Ga je met de auto richting Duitsland? Dan is het belangrijk om vooraf te weten hoe het zit met tolheffing.
Waar je in landen als Oostenrijk een tolvignet nodig hebt, geldt dat in Duitsland niet voor personenauto’s. De Duitse snelwegen zijn namelijk gratis toegankelijk voor voertuigen tot 3,5 ton.
Dit artikel gaat specifiek over tol in Duitsland. Bekijk onze andere pagina als je wilt weten hoe het zit met milieustickers en milieuzones in Duitse steden.
In Duitsland betaal je geen tol om gebruik te maken van de snelwegen als je met een personenauto rijdt. Dit is anders dan in veel andere Europese landen. Toch zijn er uitzonderingen.
Voor het gebruik van enkele tunnels en bruggen wordt wel degelijk tol gevraagd. Denk hierbij aan de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock.
Deze infrastructuur is privaat gefinancierd, waardoor gebruikers een vergoeding moeten betalen. Meer informatie en actuele tarieven vind je op herrentunnel.de en warnowtunnel.de
Daarnaast zijn er in sommige berggebieden en op het eiland Sylt ook privéweggetjes waarvoor een bijdrage wordt gevraagd. Dit komt echter zelden voor op doorgaande routes.
Nee, in tegenstelling tot landen als Oostenrijk heb je in Duitsland geen tolvignet nodig voor snelwegen. De verwarring ontstaat vaak omdat milieuzones wél om een sticker vragen, maar dat staat los van tolheffing.
Voor personenauto’s geldt: geen vignet, geen tol. Voor zware voertuigen ligt dat anders.
oertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg moeten op alle snelwegen (Autobahnen) en vrijwel alle rijkswegen (Bundesstraßen) tol betalen.
Dit geldt dus met name voor vrachtwagens en bepaalde zware campers of bedrijfswagens. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de afstand, het gewicht én de emissieklasse van het voertuig.
Zware campers zijn doorgaans vrijgesteld van tolheffing, zolang ze niet worden gebruikt voor het vervoer van goederen. Alles verloopt via het digitale Maut-systeem van Toll Collect. Kijk voor meer informatie op toll-collect.de
Moet ik tol betalen in Duitsland met een caravan?
Nee. Een caravan achter je personenauto valt onder dezelfde regels. Je betaalt dus geen tol zolang je met een auto onder de 3,5 ton rijdt. Alleen het trekkende voertuig telt mee.
Wat is het verschil tussen een tolvignet en de tol in Duitsland?
Een tolvignet is een vooraf betaalde sticker voor gebruik van snelwegen, zoals in Oostenrijk. In Duitsland bestaat dit systeem niet voor personenauto’s. Alleen bepaalde voertuigen vallen onder het digitale Maut-systeem. Er is dus geen tolvignet Duitsland nodig voor privégebruik onder 3.500 kg.
Wat is het verschil tussen een milieusticker en een tolvignet?
Een milieusticker is nodig om milieuzones in Duitse steden binnen te rijden. Een tolvignet is bedoeld voor bijv. snelwegen, maar in Duitsland heb je dat voor personenauto’s niet nodig.
Controleer van tevoren of jouw voertuig onder de tolplicht valt. Gebruik je een bedrijfswagen of vrachtwagen? Installeer dan de Toll Collect app om je ritten eenvoudig te registreren.
Let ook op tunnels of bruggen waar wél tol gevraagd wordt, zelfs voor personenauto’s. Deze kosten zijn meestal beperkt, maar het is goed om er vooraf rekening mee te houden.
Als je met een personenauto naar Duitsland reist, betaal je geen tol op snelwegen. Uitzonderingen zijn enkele tunnels en bruggen, waarvoor je apart moet betalen. Voor vrachtwagens en zware voertuigen is tol wel verplicht via het Maut-systeem.
Wil je zorgeloos de grens over met een betrouwbare occasion? Bij Vaartland.nl vind je een ruim aanbod aan auto’s die klaar zijn voor lange ritten, ook naar Duitsland. Plan eenvoudig je proefrit of bekijk online ons actuele aanbod!
Tag: