Contact met Vaartland.nl

 

BMW X1, de SUV op basis van de 1 serie

De BMW X1 is de SUV die ontwikkeld is op basis van de 1 serie. Het is de volgende BMW uit de X familie nadat het Duitse merk al respectievelijk de X5, de X3 en de X6 op de markt heeft gebracht. De BMW X1 is dus de kleinste uit deze tak van de “BMW stamboom”, maar ook deze auto is nog altijd tot grootse prestaties in staat. BMW heeft zich met de introductie van deze auto gericht op de mensen die hiervoor nog géén BMW reden. Behoor jij tot deze groep? Dan is het zeker de hoogste tijd voor een kennismaking.

 

 
 
 
 
 

De “nieuwe” BMW die in 2010 in de showroom stond

Nadat BMW zich in eerste instantie heeft gericht op de grotere SUV’s vond het Duitse merk het tijd om zich te richten op de markt van compacte SUV’s. Hoewel we hierbij spreken over een middenklasse sports utility vehicle (een semi-terreinwagen), kun je de term “compact” ruim nemen. De “nieuwe” BMW die in 2010 in de showroom stond, was in eerste instantie wat lastig te plaatsen. De BMW X1 2010 had niet helemaal de uitstraling van een SUV meegekregen maar een stationwagen was het ook niet. Het is dan ook een cross-over model. Op de autopapieren staat de 2010 BMW X1 als een stationwagen genoteerd maar de auto heeft duidelijk de looks van een SUV.

BMW wist met deze “new kid on the block” (de E84) direct de harten van de autoliefhebber te stelen. Dat was opvallend, want door de korte wielbasis van de auto, hadden de ontwerpers van het Duitse merk erg veel moeite om de sportieve uitstraling van de auto vast te houden. De auto heeft meer een hatchback uitstraling dan de coupé looks die eigenlijk passend zijn bij dit merk. Daarnaast waren de basismodellen van de auto voorwielaangedreven, in tegenstelling tot veel andere modellen van BMW. De echte BMW puristen hadden hier toch wel een beetje moeite mee.

BMW X1 Vaartland

Tweede generatie BMW X1 uit 2016

De BMW X1 veroverde na introductie al snel de toonaangevende positie in het middenklasse SUV segment maar een blik op de automarkt leerde dat de concurrentie steeds dichterbij kwam. De ontwerpers gingen terug naar de tekentafel en introduceerden een tweede generatie de 2016 BMW X1. Deze next gen auto (de F48) had veel meer de stoere uitstraling die BMW voor ogen heeft. Daarnaast is biedt de BMW X1 2016 meer ruimte dan zijn voorganger en is hiermee een auto die weinig mensen zal teleurstellen. Opvallend is dat het prijsverschil tussen de BMW X1 generaties nihil is. Daarnaast is het een leuk feitje dat dit de eerste BMW is die ook in Nederland geproduceerd is. VDL Nedcar in Born heeft een deel van de productie overgenomen omdat de fabriek in het Duitse Regensburg de vraag niet aankon. Dit zegt wel iets over de populariteit van de auto! 

Specificaties van de verschillende BMW X1 modellen tot 2019

Als je naar de BMW X1 occasion specificaties kijkt waarvoor je tot 2019 kon kiezen (de BMW X1 2019), zie je dat je de keuze hebt uit een drietal benzine- en een viertal dieselmodellen. Een vierwielaangedreven X1 (BMW xDrive) is optioneel verkrijgbaar maar dan zit je vast aan een dieselmotor. Het motorvermogen van de auto loopt uiteen van 116 en 231 pk. Je zult ervaren dat dit ruim voldoende is om “met het verkeer mee te komen”. Als je kiest voor de 2019 BMW X1 xDrive25e heb je de elektrische uitvoering van het model voor de deur staan.  

Het verbruik van deze auto is zeer redelijk. Gemiddeld zul je 12 kilometer verder zijn als de auto 1 liter brandstof heeft verbruikt. Alle BMW modellen zijn standaard voorzien van een start-stop systeem. Met betrekking tot het energielabel (CO2 uitstoot), ben je bij de tweede generatie beter af dan bij de eerste generatie. Dat is zeker wel iets om mee te nemen bij het maken van je keuze. De modellen zijn overigens verkrijgbaar als automaat en met een handmatig bedienbare versnellingsbak. Aan het aanbod op de tweedehandsmarkt is duidelijk merkbaar dat de combinatie tussen automaat en dieselmotor veruit de voorkeur geniet.  

BMW X1 Vaartland

Wat voor auto is een BMW X1 uit 2018?

Als je al eens eerder in een BMW X1 hebt gereden, zul je verbaast staan over deze auto. We leggen dit uit op basis van een BMW X1 2018. De auto is wat soepeler afgeveerd dan andere modellen van dit merk. Daarnaast stuurt de 2018 BMW X1 (maar ook andere modellen zoals de BMW X1 2017) wat zwaarder maar wel erg direct. De auto is erg stabiel in de bochten wat niet helemaal past bij het imago van BMW. Dit hoeft zeker niet als nadeel worden gezien. Deze eigenschappen maken van de auto dan ook een prima reisauto. Als we een nadeel over deze auto moeten benoemen dan is dat wel de grote dode hoek die je hebt als gevolg van de grote zijspiegels die je hebt. Het feit dat je in een SUV wat hoger zit en hierdoor meer overzicht zou moeten hebben op het verkeer, wordt teniet gedaan door de oplopende raamlijn aan de achterzijde. Je hebt echter voldoende beschikking over camera’s en sensoren om schade te voorkomen. 

Met betrekking tot het interieur zul je weinig te wensen over hebben. De 2017 BMW X1 is bijvoorbeeld een comfortabele auto die voldoende ruimte biedt aan de bestuurder en de passagiers. Het nadeel is wel dat BMW X1 2016 een vrij krappe instap heeft. De auto laat zich prima bedienen waarbij het interieur uiteraard voorzien is van een fraai dashboard en het nieuwste BMW iDrive navigatiesysteem. Een groot pluspunt van deze auto is de enorme laadruimte. Door de beschikbaarheid van de dubbele laadvloer heb je minimaal de beschikking over 550 en maximaal over 1550 liter. De X1 mag dan wel de kleinste uit de familie zijn maar is een grootse auto.

Bekijk huidige aanbod BMW X1

Pluspunten van de BMW X1

+ Een prima reisauto met een prettig weggedrag
+ Voorzien van krachtige motoren
+ Tegenwoordig ook in een elektrische uitvoering beschikbaar
+ Biedt voldoende ruimte voor bestuurder en passagiers
+ Heeft zeer veel bagageruimte

 

Veelgestelde BMW X1 vragen

Welke benzine BMW X1?

De BMW X1 is geschikt voor E10, indien het voertuig niet gemodificeerd is.

Hoeveel pk heeft de BMW X1?

De BMW X1 heeft minimaal 136 pk met de sDrive 18i motor en 231 pk met de xDrive 25i.

Wat mag een BMW X1 trekken?

Het maximum gewicht die een BMW X1 mag trekken is 2000kg.

Hoe groot is een BMW X1?

De BMW X1 is 4,4 meter lang, 2 meter breedt en 1,6 meter hoog.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl