Citroën C1, de populaire stadsauto

In de 100 jaar dat Citroën bestaat, hebben ze een hele lijst met legendarische auto’s geproduceerd. Veelal met een eigenzinnig uiterlijk en een grote C van comfort. Aan creativiteit is er geen gebrek bij dit Franse automerk. Zo ook met het ingenieuze idee om samen met Peugeot en Toyota een kleine stadsauto op de markt te brengen. Door samen te werken bleven de ontwikkelingskosten laag en dat zie je terug aan het prijskaartje. De carrosserieën mogen dan, eveneens als de Citroën C1 motor hetzelfde zijn, de C1 heeft toch een aantal voordelen ten opzichte van de andere merken. Ben je op zoek naar een grotere auto? Kijk dan eens naar een Citroën C3. Of kijk eens naar een Peugeot 107 als je een soortgelijke auto wilt van een ander merk.

 
 
 
 
 

Citroën C1 specificaties geven aan zuinig in verbruik en lage onderhoudskosten

Het befaamde trio heeft de stadsauto tot in detail uitgedacht. Door het lage gewicht zijn alle drie de auto’s spaarzaam in brandstofgebruik. Toch heeft ook hier de C1 een voorsprong, want het is een van de zuinigste auto’s die op de markt verkrijgbaar is. Ook de onderhoudskosten zijn laag, dit komt mede door de samenwerking tussen Toyota en Citroën welke de C1/Aygo samen ontwikkeld hebben. De rijprestaties lijden zeker niet onder de prijs. De C1 rijdt vlot en trekt snel op. Ook op de snelweg komt de Citroën C1 goed mee, met een topsnelheid tot wel 157 km per uur. Ondanks dat deze kleinste uit de C-serie niet gemaakt is voor lange afstanden, is hij als stadautootje meer dan geschikt. Het is dan ook niet voor niets het bestverkochte lid uit de Citroën-familie.

De Citroën C1 is verkrijgbaar in een 3-deurs en 5-deurs versies. Ook zijn er verschillende uitvoeringen zoals Live, Feel en Shine. Waarbij Live de meest basisuitvoering is en Shine de meest luxe versie. Ook al beperken de verschillen zich tot een aantal punten, hier de belangrijkste Citroën C1 specificaties:

  • Achterbank in delen neerklapbaar
  • Instelbare snelheidsbegrenzer
  • Toerenteller
  • Elektrisch verstelbare buitenspiegels
  • Stoelverwarming
  • Camera en drive assist

Citroen c1 modellen vaartland

André Citroën thuis in alle facetten van de auto

Citroën is al meer dan 100 jaar een iconisch automerk, de oprichter André Citroën, ontwikkelde zich tijdens zijn technische opleiding tot een innovatief visionair.

Tientallen uitvindingen heeft deze zoon van een Amsterdamse diamanthandelaar op zijn naam staan, zoals o.a. voorwielaandrijving, meedraaiende koplampen, autoverzekeringen en autofinanciering. Hij wordt gezien als de Europese Henry Ford, omdat hij ook de lopende band autoproductie naar Frankrijk haalde. Helaas zorgden alle innovaties voor de nodige financiële tegenvallers, waardoor in 1934 zijn grootste schuldeisers, de gebroeders Michelin, de leiding overnamen. André Citroën sterft een jaar later. In 1976 kocht PSA, Peugeot Société Anonyme, Citroën volledig op.

In 2005 presenteerde Peugeot, Citroën en Toyota de drie erg op elkaar lijkende auto’s. Waarbij de C1 zich onderscheidt door de zuinigste van de drie te zijn met een verbruik vanaf 3,8 liter per 100 km. Het uiterlijk van het trio verschilt ook. De C1 laat zich kenmerken door het authentieke Citroën-design, wat vooral terug is te zien in de ronde koplampen met daarboven de dag-rijverlichting.

De allereerste Citroën C1 2005 is tot op de dag van vandaag een populaire occassion, dat geldt ook voor de Citroën C1 2010, Citroën C1 2018, Citroën C1 2012 en Citroën C1 2019.

 

 

Bekijk huidige aanbod Citroen C1

Plus- en minpunten van Citroën C1

+ Compact
+ Laat zich gemakkelijk in de stad manoeuvreren
+ Goed rijgedrag
+ Betrouwbaar
+ Super zuinige Citroën C1 motor
+ Milieuvriendelijk

- Niet de meest comfortabele auto
- Stevige vering in de stoelen, maakt de C1 voor lange afstanden onaantrekkelijk
- Trilt bij stilstand met draaiende motor
- Klein van binnen en van buiten

citroen c1 modellen vaartland 2

Van Citroën C1 2005 tot C-Zero

Oprichter André Citroën was een visionair met een uitzonderlijke creativiteit. De belofte dat Citroën in de toekomst meer comfortabele auto’s met een excentriek uiterlijk gaat produceren is geheel in lijn met zijn zienswijze. Ook in dit tijdperk van elektrische auto’s weet Citroën daar een eigen stempel op te drukken. De 100% elektrische C-zero is daar een voorbeeld van. Het is de goedkoopste elektrische stadsauto die er bestaat, door de snelle oplaadmogelijkheden, het gedurfd design, zijn zuinigheid zonder in te boeten op ruimte en comfort, wordt de C-zero vast een vaak geziene auto op de Nederlandse wegen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl