Contact met Vaartland.nl

 

Hoe wordt de premie van je autoverzekering bepaald?

Vaartland.nl Gert Jan
3 december 2019

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft moet je deze verzekeren, dat is verplicht in Nederland. Voor de verzekering betaal je per periode een premie. Deze premie wordt gebruikt wanneer er iets gebeurt met je auto. Denk daarbij aan schade of diefstal. De hoogte van de premie die je voor deze verzekering moet betalen hangt van verschillende factoren af. In deze blog vertellen we je welke verschillende verzekeringen er zijn, welke factoren invloed hebben op de hoogte van de premie, en waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een auto verzekering. Ook vertellen we je welke factoren van invloed zijn op een goedkope autoverzekering.

WA-dekking of verzekering

De WA-verzekering is de verzekering die verplicht is voor elke autobestuurder. Deze verzekering vergoedt de schade die wordt veroorzaakt door de bestuurder aan andere voertuigen of personen. Een WA-verzekering vergoedt dus alleen de schade die jij veroorzaakt hebt aan anderen. De schade aan je eigen voertuig moet je zelf betalen.

WA-plus of WA beperkte casco verzekering

Je kan er ook voor kiezen om een WA-plus verzekering te nemen. Dit is eigenlijk hetzelfde als een WA-verzekering alleen is deze verzekering ook voorzien van aanvullende dekkingen waardoor je ook verzekerd bent tegen schade door extreme weersomstandigheden en dieren.

WA volledige casco of All risk verzekering

Bij een Allrisk verzekering kan je jezelf aanvullend verzekeren. Je bent dan ook verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt aan bijvoorbeeld je eigen auto. Wanneer je bijvoorbeeld tegen een boom of lantaarnpaal aan rijdt. Een Allrisk verzekering is meestal zo’n 2 keer duurder dan een WA-plus verzekering.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

Logischerwijs is de premie die je betaald hoger wanneer je voor een Allrisk verzekering kiest dan wanneer je voor een standaard WA-verzekering kiest. Maar daarnaast zijn er nog meer factoren die invloed hebben op de hoogte van de premie die je moet betalen.

Leeftijd

Je leeftijd, of beter gezegd rijervaring zijn van invloed op de hoogte van de premie. De verzekeraar gaat er vanuit dat iemand die al langer zijn rijbewijs heeft, meer rijervaring heeft en dat de kans op schade dus kleiner is. Vaak wordt er gevraagd hoe oud iemand is en op welke leeftijd hij of zij een rijbewijs heeft gehaald. Zo betaal je bijvoorbeeld als 18-jarige bij de goedkoopste autoverzekering een maandelijks bedrag van rond de 85 euro. Als 24-jarige betaal je onder dezelfde omstandigheden maar zo'n 52 euro. Leeftijd heeft dus een grote invloed op de hoogte van je premie.

Woonplaats

De plek waar je woont is ook van invloed op de premie die je moet betalen. Woon je bijvoorbeeld in een wijk waar veel diefstallen zijn of waar er gemiddeld meer ongelukken gebeuren moet je een hogere premie betalen.

Eigen Risico

Het eigen risico wat je betaald heeft ook invloed op de hoogte van de premie. Betaal je een hoog eigen risico, dan wordt je premie verlaagd maar betaal je zelf wel een groter deel van het bedrag wanneer je schade rijdt.

Gewicht van je auto

Omdat zware auto’s meer schade aan kunnen richten dan kleine lichte auto’s betaal je een hogere premie als je auto relatief zwaar is.

Vermogen van je auto

Je betaald een hogere premie voor auto’s met een hoog vermogen. Snelle auto’s hebben namelijk meer kans op grote schade wanneer ze bij een botsing betrokken raken. Autoverzekeraars zien auto’s met veel vermogen in combinatie met een jonge bestuurder vaak als een extra groot risico waardoor de premie nog hoger kan oplopen.

Jaarlijkse kilometers

Als we even kijken naar de kansberekening dan is de kans dat je betrokken raakt bij een ongeluk een stuk groter als je 20.000 kilometer per jaar rijdt dan wanneer je maar 10.000 kilometer per jaar rijdt. Daarom betaal je meer premie wanneer je meer kilometers per jaar aflegt.

Schadevrije jaren

Wanneer je een jaar lang geen schade hebt geclaimd met de auto waarin je rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe lager jouw maandpremie wordt. Heb je wel schade gereden dan moet je deze schade melden om deze door de verzekering uit te laten betalen. Er gaan dan 5 jaar van je schadevrije jaren af. Dit komt omdat autoverzekeraars er vanuit gaan dat een automobilist gemiddeld 1 keer per 5 jaar schade rijdt. Wanneer je schadevrije jaren negatief zijn krijg je geen korting op je premie en moet je zelfs nog een extra toeslag betalen.

autoverzekering premie blog vaartland

Je premie maandelijks of jaarlijks betalen?

Bij de meeste autoverzekeraars kan je ervoor kiezen om de premie jaarlijks of maandelijks te betalen. Veel mensen kiezen ervoor om het bedrag maandelijks te betalen zodat het bedrag in kleinere delen wordt verdeeld. Echter geven de meeste autoverzekeraars een korting wanneer je ervoor kiest om de premie jaarlijks te betalen. Dit kan al snel tussen de 2% en 5% schelen. Dit kan al rond de 100 euro per jaar schelen.

Conclusie

Wanneer je een autoverzekering afsluit verschilt de hoogte van de verzekeringspremie dus heel erg per persoon. Ten eerste hangt hij af de verzekering die je kiest. Een Allrisk verzekering is al ruim 2x duurder dan een standaard (en verplichte) WA-verzekering. Daarnaast heeft de leeftijd van de bestuurder een grote invloed op de hoogte van de premie. Naast het soort verzekering en de leeftijd van de bestuurder zijn er nog veel meer factoren die de hoogte van de premie betalen. Het is dus niet mogelijk om een exacte aan te geven wat een autoverzekering je gaat kosten, dit is namelijk per persoon verschillend en hangt ook af van jouw auto. Een autoverzekering vergelijken bij verschillende aanbieders kan ervoor zorgen dat je veel geld bespaard.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl