De kenmerken van een Multi-Purpose Vehicle of MPV

Vaartland.nl Melissa
23 januari 2020

Door Melissa

Multi-Purpose Vehicle of MPV betekent veelzijdig voertuig en dat is natuurlijk niet voor niks. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je een MPV kan herkennen, wat de voordelen zijn en wat het verschil is met een SUV.

De kenmerken

Uit de naam blijkt dus dat een MPV voor verschillende doeleinden te gebruiken is. De auto is vaak flexibel in te delen waardoor je hem kan gebruiken om een heleboel spullen te vervoeren of tot wel 9 personen. Je kan bij een MPV vaak de stoelen verwijderen waardoor er één grote laadruimte overblijft. In een kleine MPV kan je zo’n 5 à 6 mensen kwijt. Neem je een grote MPV dan kan je in sommige gevallen tot wel 9 personen vervoeren.

 

Bekijk ons aanbod MPV's

 

De voordelen

Dit is eigenlijk al eerder benoemd maar het voornaamste voordeel van een MPV is dat je hem voor meerdere doelen kan gebruiken. Vooral de grote ruimte maakt de MPV echt onderscheidend. Een MPV is langer en hoger dan een stationwagen waardoor je nog meer been- en hoofdruimte hebt. Verder heeft een Multi-Purpose Vehicle een hoge instap. Dit is erg fijn voor lange of oudere mensen omdat zij nu niet hoeven te bukken om de auto in te komen. Ook voor ouders met kinderen is een hoge instap erg handig wanneer je de gordel van de kinderen (in kinderzitjes) moet vastmaken.

Het verschil tussen MPV en SUV

Zowel een SUV als een MPV kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Ook een SUV biedt dus veel bagageruimte en kan veel personen vervoeren. Het verschil zit hem vooral in het uiterlijk van beide type auto’s. SUV staat voor Sport Utility Vehicle en dit type auto’s ziet er van buiten dan ook een stuk sportiever en “stoerder” uit. Naast het uiterlijk hebben sommige SUV’s ook 4-wiel aandrijving.

voordelen van een MPV blog

Populaire modellen

BMW 2-serie Gran Tourer
De BMW 2-serie Gran Tourer is de ruimere variant van de de Active Tourer. De ruimte in deze BMW is flexibel in te delen en je hebt de optie om 7 zitplaatsen te laten plaatsen. De Gran Tourer is ruim 4,5 meter langs 1,8 meter breed en 1,61 meter hoog. Bij 7 zitplaatsen heeft hij een bagageruimte van 145 liter. Ga je voor de variant met 5 zitplaatsen heb je 560 liter laadruimte. Tenslotte weegt de Gran Tourer 1.460 kilo en mag hij geremd 1.500 kilo trekken.

Volkswagen Touran
Ook de Volkswagen Touran is verkrijgbaar met 5- of 7-zitplaatsen. De Volkswagen Touran bestaat al sinds 2003 en kreeg een facelift in 2006 en 2010. Sinds 2015 is de Volkswagen Touran 13 centimeter langer dan voorgaande modellen. Daarentegen is hij wel een stuk lichter. De Volkswagen Touran is 4,53 meter lang, 1,66 meter hoog en 1,83 meter breed. Het model met 5 zitplaatsen heeft een laadruimte van 633 liter. Kies je voor de variant met 7 zitplaatsen moet je genoegen nemen met 137 liter. Klap je alle stoelen naar beneden heb je een laadruimte van wel 743 liter.

Mazda 5
Met een lengte van 4,55 meter een breedte van 1,84 meter en een hoogte van 1,68 meter biedt de Mazda 5 genoeg ruimte voor je bagage. Maar je kan er ook tot wel 7 personen mee vervoeren. Daarnaast heeft de Mazda 5 een maximale laadruimte van 1620 liter en een standaard bagageruimte van 477 liter. 

Opel Zafira Tourer
De Opel Zafira Tourer is een moderne MPV met een lengte van 4,67 meter. Verder is de Opel Zafira Tourer  1,88 meter breed en 1,69 meter hoog. De Zafira Tourer heeft een eigen gewicht van 1.513 kilo en mag 1.650 kilo geremd trekken. Verder heeft de Zafira Tourer een bagageruimte van 710 liter die uitgebreid kan worden tot 1.860 liter. De Opel Zafira Tourer was de eerste MPV waarbij de 2 achterste stoelen geheel weg geklapt konden worden in de vloer van de laadruimte. Dit systeem is later overgenomen door een heleboel andere autofabrikanten.

Peugeot 5008
De Peugeot 5008 biedt plaats voor wel 7 personen en heeft een hoog rijcomfort. De Peugeot 5008 is 4,44 meter lang, 1,84 meter breed en 1,62 meter hoog. Hij mag geremd 1.400 kilo trekken en weegt zelf  1.405 kilo. Bij de variant voor 5 personen heb je een laadruimte van wel 679 liter. Kies je voor de variant voor 7 personen kan je gebruik maken van een laadruimte met een inhoud van 166 liter. Wanneer je alle banken plat legt heb je een laadruimte van 912 liter.

 

Bekijk ons aanbod MPV's

 

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl