Contact met Vaartland.nl

 

Alles weten over een trekhaak? Lees nu onze handige vakantie tips

Vaartland.nl Jelle
15 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Alles weten over het gebruik van je trekhaak?

Op vakantie gaan kan op verschillende manieren. In eigen land, een verrassingsreis met het vliegtuig of je trekt er gewoon traditioneel op uit met de auto en caravan. Maar waar moet je nou op letten als je op weg gaat met iets achter je auto? Zeker wanneer je de trekhaak alleen gebruikt op vakantie. Wij leggen het hieronder graag voor je uit. 

Tegenwoordig kan je onder bijna iedere auto zelf een trekhaak monteren. Dit kan om verschillende redenen. Je gaat met de caravan of vouwwagen op vakantie, wilt een boot vervoeren of je fietsen meenemen.  

Sinds 19 januari 2013 geldt bij rijbewijs B een grens van 3.500 kilogram voor de toegestane maximum massa voor de combinatie auto plus caravan. Let op dat je bij het rijden met een caravan of vouwwagen met meer kilogram je een rijbewijs BE nodig hebt.

trekhaak vaartland

Trekhaak monteren en trekhaak plaatsen

Als je op vakantie wilt maar je hebt geen trekhaak is het altijd mogelijk om achteraf de trekhaak laten monteren op je auto. Let hierbij op: niet iedere motor is geschikt om zwaardere caravan of aanhanger te trekken. Dus mocht je in de toekomst wensen hebben om een caravan aan te schaffen, of heb je er al 1 in bezit. Controleer goed of de motor van je nieuwe auto geschikt is voor het trekken van dit gewicht.

Wat kost een trekhaak?

Wil je een trekhaak kopen? Let dan op want er zijn verschillende waaruit je kan kiezen bij het achteraf monteren:

  • Vaste trekhaak
  • Afneembare trekhaak
  • Wegdraaiende trekhaak

Bij je plaatselijke garage is het mogelijk om goed advies te krijgen over de voor jou meest geschikte trekhaak. Een afneembare trekhaak is natuurlijk mooier dan een vaste, maar als je geen voorkeur hebt is een vaste trekhaak altijd goedkoper. Een vaste trekhaak koop je al voor ongeveer €150,-. De benodigde kabelset kost ongeveer even veel. Een afneembare trekhaak kost ongeveer €300,-. Montage duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur (trekhaak monteren kosten zijn €160,- tot €200,-).

Let op dat je hiervoor ook de keuze maakt over de stekker die gemonteerd wordt. Een 7-polige stekker is alleen geschikt voor een fietsendrager trekhaak. Een 13-polige stekker is geschikt voor aanhangers en caravans om bijvoorbeeld de ingebouwde koelkast tijdens het rijden van stroom te voorzien.

Trekhaakkogel kwijt of monteren?

Er zijn verschillende typen trekhaak kogel beschikbaar. Een trekhaakkogel is geschikt voor montage op de auto of in de gatenbalk bij tractoren of een heftruck. Ook kun je een trekhaak kogel monteren op de muur voor het monteren van bijvoorbeeld de fietsdrager. Trekhaakkogel zijn multifunctioneel en bieden uitkomst bij het vervoeren of opstallen van zware aanhangwagens.

Hoewel er maar drie verschillende typen afneembare trekhaken zijn, betekent dit niet dat er maar drie trekhaakkogels bestaan. Voor elke auto kunnen er verschillen zijn. Daarom is het belangrijk om de goede trekhaakkogel te kopen. Dit doe je met de informatie die je op de stekkerplaat of de dwarsbalk vind.

Kogeldruk trekhaak, wat is het?

De kogeldruk is het maximale gewicht dat bovenop de trekhaak mag rusten in kilogram. Belangrijk is dat de kogeldruk, welke wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog of te laag zijn en moet altijd binnen een bepaalde marge blijven. Deze marge verschilt per auto, maar ligt meestal tussen de 45 en 75 kg.

Maar hoeveel kogeldruk heeft een auto dan? Dit kan je makkelijk vinden en staat namelijk op het typeplaatje van de trekhaak. De kogeldruk wordt in deze gegevens ook wel verticale kracht of vertical load genoemd.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl