Contact met Vaartland.nl

 

Ruim, ruim en nog eens ruim

Wanneer je een gezin met kinderen hebt, kiezen veel mensen voor een stationwagen. Dit type auto's hebben een heleboel extra ruimte, ideaal voor de vakantie en als zuinige gezinsauto! De stationwagon, ook wel stationcar, break, touring of combi genoemd, is met de komst van de SUV in populariteit achteruit gegaan maar nog altijd een goede optie wanneer je wat extra ruimte nodig hebt.

Een stationwagen is een automodel dat ruimer is dan het standaard model van hetzelfde automerk. Dit omdat de achterkant van de auto verhoogd is en doorloopt tot en met de bumper en vanaf de achterkant relatief recht naar beneden. Ze staan vooral bekend als zuinige gezinsauto. Verschillende automerken hebben een andere naam voor hun versie van de stationwagen. We vertellen je graag iets over de geschiedenis van de station, welke verschillende benamingen er zijn en wat de meest populaire stationwagen modellen zijn.

stationwagen modellen vaartland
 
 
 
 
 

Huidige aanbod

De geschiedenis van de touring

De eerste stationwagens werden gebouwd rond 1910 in de Verenigde Staten door onafhankelijke fabrikanten. Ze maakten een speciale houten achterkant op de al bestaande Ford Model T en deze eerste stationwagen werd vooral gebruikt als soort taxi rondom treindepots. Na een tijdje begonnen verschillende autofabrikanten hun eigen tourings ontwerpen. In 1923 kwam het merk Star met de eerste stationwagen in hun productielijn.
Omdat een groot deel van de eerste stationwagens bestond uit hout was er constant onderhoud nodig. Pas in 1935 kwam Chevrolet met de Chevrolet Suburban, de eerste stationwagen die de houten delen had vervangen voor staal. Vanaf 1951 werden bijna alle stationwagens geproduceerd met staal.

Plus-en minpunten van een stationwagen

+ Ruim interieur en kofferbak
+ Zuiniger dan vergelijkbare SUV
+ Dynamisch zeker als sport touring

- Duurder dan Sedan uitvoering
- Lastig parkeren

De geschiedenis

De eerste stationwagen werd gebouwd rond 1910 in de Verenigde Staten door onafhankelijke fabrikanten. Ze maakten een speciale houten achterkant op de al bestaande Ford Model T en deze eerste stationwagen werd vooral gebruikt als soort taxi rondom treindepots. Na een tijdje begonnen verschillende autofabrikanten hun eigen stationwagens te ontwerpen. In 1923 kwam het merk Star met de eerste stationwagen in hun productielijn. Omdat een groot deel van de eerste stationwagens bestond uit hout was er constant onderhoud nodig. Pas in 1935 kwam Chevrolet met de Chevrolet Suburban, de eerste stationwagen die de houten delen had vervangen voor staal. Vanaf 1951 werden bijna alle stationwagens geproduceerd met staal.

Bekijk ons aanbod Stationwagens

De verschillende benamingen

De stationwagen wordt door bijna alle autofabrikanten anders genoemd. In de tabel hieronder kan je zien welke naam elke autofabrikant aan haar stationwagen geeft.

Merk

Naam Stationwagen

Alfa Romeo

Sportwagon, Giardinetta

Audi

Avant

BMW

Touring

Citroën

Break, Familiale, Tourer

Chrysler

Touring

Dacia

MCV (Multi Convivial Vehicle)

Fiat

Multi Wagon, Weekend, Panorama

Ford

Wagon, Estate, Turnier, Traveller, Clipper

Hyundai

Crosswagon

Holden

Wagon

Honda

Aerodeck, Tourer

Jaguar

Sportbrake

Kia

Sporty Wagon

Mazda

SportBreak, Wagon

Mercedes-Benz

Estate, Kombi, Touring

Nissan

Estate, Wagon

Opel

Sport Tourer, Voyage, Combi

Peugeot

SW, Break, Familiale

Porsche

Sport Turismo

Renault

Break, Grand Tour, Estate

Rover

Tourer, Estate

Saab

SportCombi, SportEstate, SportHatch

Seat

Vario, Stationwagon, ST

Skoda

Combi, Forman, Estate

Subaru

Plus, Touring Wagon

Suzuki

Wagon

Toyota

Wagon, Stationwagon, Combi, Touring Sports

Volkswagen

Variant

Volvo

Duett, Kombi, Estate, V (Versatile)

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl