Contact met Vaartland.nl

 

Past een elektrische fiets op een fietsendrager?

Vaartland.nl Jelle
17 februari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wanneer je de fietsen mee wilt nemen op vakantie of voor een weekendje weg heb je meestal een fietsendrager nodig. In een normale personenauto heb je namelijk niet genoeg ruimte om een fiets in de kofferbak te leggen, laat staan 2 fietsen.
Tegenwoordig zijn steeds meer mensen in het bezit van een elektrische fiets / E-bike. Deze fietsen zijn voorzien van een elektrische motor die ervoor zorgt dat je harder kan fietsen. Omdat dit soort E-bikes voorzien zijn van een accu zijn ze vaak een heel stuk zwaarder dan een normale stadsfiets. Vandaar dat het een logische vraag is of deze elektrische fietsen wel op een fietsendrager passen.

Type fietsendrager elektrische fiets

Om erachter te komen of het mogelijk is om een elektrische fiets te vervoeren met een fietsendrager moeten we eerst kijken naar de verschillende soorten fietsendragers. Fietsendragers zijn in te delen in 3 categorieën.

Dakfietsendragers

De eerste categorie zijn de dakfietsendragers. Zoals de naam al zegt worden deze fietsendragers op het dak van je auto geplaatst. Om een dakfietsendrager te gebruiken heb je dakdragers nodig. Dakdragers maken het mogelijk om verschillende producten (zoals een dakkoffer of fietsendrager) op het dak van je auto te plaatsen. Het is alleen niet mogelijk om E-bikes te vervoeren met dit soort fietsendragers. Ten eerste omdat dit soort fietsendragers niet berekend zijn op het hoge gewicht van E-bikes en ten tweede omdat het een hele klus is om zo’n zware fiets op het dak van je auto te plaatsen.

Achterklepfietsendragers

De tweede optie is een fietsendrager voor op de achterklep. Ook deze optie is niet geschikt voor het vervoeren van E-bikes. Bovendien past een fietsendrager voor op de achterklep niet op elke auto. Controleer dit dus altijd voordat je er een aanschaft.
E-bikes zijn dus ook niet geschikt voor dit soort fietsendragers. Dit soort type fietsendragers hangen vaak aan de achterklep en kunnen het hoge gewicht van een elektrische fiets niet aan.

Trekhaakfietsendragers

De derde optie is een trekhaakfietsendrager. Zoals de naam al zegt heb je voor dit type fietsendrager een trekhaak nodig. Een trekhaakfietsendrager is dus het enige type fietsendrager dat geschikt is om een elektrische fiets te vervoeren. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten.

Een E-bike met accu weegt al snel tussen de 25 en 30 kilo. Wanneer je 2 E-bikes mee wilt nemen heb je dus een fietsendrager nodig die rond de 60 kilo mag dragen. De meeste fietsendragerfabrikanten geven aan dat een fietsendrager E-bikes kan vervoeren wanneer ze een draagvermogen hebben van 60 kilo of hoger.

Naast het draaggewicht van de fietsendrager moet je ook rekening houden met de kogeldruk van je trekhaak. Dit is het maximale verticale gewicht op je trekhaak. Wanneer jouw auto een lage kogeldruk heeft is het misschien niet mogelijk om 2 e-bikes te vervoeren. Of je moet een lichte fietsendrager kopen om het gewicht van de elektrische fietsen te compenseren.

elektrische fiets op fietsendrager blog vaartland

Best fietsendrager elektrische fiets

Uebler i21 vanaf 598 euro

De Uebler i21 is fietsendrager van het Duitse merk Uebler. Deze fietsendrager weegt slechts 14 kilo maar kan toch 60kg dragen waardoor hij uitermate geschikt is voor het vervoeren van E-bikes. Daarnaast is deze fietsendrager helemaal op te vouwen waardoor je een klein pakketje overhoudt dat je makkelijk op kan bergen. Verder zit er onder de nummerplaat een voetpedaal waarmee je de fietsendrager (inclusief fietsen) kan kantelen. Op deze manier heb je nog de mogelijkheid om je kofferbak te openen, ook wanneer de fietsendrager al op de trekhaak staat. De standaard variant van de Uebler i21 kan tot 60 graden kantelen. Er is echter ook een variant die 90 graden kantelt. Dit is speciaal voor busjes met een grote achterklep. Tenslotte bestaat er ook een uitvoering met geïntegreerde parkeersensoren. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken met het parkeren.

De Uebler i21 kun je vinden op https://www.autovoordeelshop.nl/uebler-i21

Yakima FoldClick vanaf 544 euro

De Yakima FoldClick is één van de makkelijkst te monteren fietsendragers. Het enigste wat je hoeft te doen is de opgevouwen fietsendrager op de trekhaak te plaatsen en hem naar beneden te klappen, makkelijker kan eigenlijk niet. Verder weegt de Yakima FoldClick maar 15 kilo en mag hij tot 60 kilo dragen. Net als de Uebler i21 beschikt deze fietsendrager over een kantelfunctie en is hij opvouwbaar.

De Yakima FoldClick kun je vinden op https://www.autovoordeelshop.nl/yakima-foldclick-2-fietsendrager

Pro User Diamant SG2 vanaf 339 euro

De Pro User Diamant SG2 heeft alle functionaliteiten die bovengenoemde fietsendragers ook hebben. Hij is opvouwbaar, kantelbaar en kan 60 kilo dragen. De fietsendrager zelf weegt 18 kilo. Daarnaast moet je de fietsendrager eenmalig afstellen op je trekhaak en kost het wat meer moeite om deze te monteren dan bij de FoldClick en de i21.

De Pro User Diamant kun je vinden op https://www.autovoordeelshop.nl/pro-user-diamant-sg2

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl