Wat zijn de kenmerken van een Sedan?

Vaartland.nl Jesper
13 januari 2020

Door Jesper

Een sedan is een carrosserietype die kenmerkend is doordat het motorgedeelte, zitgedeelte en laadruimte alle drie afgesloten van elkaar zijn. Bij dit type auto's kan de bestuurdersruimte dus niet bereikt worden via de kofferbak, waar dit bij bijvoorbeeld een hatchback wel het geval is. In dit blogartikel vertellen we je hoe je een sedan kan herkennen en welke verschillende soorten er zijn.

De kenmerken

Een sedan is te herkennen aan de volgende kenmerken.

- Een B-stijl tussen de voorste en achterste ruiten om het dak te ondersteunen.
- Twee zitrijen
- Een zogeheten 3 boxen ontwerp waarin motor, zitgedeelte en laadruimte van elkaar zijn afgesloten.
- Een minder stijl aflopend dak dan bij een Coupé waardoor de inzittenden meer ruimte hebben bij het hoofd.

De geschiedenis

De naam van dit type auto is afgeleid van de draagstoel zoals die in de 17e eeuw veel werd gebruikt. Hierbij zat een persoon in een afgesloten box met ramen die door verschillende personen gedragen werd. Het woord sedan is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord “satere” wat zitten betekend.

De eerste auto's die de naam sedan kregen komen uit het jaar 1912, De Studebaker Four en de Studebaker Six models kregen deze naam. Er wordt ook wel eens gezegd dat de Renault Voiturette Type B uit 1899 de eerste Sedan was.

Echter heeft een sedan over het algemeen 4 zitplekken met een vast dak. Wanneer we dit meenemen is de Speedwell eigenlijk de eerste. Deze auto werd in 1911 gemaakt in de Verenigde Staten.

 

Bekijk ons aanbod Sedans

 

sedan blog vaartland.nl

De verschillende types

Binnen het carrosserietype sedan bestaan er weer verschillende modellen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende modellen.

Notchback
Een notchback sedan is een type auto waarbij het volume van de kofferbak kleiner is dat het volume van de motorruimte of de passagiersruimte. Deze auto’s kun je herkennen aan de hoekige achterkant met horizontale achterklep.

Liftback
Waar bij een normale sedan de kofferbak geopend kan worden met een kofferdeksel, gaat bij een liftback de gehele achterkant van de auto omhoog met behulp van een achterklep. De achterkant van de auto loopt hierdoor minder recht af dan bij een normale sedan.

Fastback
Een fastback sedan wordt gekenmerkt doordat de achterkant van de auto van dak naar achterbumper in één rechte lijn afloopt. Bij een Fastback Sedan is de kofferbak weer te openen met behulp van een kofferklep en is de bestuurdersruimte niet te bereiken via de kofferbak.

Hardtop
Een Hardtop is een sedan waarbij de pijler tussen de voorste en achterste rij stoelen niet aanwezig is. De zijkant van de auto is een onafgebroken opening of voorzien van een onafgebroken stuk glas. Het dak van een Hardtop was bedoeld om er uit te zien als die van een cabriolet. Echter wordt deze altijd gemaakt van hard materiaal wat niet kan plooien zoals bij een cabriolet wel het geval is.

Populaire Modellen

Volkswagen Passat
De Volkswagen Passat biedt ruimte voor 5 personen en heeft een lengte van 4,77 meter. De kofferbak heeft een inhoud van 586 liter waardoor je veel ruimte hebt voor je bagage. Tenslotte heeft de Passat een topsnelheid van 220 kilometer per uur en accelereert hij in 8,7 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Mercede E-klasse
Met een bagageruimte van 540 Liter heeft de Mercedes E-klasse meer dan voldoende ruimte voor jouw spullen. De auto heeft een topsnelheid van 233 kilometer per uur en binnen 8,2 seconden zit je van 0 naar 100 kilometer per uur. Tenslotte biedt de Mercedes E-klasse ruimte voor 5 personen en is de auto standaard uitgerust met onder andere ABS, ESP en airconditioning.

Mercedes S-klasse
De Mercedes S-klasse is een luxe sedan met een eigen gewicht van 1.895 kilo en een lengte van ruim 5 meter (516cm). De kofferbak heeft een inhoud van 490 liter waardoor je ruim voldoende plek hebt voor je bagage. In iets meer dan 5 seconden zit je op de 100 kilometer per uur en verder is de S-klasse voorzien van een heleboel luxe functies.

Tesla Model-S
De Tesla Model S heeft een bagageruimte van wel 745 liter. Dit komt omdat er ook een laadruimte voorin de auto zit. Daarnaast biedt de auto plek voor 5 personen en heeft hij een topsnelheid van 225 tot 250 kilometer per uur (afhankelijk van het model)

BMW 5 serie
De BMW 5-serie biedt plek voor 1 bestuurder en 4 passagiers en heeft een lengte van bijna 5 meter. Je kan er ongeremd 1.500 kilo mee trekken en het dak kan verder nog tot wel 100 kilo dragen. Handig als je een dakkoffer mee wilt nemen op vakantie.

Audi A4
Met 5 zitplaatsen en een lengte van ruim 4,80 meter is de Audi A4 een ruime sedan met een luxe uitstraling. Binnen 10 seconden zit je van 0 op 100 kilometer per uur. Daarnaast heeft Audi A4 een laadvermogen van 595 kilo en een geremd trekgewicht van 1.500 kilo. Tenslotte heeft de Audi A4 ook nog een laadruimte van zo’n 480 liter.

 

Bekijk ons aanbod Sedans

 

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl