainment scherm aanwezig is om filmpjes op te kijken. Maar wat heb je nou écht nodig en welk type auto past daarbij?

Tips voor een gezinsauto kopen

  • Maak een proefrit met het hele gezin.
  • Airconditioning of Climate Control is prettig voor jou en de kinderen.
  • Entertainment schermen zijn beter leesbaar bij verdonkerde achterramen of zonneschermen.
  • Isofix- of iSize-bevestigingspunten voor kinderstoeltjes zijn veiliger dan autogordels.
  • Vierdeurs modellen vergen minder acrobatiek voor het hele gezin.
  • Voorkom verrassingen en check de verzekeringspremie, hoe groter de auto hoe meer premie.

Hatchback

De hond, kat, sporttas, vriendjes en vriendinnetjes moeten mee kunnen in een gezinsauto / familieauto. Maar heb je daar wel echt een 7-zitter voor nodig? Als je met een kleine gezinsauto uit kunt, dan heeft dat veel voordelen. Een leuke hatchback is in het algemeen zuiniger in gebruik dan een vergelijkbare MPV en SUV. Door het lagere gewicht is er minder slijtage op onderdelen en je verbruikt ook nog eens minder brandstof! Maar is een hatchback wel veilig genoeg voor mijn jonge gezin? De Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, Mazda 3 en vele andere moderne hatchbacks zijn uitgerust met een maximale 5-sterren waardering van de Euro NCAP (keurmerk veiligheid.)

Bekijk hier ons hatchback aanbod

gezinsauto stationwagen

Stationwagen

Misschien wel de meest iconische familieauto / gezinsauto. Een Stationwagen (ook wel bekend als Avant, Touring of Estate) is in basis een lange hatchback en verschilt met een Sedan door zijn lengte en vooral de constructie van de achterklep. Deze gaat namelijk net als een hatchback ( het zit hem al in de naam ) als één deel omhoog open. Dit maakt het in en uitladen van spullen makkelijker omdat er geen drempel is waar je overheen moet tillen. Zeker wanneer je met de stationwagen op vakantie gaat of je snelgroeiende puber(s) ook achterin comfortabel willen zitten, is dit model uitermate geschikt. Als je bovendien de achterbank helemaal plaat legt, dan kan je zelfs bij een verhuizing goed uit de voeten. Populaire modellen zijn de Audi A6 Avant, BMW 3 en 5 serie Touring, Renault Megane en Volkswagen Passat occasion

Bekijk hier ons stationwagen aanbod

MPV/SUV

Heb je een groot gezin en misschien zelfs een hond, dan is een grote gezinsauto geen overbodige luxe. MPV, of-te-wel multi-purpose-vehicle, betekend 'voertuig geschikt voor meerdere doeleinden' is dan het overwegen waard. Ze zijn groot, praktisch ingedeeld en beschikken vaak over een 3e zitrij. De achterklep gaat net als bij een hatchback en stationwagen, compleet open waardoor hij een lage laadhoogte heeft. Dit is makkelijker met het inladen van boodschappen. Je hoeft niet hoog te tillen om ze in de gezinsauto te krijgen.

Een SUV, of-te-wel sports-utility-vehicle, is een auto met de looks van een terreinwagen, maar die vooral geschikt is voor de openbare weg. Zo hebben ze normale autobanden welke stiller en zuiniger zijn. Een SUV heeft doorgaans een vergelijkbare laadruimte als een stationwagen. Door de hogere wegligging kijk je meer over het verkeer heen. Een SUV is vaak ook extra veilig door hun grote formaat. De Volvo XC90 bijvoorbeeld staat bekend om deze veiligheid, in vergelijking tot andere modellen zijn er zeer weinig ongelukken met een XC90 met ernstig gevolgen. De Volvo XC90 heeft zelfs de niet-officiële bijnaam als veiligste auto ter wereld, ideaal als gezinsauto dus. Wil je de auto gebruiken buiten de openbare weg, dan adviseren wij een echte terreinwagen zoals bijvoorbeeld een Land Rover. 

Bekijk hier ons SUV aanbod

gezinsauto kopen

Goedkope gezinsauto: nieuwe of tweedehands auto?

In tegenstelling tot wat je zou denken is een nieuwe auto substantieel duurder dan een occasion. Dat komt vooral door de hoge afschrijvingskosten in de eerste 2,5 jaar. Daarin verdampt grofweg 40% van de waarde van een nieuwe auto. Koop je een auto uit de compacte of kleine middenklasse van 3 tot 6 jaar oud en gebruik je deze 3 jaar? Dan ben je na die tijd gemiddeld bijna 25 procent goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe auto had gekocht. Koop je een auto uit de middenklasse? Dan ben je zelfs ongeveer 30 procent goedkoper uit.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl