Contact met Vaartland.nl

 

Prinsesdag 2019 De voordelen van een Elektrische auto

Vaartland.nl Jelle
18 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Prinsjesdag 2019: Belastingvoordelen voor elektrische auto's

Prinsjesdag 2019 is voorbij en de balans is weer opgemaakt. We gaan meer geld vrij maken zodat starters sneller in aanmerking komen voor een woning, de zorgpremie gaat weer omhoog maar daarvoor krijgen we wel meer koopkracht terug. Allemaal leuk en aardig maar wat betekent dat nou eigenlijk voor één van ons meest gebruikte vervoersmiddel, de auto? Vaartland.nl helpt je hier graag mee en heeft de belangrijkste punten voor je op een rij gezet!

Het kabinet stimuleert de aanschaf van een tweedehands elektrische auto

Goed nieuws voor als je van plan was een tweedehands elektrische auto aan te schaffen: er wordt 100 miljoen vrij gemaakt om het kopen van een elektrische personen-, bestel- en vrachtauto’s interessanter te maken. Hierover is het kabinet op Prinsjesdag nog onduidelijk en geeft ze aan dat deze regelingen in het najaar van 2019 beter uitgewerkt gaan worden. Er wordt nagedacht over bijvoorbeeld aankoopsubsidie en laadtegoed bij aanschaf van een auto. Ook wordt er geld vrij gemaakt om het rijden van een elektrische auto laagdrempeliger te maken. Zo komen er meer dan 1,8 miljoen laadpunten in Nederland bij en komen er zero-emissiezones in middelgrote steden.

 

Blog prinsjesdag 2019 auto vaartland 1

 

Belastingvoordelen voor elektrische en plug-in hybride auto's

De belastingvoordelen die er bestaan voor elektrische auto's zullen na Prinsjesdag 2019 blijven. Zo betaal je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) voor een elektrische auto en krijgen plug-in hybride auto's flinke korting op de motorrijtuigenbelasting. Tot 2024 krijgen plug-in hybride’s 50% korting op de motorrijtuigenbelasting en in 2025 25% korting. Wel stijgt de bijtelling in 2020 voor elektrische auto's van de zaak. Hoewel dit nog steeds voordeliger is dan benzine- of dieselauto's is het dus misschien wel interessant om over te gaan op aanschaf in plaats van lease.

Terug naar die bijtelling. Als je een bedrijfsauto ook privé gebruikt, betaal je hierover bijtelling. Vanaf 1 januari 2020 gaat deze bijtelling voor elektrische leaseauto's stapsgewijs omhoog. In 2020 van 4% naar 8% over de prijs van de auto. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan betaal je over de eerste € 45.000 8% en over het resterende deel 22% bijtelling. Nu is dit nog vanaf € 50.000. In de jaren na 2020 gaat het bijtellingspercentage nog verder omhoog.

'Nul verkeersslachtoffers'

Helemaal goed nieuws is dat er door het kabinet op Prinsjesdag 2,6 miljard apart wordt gezet om de wegen veiliger en beter te maken. "Het gaat goed met de economie. En dat merken we. Het wordt steeds drukker onderweg. Dat stelt hoge eisen aan onze infrastructuur”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Op korte termijn wordt er 100 miljoen besteed om files aan te pakken. Denk hierbij aan nieuwe “slimme” verkeerslichten die zorgen dat het verkeer beter doorrijdt en meer weginspecteurs. De rest van dit budget gaat naar een speciale taskforce ‘verkeersveiligheidsdata’ met als streven 'Nul verkeersslachtoffers op de Nederlandse wegen’.

Klik hier voor een overzicht van de hybride occasions van Vaartland

Bekijk ons aanbod

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl