Contact met Vaartland.nl

 

Kia levert Koreaanse topkwaliteit met een goede dosis innovatie

Aziatische automerken zijn al langer een groot succes in Nederland. Ze zijn betrouwbaar, compleet uitgevoerd en rijden ook heel behoorlijk. Waar voorheen het hoofdzakelijk Japanse automerken waren die je tegenkwam op de Nederlandse wegen, hebben de Zuid-Koreaanse merken inmiddels een behoorlijke inhaalslag gemaakt en een aanzienlijk aandeel verworven in het Nederlandse wagenpark. We vertellen graag iets over één van die auto producerende reuzen uit Zuid-Korea.

Kia Occasions 

 
 
 
 
 

Huidige aanbod Kia

Met een Kia koop je veel auto voor je geld

Een van die Zuid-Koreaanse merken is Kia, voluit Kia Motors, en een vertrouwde verschijning op de openbare weg. Je zal ongetwijfeld wel eens een Kia Picanto, Sportage, Venga, Soul of Cee’d hebben gezien. Dat Kia auto’s maakt is duidelijk en Kia modellen zijn er genoeg en ook nog eens populair. Ook is Kia goed zichtbaar met reclames en sponsoring van onder andere sport evenementen. Bij het kijken van internationale voetbalwedstrijden kom je vaak niet om het merk heen.

Maar wat voor merk is Kia en wat is een Kia auto? Het best omvattende antwoord is volgens ons veel auto voor je geld. En met veel auto voor je geld bedoelen we dat je een behoorlijke auto hebt met veel opties, moderne techniek en behoorlijke rijeigenschappen voor een schappelijke prijs. Die prijs is vaak een stuk scherper dan andere merken. Op de technische kwaliteit van een Kia motor en Kia auto valt ook niets af te dingen.

Al met al typeren we een Kia als een verstandige aankoop, want de betrouwbaarheid en degelijkheid doet de reputatie van Aziatische automerken eer aan. De betrouwbaarheid en degelijkheid is zelfs zo goed in orde, dat het merk bij een nieuwe auto maar liefst 7 jaar garantie durft te geven wat tot nu toe nog niet is geëvenaard door andere automerken.

Een Kia is dan ook een rationele keuze als je een auto zoekt die goed zijn werk doet zonder problemen en heel praktisch is. Rationeel en praktisch hoeft ook niet meer saai te zijn met dank aan Kia, want de afgelopen 10 jaar heeft het merk veel aandacht gegeven aan het design van haar modellen. Dus als je een leuke, frisse en goede auto zoekt voor een schappelijke prijs, dan is een Kia voor jou een serieuze kandidaat.

Historie van Kia: staal, fietsen en auto’s

In 1944 werd het merk opgericht onder de naam ‘Kyusung Precision Industry’ en hield zich bezig met het produceren van stalen buizen en fietsonderdelen. Het merk had de primeur van de eerste in Zuid-Korea geproduceerde fiets in 1951.

1952 werd het jaar dat het merk zijn naam veranderde naar ‘Kia Industries’ en begon zich toe te leggen op het produceren van gemotoriseerde producten. In 1957 rolden lichte motorfietsen van de band onder de Honda-licentie en in 1962 vrachtwagens onder de Mazda-licentie. Het jaar 1973 was een mijlpaal, want toen bouwde het merk zijn eerste autofabriek die in 1974 de eerste personenauto produceerde eveneens onder de Mazda-licentie. Daarna bouwde het merk twee andere buitenlandse modellen: de Peugeot 604 en Fiat 132. Tot 1981 bouwde Kia personenauto’s, maar dit veranderde tijdelijk. Kia kreeg vanuit de Zuid-Koreaanse regering de opdracht om zich toe te leggen tot het bouwen van lichte trucks.

Toen het jaar 1986 aanbrak toonde het grote Amerikaanse automerk Ford interesse in Kia en kwam het tot een partnerschap tussen beide merken. Kia ging weer personenauto’s bouwen op basis van Mazda techniek (Mazda werkte ook nauw samen met Ford) voor verkoop in Zuid-Korea zelf en export naar het buitenland. De productie in 1986 bedroeg slechts 26 personenauto’s, om vervolgens spectaculair te groeien naar meer dan 95.000 stuks het volgende jaar. Kia was begonnen met zijn succesvolle rentree in de automobielindustrie en begon auto’s te verkopen in Australië en de Verenigde Staten.

Helaas brak in de jaren ‘90 een financiële crisis uit in Azië. Door tegenvallende verkoopcijfers werd Kia gedwongen om zich bankroet te verklaren in 1997, maar het merk had nog niet zijn rol uitgespeeld in de automobielindustrie. De grootste Koreaanse automobiel producent Hyundai besloot namelijk in 1998 uit te breiden en een meerderheidsbelang in Kia te nemen ten koste van Ford om uiteindelijk een derde deel van Kia in bezit te krijgen. Dit betekende dat het merk Kia door kon blijven gaan met waar ze het beste in is: auto’s produceren van goede kwaliteit.

Sinds 2005 is Kia begonnen om zich te focussen op auto’s voor de Europese markt door te investeren in betere techniek en ontwerpen die meer aanspreken tot de Europese automobilist. De Kia Cee’d werd volledig in Europa ontwikkelt en geproduceerd in Slowakije. Ook het succes in andere werelddelen ging verder, want Kia opende in 2010 een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten.

Kia kreeg in 2014 internationale bekendheid toen de Paus een staatsbezoek aflegde in Zuid-Korea en reed in één van hun compacte auto’s: de Kia Soul. Er werd dus een Kia gebruikt bij de ontvangstceremonie van een vooraanstaand wereldleider op het vliegveld van Seoul.

In 2016 ontving Kia de spreekwoordelijke kers op de taart voor zijn reputatie als autoproducent. De kwaliteit en degelijkheid van het merk werd wereldwijd beroemd door dat het merk op plaats nummer 1 eindigde in het betrouwbaarheidsonderzoek van het gezaghebbende Amerikaanse J.D. Power onderzoek. 

Car of the Year Awards

Het merk heeft door de jaren heen enkele prijzen in de wacht gesleept onder de naam ‘Car of the Year Awards’ of een variant hierop. De winnaars van deze prijzen worden beoordeeld op ontwerp, comfort, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, impact op het milieu, klanttevredenheid en prijsniveau. Kia heeft de afgelopen jaren hoge ogen gegooid. Een kort overzicht:

European Car of the Year Award 2008: Kia Cee’d
International Car of the Year 2013: Kia Optima
International Car of the Year 2014: Kia Cadenza
International Car of the Year 2015: Kia K900
International Car of the Year 2016: Kia Optima
European Car of the Year Award 2018: Kia Stinger
European Car of the Year Award 2019: Kia Cee’d
World Car of the year 2020: Kia Telluride
World Urban Car 2020: Kia e-Soul

 

Kia Vaartland

Kia modellen

Kia heeft door de jaren heen veel modellen op de markt gebracht. Zakelijke sedans, SUV’s, stadsauto’s: Kia heeft het allemaal. De meest populaire modellen van Kia die Vaartland.nl geregeld in het assortiment heeft, noemen we graag op.

Kia Picanto: Een compacte stadsauto die te vergelijken is met de Hyundai i10. De Picanto is een slim ontworpen en praktische auto die er mag zijn, want het ontwerp is over het algemeen fris en modern. Ook wordt de Picanto vaak met interessante opties geleverd en is de techniek goed in orde. Het model wordt vaak met kleinere motoren geleverd die in de praktijk zuinig zijn en genoeg vermogen produceren voor een fijne rijervaring. Dit model is enige tijd de best verkopende auto in Europa geweest. 

Kia Rio: Een automodel uit de compacte klasse en goed te vergelijken met een Volkswagen Polo of Ford Fiesta qua maatvoering. De Kia Rio zie je minder vaak dan zijn concurrenten, wat de auto een wat meer bijzondere verschijning maakt. Wordt geleverd met moderne motoren en in uitvoeringen die voor ieder wat wils biedt. Een sterk punt is dat de Kia Rio modellen die Vaartland.nl op voorraad heeft vaak completer zijn uitgerust dan zijn directe concurrenten. En dat ook nog eens voor minder geld.

Kia Cee’d: de compacte middenklasser van Kia die wordt geproduceerd als hatchback en stationwagon. Dit model is vooral bijzonder, omdat het de eerste in Europa ontwikkelde en geproduceerde auto is van Kia en hij wordt ook exclusief in Europa aangeboden. Een praktische auto met voldoende ruimte voor het gezin óf juist een wat meer sportieve verschijning afhankelijk van hoe de auto is samengesteld. Tevens is dit model ook één van de best verkopende auto’s geweest in Europa. De naam is inmiddels veranderd naar Cee'd zonder apostrof, en er is ook een fraai ontworpen ProCeed die verkrijgbaar is als sportieve 3-deurs hatchback of elegant gelijnde stationwagon.

Kia Soul, Soul EV en e-Soul: Een hippe goed uitziende auto met hoge instap is wat de Kia Soul het beste typeert en je mag er heus wel in gezien worden. Dit is het model waar de Paus zich mee liet rijden tijdens zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea. Sinds 2008 wordt dit model geproduceerd en de eerste generatie is verkrijgbaar met een benzine- en dieselmotor. Vanaf 2014 introduceerde het merk de tweede generatie die uitsluitend met elektrische aandrijving is geleverd in Nederland.

Kia Venga: Compacte auto met hoge instap. Het model deelt hetzelfde onderstel als de Hyundai ix20 en Hyundai i20 en dat is goed te merken. Een hoge instap, compacte afmetingen, makkelijk te rijden en veel ruimte. Een leuk detail is dat dit model in 2009 de Duitse iF product design heeft gewonnen, dus een auto met uitstraling.

Kia Niro: Een cross-over model met het beste van drie werelden. Je waant je in een stoere SUV en toch is de auto door zijn compacte afmetingen zeer geschikt voor het dagelijks gebruik zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Het model is in 2016 geïntroduceerd als hybride, in 2017 als plug-in hybride en vanaf 2019 volledig elektrisch. Kia deelt techniek met Hyundai en biedt veel keuze voor de automobilist die aspireert groener te willen rijden. De Niro biedt namelijk de beste elektrische oplossing die bij jou past.

Kia Sportage: De Kia Sportage is sinds 1993 een vaste waarde binnen het aanbod van Kia. Het betreft een SUV die ruim en praktisch is zoals we gewend zijn van Kia en is in verschillende uitvoeringen te krijgen. 2- of 4-wielaandrijving, automaat, handgeschakeld, diesel of benzine, het is allemaal te vinden in deze auto. De Sportage was de eerste productieauto ooit met een knie-airbag en vandaag de dag kun je de 3e generatie vinden in de showrooms.

Kia Sorento: Kia’s grootste auto sinds 2002 en inmiddels 3 generaties verder. Vooral door dit model is Kia in de top 10 van meest verkochte auto’s gekomen. We schreven over veel auto voor je geld en dit is het model waar dit misschien wel het meeste bij van toepassing is. Een stoere auto en een alleskunner die in sommige gevallen met 7 zitplaatsen is te verkrijgen en een goede trekauto. Het model was bij zijn introductie al snel populair door de scherpe prijsstelling en rijke uitrusting.

Kia Optima: Maar liefst twee keer Car of the Year geweest en nog steeds een sterk model. Oorspronkelijk was deze sedan een Hyundai Sonata en inmiddels is de 3e generatie van dit model op de markt. De Optima wordt geleverd met benzinemotoren, fijne diesels en de 3e generatie is als hybride en plug-in hybride verkrijgbaar. Lange tijd ontbrak er een stationwagon variant, maar daar is inmiddels verandering in gekomen.

Kia Stonic: Het broertje van de Hyundai Kona en 4e generatie Kia Rio. Dit is het ideale model voor wie niet te groot wil rijden, toch het stoere uiterlijk van een SUV verkiest en iets anders wil rijden dan een Renault Captur of Opel Crossland X.

Kia Stinger: Een middenklasser van Kia voor degene die toch eens iets anders willen dan een BMW 4-serie occasion of andere Europese bolide. Het model is volledig in Duitsland ontwikkelt en biedt sterke motoren, het uiterlijk van een Gran Turismo en sportieve rijeigenschappen door achterwielaandrijving of zelfs vierwielaandrijving. Dit is zonder twijfel dé rijdersauto van Kia en een blikvanger. Kia laat met dit model zien waartoe het met ontwerp en techniek in staat is en fungeert als visitekaartje van het merk.

 

 

Bekijk huidige aanbod Kia

Plus- en minpunten

+ Moderne techniek
+ De mogelijkheid om elektrisch te rijden in verschillende varianten
+ Zeer betrouwbaar
+ Uitgebreid aantal modellen
+ Het design van de afgelopen jaren is sterk verbeterd
+ Meerdere prijzen gewonnen door het merk
+ Veel auto voor je geld
+ Kwaliteitsauto’s

– Oudere Kia’s geen fris design als de moderne modellen
– Geen echt ‘premium’ gevoel
– Nauw verwant met Hyundai en daarom niet altijd onderscheidend 

Kia en de toekomst

Omdat Kia nauw verwant is met Hyundai heeft het merk heden ten dage toegang tot moderne techniek voor elektrische aandrijving én met succes. De elektrische modellen verkopen goed en er komen hiervan steeds meer beschikbaar als gebruikte auto.

Kia is van plan om meer te investeren in elektrische mobiliteit en verwacht tegen 2025 maar liefst 11 elektrische modellen te hebben. Dit wil Kia doen door een nieuw platform te ontwikkelen die over snellaad mogelijkheden en een grote actieradius op een volle accu. Het eerste model dat op het nieuwe platform wordt gebouwd verwachten ze al in 2021. Nederland fungeert als spreekwoordelijke ‘proeftuin’ omdat het wagenpark in een hoog tempo steeds meer elektrische auto’s gaat bevatten en de bijhorende infrastructuur meer voorhanden is dan in andere landen.

Het merk is ook voornemens om meer te investeren in autonoom rijdende auto’s, ofwel de ‘zelfrijdende’ auto. Ooit voerde Kia de slogan ‘The Power to Surprise’ en wij denken dat ze dit ongetwijfeld in de toekomst waar gaan maken.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl