Contact met Vaartland.nl

 

Hier moet je op letten bij het kopen van een Hybride auto!

Je kan tegenwoordig niet meer om de hybride auto's heen. Met de huidige klimaatproblematiek en de stickstofcrisis is de hybrid auto kopen ongekend populair in Nederland. Dit ook door de positieve regelgeving rond bijtelling en wegenbelasting. Het maakt een hybride auto niet alleen een goede investering voor het klimaat (en je eigen milieubewustzijn) maar ook voor je portemonnee.

Sinds de introductie van de Toyota Prius in 1997 groeit de hybride auto vrijwel constant in aantal met inmiddels ruim 250.000 op de Nederlandse snelwegen. Maar wat is een hybrid auto? En wat zijn de voordelen hybride wagen en nadelen hybride auto? We vertellen het je in dit artikel.

 
 
 
 
 

Huidige aanbod

Wat zijn hybride autos?

Zoals de naam al aangeeft worden er twee krachtbronnen gecombineerd. In de meeste gevallen praten we dan over het combineren van een benzine of dieselmotor en een elektrische aandrijving of ondersteuning. Deze twee motoren kunnen afhankelijk van het type auto samen of los van elkaar gebruikt worden om de auto aan te drijven.

Een hybride aandrijving combineert de voordelen van brandstof en elektrisch en sluit sommige van de nadelen die deze met zich mee brengen hebben uit. Zo kan je wanneer de brandstof op is binnen enkele minuten de auto vol tanken en weer door rijden zonder eerste de accu te hoeven opladen.

Daarnaast zijn ze een stuk zuiniger door de ondersteuning van de elektromotor welke kan assisteren op momenten dat een verbrandingsmotor extra verbruikt. Denk hierbij voornamelijk bij het accelereren. In sommige gevallen kun je zelfs de brandstofmotor helemaal uitschakelen en volledig elektrisch rijden. Een hybride auto is dan ook een milieuvriendelijk, stil en zuinig alternatief voor de huidige diesel en benzinemotoren, ook als occasion of tweedehands hybride gezinsauto.

Mild en/of half hybride

Bij het steeds vaker voorkomende mild-hybride systeem is er slechts een kleine elektromotor en accu aanwezig. Deze leveren extra trekkracht en een kleine vermogens boost tegen een net iets lager brandstofverbruik. Een mild-hybride auto kan echter niet volledig elektrisch rijden. Deze hybridetechniek is vooral populair bij VW en Audi modellen van na 2019. Een mild-hybride systeem vervangt ook vaak de normale accu en startmotor van de auto.

Volledig en Plug-in hybride

Bij verreweg de meeste voorkomende technieken zijn volledig hybride en Plug-in hybride. Beide systemen maken gebruik van een grotere elektromotor dan een mild-hybrid waardoor ze ook elektrisch kunnen rijden. Deze afwisseling tussen volledig elektrisch en zowel de elektromotor als op de verbrandingsmotor gaat automatisch maar is vaak ook handmatig in te stellen.

Zo zal de auto op snelheden tot 50 kilometer per-uur vaak volledig elektrisch blijven rijden en wanneer je harder wil of meer vermogen nodig hebt de brandstofmotor bijschakelen. Als de accu op is kan je gewoon doorrijden omdat de verbrandingsmotor het dan overneemt. Kans is wel dat je dan enig verlies in vermogen kan merken.

Het verschil tussen Volledig en Plug-in hybride zit hem eigenlijk alleen in de optie om de accu ook zelf te kunnen opladen. Bij een full hybrid (Volledig hybride) auto wordt de accu opgeladen door het remmen van de auto en tijdens het rijden. Populaire hybride modellen zijn de Toyota Prius, Toyota Auris, Ford Escape Hybrid en Lexus CT200h.

Dit kan niet via een oplaadstation of thuis aan het stopcontact. Bij een Plug-in hybride kan je de auto wel zelf opladen. Dit type kan je dan ook makkelijker en vaker volledig elektrisch rijden. Populaire plug-in modellen zijn de Mitsubishi Outlander PHEV, Volvo V60 AWD Hybrid, Volkswagen Golf GTE en de tweedehands Audi A3 E-Tron.

Range Extended Electric Vehicle (REEV)

Een REEV is in basis gewoon een elektrische auto. Je kan dit type auto opladen aan een laadpaal of thuis aan de stekker. Anders is dat een REEV beschikt over een generator die wordt aangedreven door een kleine benzine motor. Deze motor kan de wielen niet aandrijven en wordt enkel gebruikt voor het opladen van de accu.

De accu wordt dus naast een stekker ook opgeladen door een generator waardoor de actieradius aanzienlijk hoger is dan een EV. Populaire Range Extended Electric Vehicle modellen zijn de BMW i3, Chevrolet Volt en de Fisker Karma.

Voordelen hybride auto

Een hybride auto kopen heeft een aantal voordelen. Om te zeggen dat hybride rijden altijd milieuvriendelijker is, is te kort door de bocht. Hiervan zijn veel factoren afhankelijk zoals de methode dat de elektriciteit wordt opgewekt, je rijstijl en hoelang de auto mee gaat.

Als je niet een te zware rechtervoet hebt zorgt het lagere verbruikt niet alleen voor een milieubesparing maar ook bij de pomp in de kosten. Het maken en vernietigen van een accu is slecht voor het milieu dus voor een hybride is het belangrijk om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Wanneer je dan gebruik maakt van "groene stroom" en veel gebruik kan maken van de elektrische rijden is een hybride zeker milieuvriendelijker.

Dit zal niet voor iedereen een voordeel zijn maar hybride autos maken over het algemeen minder geluid dan een auto met alleen een verbrandingsmotor. Ze zijn dan ook rustgevend in het dagelijks verkeer. Ook niet al te belangrijk, al geven we dat niet graag toe, een hybride wagen heeft ook een goed imago. Het geeft een duurzame en groene uitstraling, iets waar we in Nederland toch wel veel om geven.

Nadelen hybride auto

Een hybride auto kopen heeft ook nadelen. Zo is het een vrij ingewikkelde auto om te bouwen en onderhouden. Er zijn gewoonweg meer onderdelen. Dit maakt de aanschafprijs vaak een stuk hoger dan vergelijkbare niet hybride modellen van dezelfde auto die deze techniek niet hebben. Voor die prijs krijg je meestal wel iets meer vermogen door de aanwezigheid van de extra motor.

Helaas is onderhoud iets duurder door de aanwezigheid van dure onderdelen zoals de accu. Die accu is over het algemeen redelijk degelijk, heeft een goede levensduur en gaat niet extreem vaak kapot, al is dit ook afhankelijk van het gebruik zoals te vaak helemaal vol laden. Hier kunnen accu's ze niet goed tegen. Om deze reden zijn veel hybrides beveiligt en kan je eigenlijk maar 80% van de accu opladen.

Een klein nadeel wat meer opgaat voor volledig elektrische auto's maar ook voor hybrides is dat accu's vrij veel ruimte innemen. Zeker als je ook nog een brandstoftank hebt. Dit zie je vaak terug in de kofferbak welke niet zo diep zijn als die in een auto met alleen een verbrandingsmotor.

De beste hybride auto

Als we kijken naar rijgedrag en reikwijdte is de Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid de beste hybride auto. Met een volle tank van 45 liter en een volledig opgeladen accu heeft de Hyundai Ioniq een reikwijdte van 1.250 kilometer.

Verder heb je 5 jaar garantie en is de prijs van de Hyundai Ioniq relatief laag ten opzichte van andere hybride auto's. De nieuwprijs ligt tussen de 29.995,- en de 35.995,- euro.

Caravan trekken met hybride auto's

Een hybride auto kopen is misschien niet de slimste zet wanneer je een caravan of aanhangwagen hebt. Niet alle hybride auto's kunnen zomaar een caravan of aanhanger trekken. Als je hier speciaal naar opzoek bent kan je het beste kiezen voor een hybride SUV.

Hybride auto Bijtelling en wegenbelasting

De belastingvoordelen die er bestaan voor elektrische auto's zullen na Prinsjesdag 2019 blijven. Zo krijgen plug-in auto's tot 2025 flinke korting op de motorrijtuigenbelasting. Tot 2024 krijgen plug-in hybride 50% korting op de motorrijtuigenbelasting en in 2025 25% korting.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl