Contact met Vaartland.nl

 

Coupé wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een coupe wordt er een personenauto bedoeld die zich kenmerkt door een schuin aflopende achterkant. Hierdoor is er weinig tot geen ruimte voor achterbankpassagiers. Om die reden hebben coupés meestal twee deuren, soms drie deuren, waarbij de achterklep als deur wordt geteld. In uitzonderlijke gevallen zijn er coupes met vier deuren, de zogenoemde 4-deurs coupé.

coupe auto vaartland
 
 
 
 
 

Huidige aanbod

Coupé betekenis

De naam coupe cars wordt gebruikt voor verschillende type auto’s. Zo is er de sportcoupe, een sportieve tweepersoonsauto. De zakelijke coupe, deze werd in de jaren ’30 ontwikkeld voor de reizende verkoper en heeft een afneembare achterbank. De combi coupé is te vergelijken met een liftback en is een bekend model van Saab. Wil je toch graag passagiers meenemen? Dan is er de club coupé of de vierdeurs coupé. Deze laatste heeft door het lage schuin lopende dak minder ruimte achterin, maar biedt toch de mogelijkheid om passagiers mee te nemen.  

De coupe wordt gezien als de sportieve uitvoering van een auto. Door het lage dak heeft dit type een snelle look en dat wordt versterkt door de veelal sterke motoren die in een coupé zitten.

Verschil in vorm: coupé of hatchback?

De carrosserie van een coupe is gebaseerd op een hatchback. Beide modellen hebben een aflopend dak en geen ‘kont’. Ook de hatchbacks worden als sportief beschouwd, maar de coupés gaan hier een flinke stap verder mee. Ze zien er gespierd uit door de schuine achterkant, hetgeen wel minder bagageruimte oplevert.  

Variaties van Coupe

Fabrikanten hebben de naam "coupé" gebruikt over verschillende varianten, zoals:

Berlinetta

Een berlinetta is een lichtgewicht en sportieve tweedeursauto, meestal met twee stoelen.

Zakelijke coupé 

Een tweedeursauto zonder achterbank of met een afneembare achterbank bedoeld voor reizende verkopers en andere verkopers die hun waren bij zich hebben. Amerikaanse fabrikanten ontwikkelden deze coupé-stijl eind jaren dertig.

Club coupé

Een tweedeursauto met een groter passagiersgedeelte achterin, vergeleken met het kleinere achterbankgedeelte in een 2 + 2 carrosseriestijl .

Combi coupé

Saab gebruikte de term combicoupé voor een carrosserie vergelijkbaar met de liftback .

Kiezen tussen coupé of sedan?

Coupés zien er sportiever uit, maar zijn minder gebruiksvriendelijk dan sedans. Omdat bij een sedan het niet nodig is om de voorstoelen omhoog te duwen om vervolgens op de achterbank te komen. Sedans zijn over het algemeen ook goedkoper dan de coupés in aanschaf. Maar voor het slanke en sportieve uiterlijk van een coupé wordt graag meer betaald. Dat wordt voor een deel gecompenseerd door de bijkomende kosten, omdat de coupe versies vaak iets lichter in gewicht en korter zijn, is de verzekering veelal lager.

Soorten coupé en La Coupé

De naam coupe komt dus met een aantal karakteristieke kenmerken. Maar niet alle auto’s die verkocht worden als een coupe bezitten die ook, de Opel Manta is daar een goed voorbeeld van. Daarentegen wist Toyota de wereld te verbazen met het prototype van La coupé, een coupe bij uitstek die nog niet van de productieband is afgerold. De BMW 2-serie en 3-serie, Mercedes-Benz C-klasse en de Renault Mégane zijn wel in productie genomen coupes die van alle coupe-kenmerken zijn voorzien.

Coupé en veiligheid

Over het algemeen geldt dat tweedeursauto’s veiliger zijn dan varianten met meerdere deuren. Dit komt door de stijvere frames die geen twee extra deuren hoeven te dragen, dat maakt de coupés sterker bij een aanrijding.

 

Voor- en nadelen van de coupé

+ Sportief uiterlijk
+ Krachtigere motor (in de meeste gevallen)

- Weinig bagageruimte
- Veelal geen achterbank
- Geen ruimte voor passagiers, of bij de 4-deurs alleen voor kleine medepassagiers.

Coupé geschiedenis

De term coupé werd voor het eerst gebruikt bij paardenkoetsen voor twee passagiers, deze koetsen hadden geen achterwaarts gerichte stoelen. De benaming 4-deurs coupé vindt zijn oorsprong bij de P5 van Rover in 1962 doordat deze verlaagde daklijnen had. Desondanks is het de Mercedes-Benz CLS uit 2005 die de term populair maakte. Deze vierdeurs sedan met een aflopende daklijn kennen wij nu als de vierdeurs coupé. Minder been-, hoofd- en kofferruimte, maar met een sportiever uiterlijk. De term sloeg aan en wordt in de volksmond ook wel fastback genoemd. Dat marketingsucces werd ook door andere autofabrikanten gebruikt.

Top 5 betrouwbare coupés 

Doordat er jaarlijks vele nieuwe modellen en uitvoeringen verschijnen, verandert de top 5 van betrouwbare coupés nog wel eens. Toch staan deze 5 auto's al langere tijd bekend als betrouwbaar.

  1. Toyota 86
  2. Audi A5 en Audi TT
  3. Honda Accord
  4. Lexus RC
  5. BMW 2 Series en Mercedes Benz E-class

De titel voor de beste luxe coupé is gegeven aan de Porsche Boxster. 

Top 5 populair coupés in willekeurige volgorde

  1. BMW 2-Serie
  2. BMW 3-Serie
  3. Audi A5
  4. Mercedes-Benz C-klasse
  5. Renault Megane
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl