Contact met Vaartland.nl

 

Fiat auto - Italiaans icoon de grondlegger van de stadsauto

Met hun Italiaanse achtergrond staat Fiat bekend om het mooie design en oog voor detail. Toch kregen de ontwerpers van Fiat niet de volledige vrije hand. Tijdens het ontwerpen van de Fiat modellen moest er rekening gehouden worden met het glooiende landschap en een wirwar van nauwe straten. Echter juist deze beperkingen zorgden voor de inspiratie die, zo zou later blijken, de voorlopers waren van de populaire stadsauto en een fiat kreeg van het grote publiek. 

 

 
 
 
 
 

Huidige aanbod Fiat

Comfortabel rijden de populaire Fiat modellen van de 500 tot de Stilo

Het begint in 1967 als het Fiat merk zijn eerste ‘Auto van het Jaar’ award ontvangt voor de Fiat 124. Deze middenklasser is niet het enige model Fiat dat deze prijs ontvangt, het is het begin van een prijzenregen. In de jaren die volgen, rollen de verschillende modellen van Fiat van de productieband, zo ook de Fiat Panda in 1980. De concurrent van het Rugzakje is een net iets grotere auto en daardoor familievriendelijker. Dit model zal de basis leggen van een dan nog onontgonnen categorie: de stadsauto. Het populaire Fiat model zorgt dat de verkoopcijfers door het plafond gaan. 

Ondertussen zit het Italiaans merk niet stil en de uitbreiding van de Fiat modellen gaan door met de Fiat Punto, de Fiat 1993, een nog iets groter model met meer binnenruimte en met een 55 pk 1.1-liter motor gekoppeld aan een zes-versnellingsbak. Het duurt nog jaren voordat het grote nieuws komt. In 2007 rolt eindelijk de geheel vernieuwde Fiat 500, met alle voordelen van een volwassen stadsauto, van de band. Hij wordt met groot applaus ontvangen. Later wordt ook de Fiat 500X uitgebracht. Ondanks zijn grote populariteit moet hij het toch afleggen tegen de Stilo en de Fiat 2019, de meest populaire occasion in Nederland.

fiat modellen vaartland

Geschiedenis Fiat merk

Het is 1899 in Turijn wanneer de Fabbrica Italiana Automobili Torino wordt opgericht, het fundament voor een groot merk is gelegd. Pas in 1906 zal de afkorting F.I.A.T. officieel worden gewijzigd in Fiat. Het merk zal grote successen gaan boeken met hun kleine familieauto’s.

Maar voordat het zover is rolt in 1899 de eerste auto van de band, de 3½ HP. De auto van Giovanni Ceirano was een doorslaand succes, zo groot dat de toenmalige fabriek de productie niet aankon en hij besloot om de rechten te verkopen aan Giovanni Agnelli. Meteen na de aankoop wordt de Fabbrica Italiana Automobili Torino opgericht en zet Agnelli, de ontwerper Aristide Faciolli aan het werk. Het Fiat merk is vanaf die jaren succesvol als raceauto en als gezinsauto, met benzine of dieselmotor. 

Snelle auto’s en besparen aan de tank

Met ruim een eeuw geschiedenis is het geen verrassing dat Fiat zich ook ontwikkelt tot pionier op techniek met als aandachtspunten motorprestatie en zuiniger brandstofverbruik: 

  • Fiat Mild Hybrid, zorgt voor een lager CO2-verbruik en energieterugwinning met behulp van de 3 cilinder Firefly 1.0-verbandingsmotor waarbij de Fiat motor ondersteuning krijgt van de 3,6 kW Belt Starter Generator
  • Variable Valve Timing, de variabele kleptiming zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de motorprestatie en zuiniger brandstofverbruik 

 

Bekijk huidige aanbod Fiat

Plus- en minpunten van Fiat

+ Herkenbaar design
+ Krachtige motoren
+ Zuinige turbomotoren

- Weinig verrassend
- Niet vernieuwend

De next generation, de gepersonaliseerde Fiat

De norm: elektrisch of hybride rijden. Ter ere van het 120-jarig bestaan heeft het Fiat merk op de Autosalon van Genève de 100% gepersonaliseerde auto geïntroduceerd: de Concept Fiat Centoventi. Met de plug-and-play Centoventi wordt er een betaalbare elektrische mobiliteitsoplossing voor iedereen op de markt gezet. Een conceptauto die iedereen in de gelegenheid stelt om zijn eigen auto te bouwen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl