De kenmerken en varianten van een Coupé

Vaartland.nl Dyanne
23 januari 2020

Door Dyanne

“Een coupé is een personenauto met een schuin aflopende achterlijn. Een coupé heeft over het algemeen twee deuren, hoewel verschillende vierdeursauto's ook als coupés op de markt zijn gebracht”. Wanneer de achterkant(lijn) van een auto naar beneden loopt en er geen of beperkte ruimte is voor passagiers op de achterbank (2 volwassenen + 2 kleine kinderen), dan praat je over een coupé. In de meeste gevallen heeft een coupé slechts 2 of soms 3 deuren. De coupécarrosserie is sportief en gebaseerd op de carrosserievorm van de hatchback. Wanneer de auto in de vorm van een coupé is, maar 4 deuren heeft, noemen we het een 4-deurs coupé. Dit is niet erg gebruikelijk.

Bekijk ons aanbod coupés

 

Variaties van Coupe

Fabrikanten hebben de naam "coupé" gebruikt over verschillende varianten, zoals:

Berlinetta
Een berlinetta is een lichtgewicht en sportieve tweedeursauto, meestal met twee stoelen.

Zakelijke coupé 
Een tweedeursauto zonder achterbank of met een afneembare achterbank bedoeld voor reizende verkopers en andere verkopers die hun waren bij zich hebben. Amerikaanse fabrikanten ontwikkelden deze coupé-stijl eind jaren dertig.

Club coupé
Een tweedeursauto met een groter passagiersgedeelte achterin, vergeleken met het kleinere achterbankgedeelte in een 2 + 2 carrosseriestijl .

Combi coupé
Saab gebruikte de term combicoupé voor een carrosserie vergelijkbaar met de liftback .

Four-door coupé / Quad coupé
Een vier-deurs auto met een coupé-achtige daklijn aan de achterzijde. Het lage dakontwerp vermindert de toegang van de achterbank en de hoofdruimte. De aanduiding werd voor het eerst gebruikt voor het model met laag dak van de Rover P5 1962–1973 , gevolgd door de Nissan Leopard / Infiniti J30 1992-1996 . Recente voorbeelden zijn de 2005 Mercedes-Benz CLS , 2010 Audi A7 en 2012 BMW 6 Serie Gran Coupé.
Evenzo zijn verschillende auto's met een of twee kleine achterdeuren en zonder B-stijl als " quad coupés " op de markt gebracht.

Opéra coupé
Een tweedeurs ontworpen voor het rijden naar de opera met gemakkelijke toegang tot de achterbank. Kenmerken omvatten soms een inklapbare voorstoel naast de bestuurder of een compartiment om hoge hoeden op te bergen .
Vaak hadden ze stevige achterwandpanelen, met kleine, ronde ramen, zodat de inzittenden naar buiten konden kijken zonder gezien te worden. Deze operavensters werden nieuw leven ingeblazen op veel Amerikaanse auto's in de jaren 1970 en vroege jaren 1980.

Overig
Coupes kunnen ook bestaan als op zichzelf staande modellijnen, ofwel nauw verwant aan andere modellen, maar hernoemd - zoals de Alfa Romeo GT - of weinig engineering gemeen hebben met voertuigen van andere fabrikanten - zoals de Toyota GT86.

 

coupe blog vaartland

 

Een coupé is een sportieve variant!

Hij wordt gezien als de sportieve uitgave van een middenklasse auto. De Coupé krijgt deze sportieve uitstraling, doordat het middenstijl ontbreekt. Bovendien worden Coupés vaak uitgerust met sterke motoren.
Zoals eerder vermeld, is de carrosserievorm gebaseerd op de carrosserievorm van een hatchback en vanwege de sterke motor wordt het model vaak een sportcoupé genoemd. Een cabriolet is opnieuw gebaseerd op de carrosserievorm van de coupé - hatchback. Zelfs auto's die niet de karakteristieke kenmerken van een coupé hebben, worden tegenwoordig een coupé genoemd. Denk aan de Audi TT of de Opel Manta. De laatste is een van de best verkochte coupes in Duitsland.

Een paar van de populairste coupés in willekeurige volgorde

- BMW 2-Serie
- BMW 3-Serie
- Audi A5
- Mercedes-Benz C-klasse
- Renault Mégane

Bekijk ons aanbod coupés

 

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl