Contact met Vaartland.nl

 

Kia Soul – De eigenwijze cross-over SUV uit Korea

Een compact cross-over SUV die er anders uitziet dan andere modellen in dit segment. De Kia Soul is een hippe verschijning die sinds 2008 op de markt is. We hebben inmiddels drie generaties van de Soul voorbij zien komen. De eerste generatie, waaronder de Kia Soul 2009 en de Kia Soul 2012, was een opvallende verschijning met zijn rechte daklijnen en lange neus. Exemplaren uit deze bouwjaren kunnen, wat interieur en motor betreft, behoorlijk verschillen aangezien de Kia Soul 2009, Kia Soul 2011 en Kia Soul 2013 diverse upgrades hebben gehad.

In 2014 werd de Kia Soul vernieuwd als tweede generatie. Alles werd net een beetje moderner, luxer en comfortabeler maar was de auto ook weinig vernieuwend. Dat veranderde in 2019 toen de 3e generatie van de Kia Soul werd uitgebracht. Er is een benzinevariant maar interessanter is de e-Kia Soul, een volledig elektrische versie van de cross-over en een directe concurrent van modellen als de Hyundai Kona Electric en Renault ZOE. Al is de ZOE wel een stukje goedkoper.

 
 
 
 
 

Unieke styling vanuit een praktisch oogpunt

Geloof het of niet maar de styling van het Kia Soul model is afgeleid van een karikatuurschets van een wild zwijn met een rugzak die is gemaakt door de ontwerper van het model, Mike Torpey. Het uiteindelijke resultaat was de unieke en compacte vorm van de Soul die de ruimte binnenin optimaal benut.

Met iets meer dan vier meter lengte en een breedte van iets minder dan 1,80 meter, is de Kia Soul auto niet groter dan een gemiddelde sedan. Dankzij de hoge dakstijl van 1,60 meter kan de bagageruimte echter optimaal benut worden. Vijf personen kunnen comfortabel in de Kia Soul plaatsnemen en dan hou je nog steeds 340 liter bagageruimte over. Ideaal als gezinsauto voor in de stad dus!

Elektrisch rijden in de Kia e-Soul

De Kia Soul 2018 is als elektrische variant verkrijgbaar, de Kia e-Soul. Deze elektrische versie is niet alleen als personenauto maar ook als bestelwagen met maar liefst 1 m³ aan laadruimte te configureren. Het mooie is dat iedere e-Soul op ieder moment van de ene naar de andere versie omgebouwd kan worden. Met een bereik van 425 km op een volle accu voldoet de Kia e-Soul aan de vraag vanuit de markt voor een ruime auto met een bereik dat in de buurt komt van een benzine aangedreven versie.

 


Bekijk huidige aanbod Kia Soul

Plus- en minpunten van de Kia Soul

+ De benzine- en dieselversies van de Kia Soul uit de eerste en tweede generatie zijn erg betrouwbaar
+ Een unieke verschijning binnen het immens populaire cross-over SUV segment
+ Erg ruim van binnen terwijl de auto niet groter is dan een gemiddelde personenauto

- De styling van de Kia Soul zal niet iedereen aanspreken
- De motoren op fossiele brandstof zijn niet erg krachtig en dat gaat ten koste van het rijgedrag. Bij hogere snelheden of een volgeladen auto verbruikt de Soul dan ook aanzienlijk meer brandstof.

Een tweedehands Kia Soul kopen?

Omdat De Kia Soul al een tijd op de markt is zijn er verschillende versies te vinden vanaf het bouwjaar 2009. In Nederland is de Kia Soul wel minder populair dan in het buitenland, waar het in veel landen een van de best verkopende cross-over SUV’s is. Er zijn wel redelijk wat benzineversies van Kia Soul 2009 tot en met Kia Soul 2012 verkrijgbaar. Ga je voor een jonge occasion dan kom je bij de nieuwere Kia e-Soul uit 2018, 2019 of 2020 uit. Hou er rekening mee dat de aanschafprijs voor deze modellen wel een stukje hoger ligt dan bij de benzine- of dieselversies. Toch op zoek naar wat groters? Kijk dan eens naar de Kia Sorento.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl