Contact met Vaartland.nl

 

Benzinekosten berekenen, hoe gaat dat in zijn werk?

Vaartland.nl Jelle
28 februari 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

 

Bereken benzinekosten reis

Als je op reis gaat is het niet heel lastig om te berekenen wat je uiteindelijk kwijt bent voor de reis. Je berekent het aantal kilometers dat je gaat rijden. Is dat bijvoorbeeld 1000km dan ga je kijken naar wat de benzine prijzen in de landen zijn waar je doorheen zal rijden.

Stel, je gaat op vakantie naar Frankrijk, dan kom je langs Luxemburg en België. Dan kan je ervoor kiezen om je auto vol te gooien in Luxemburg. De benzine kosten in Luxemburg zijn op het moment €1,52, dat scheelt een hoop met Nederland en België. Het belangrijkst is om je reis uit te stippelen zo dat je weet waar je het beste je auto vol kan tanken voor de minste kosten. De reis kan ook erg lang zijn, maar hoe overleef je nou zo'n reis?

In dit geval is dat in Luxemburg. Dan kan je er voor kiezen om je auto niet helemaal vol te tanken in Nederland en dan zo uitstippelen dat je de auto helemaal kan vol tanken in Luxemburg. Soms is het lastig welke benzine je nu moet tanken voor je auto.  

De benzine kosten in Nederland en Luxemburg hebben al een verschil van ongeveer €0,50 cent. Dat zal op een volle tank al minimaal €30,- schelen met Nederland en ong. €15,- met België. Zo bespaar je al snel aardig wat geld en kan je iedereen een keer extra trakteren op een ijsje!

Doormiddel van deze blog gaan wij je meer vertellen over hoe jij je benzine kosten kunt berekenen van jouw nieuwe auto of occasion. Hoe bereken ik benzinekosten? Een rit naar een willekeurige bestemming kost natuurlijk geld, Maar hoeveel? Wij van Vaartland.nl leggen het je uit! Lees hier hoe je gemakkelijk kunt besparen op jouw auto.

· Benzinekosten berekenen, hoe voel je dat? (hoeveel liter benzine per km)
· Rijgedrag en rijomgeving, heeft dat invloed op mijn benzine kosten?
· Airco, heeft dat invloed op mijn benzine kosten?
· Bereken benzinekosten reis

Benzinekosten berekenen, hoe doe je dat? (hoeveel liter benzine per km)

Wat betekent 1 op 10 verbruik en hoe bereken je de benzinekosten van jouw auto? Je benzinekosten berekenen is eigenlijk heel eenvoudig. Je auto loopt bijvoorbeeld 1 op 10, dat betekent dat je auto 10 kilometer kan rijden op 1 liter brandstof. Bekijk hier hoe je jouw brandstofverbruik kan berekenen. Als je auto 1 op 20 loopt, kan je auto 20 kilometer rijden op 1 liter brandstof. Tegenwoordig is er ook veel te doen over duurzamere brandstof. Een duurzamere brandstof is beter voor het klimaat maar wel prijziger. Meer weten over synthetische brandstof?

Geeft je auto het verbruik in liters aan dan betekent het dat je auto zoveel liter brandstof nodig heeft om 100 kilometer af te leggen. Geeft je auto bijvoorbeeld 9/100 aan dan moet je 100 door 9 delen. Het getal wat er dan uitkomt is de hoeveelheid kilometers die je kan rijden met 1 liter brandstof. In het geval van het voorbeeld hierboven dus ongeveer 11 kilometer met elke liter brandstof. Een zuinige auto kan dus al een hoop verschil maken.

Als je deze berekening gemaakt hebt, kan je ook berekenen hoeveel benzine per km je rijd. Je deelt dan de 11 kilometer door 11 en de 1 liter door 11. Het antwoord is dan het aantal liters per kilometer. In dit voorbeeld is dat dan 1 liter/11, dat is 0,091 liter per kilometer. 

Meer lezen over zuinige auto's

Rijgedrag en rijomgeving, heeft dat invloed op mijn benzine kosten?

Je rijgedrag en of de rijomgeving heeft natuurlijk invloed op je benzinekosten. Als je veel korte stukjes rijdt of hard rijdt zal dat van invloed zijn op de benzinekosten per km. Hoe harder je rijdt hoe meer brandstof je zal verbruiken. Het is ook erg belangrijk om de juiste benzine te tanken voor je auto. Maar welke benzine moet je dan tanken voor je auto?

Als voorbeeld; je rijdt op de snelweg en wilt even vaart maken dan druk je het gas een stuk verder in, dit betekent wel dat je auto meer toeren zal gaan maken en daarom ook meer benzine zal gaan verbruiken. Het hangt er natuurlijk ook weer vanaf of je een auto met 5 of 6 versnellingen hebt. Heb je een auto van 6 versnellingen dan zal je minder verbruik hebben op hogere snelheden omdat je hem dan kan doorschakelen naar je 6e versnelling. Minder brandstof verbruiken is altijd fijn. Vooral als er sneller prijsverhogingen doorgevoerd worden aan de benzinepomp dan prijsverlagingen.

Met een auto met 5 versnellingen zullen de benzine kosten wel hoger uitkomen doordat je natuurlijk niet door kan schakelen naar een 6e versnelling en daardoor zal je ook hoger in je toeren blijven zitten. Zie hier occasions met 5 en 6 versnellingen.

Airco, heeft dat invloed op mijn benzine kosten?

Als het warm is dan is het natuurlijk erg verleidelijk om je airconditioning aan te zetten, maar wist je dat je benzine kosten dan ook omhoog gaan? Rijden met je airco aan kan 4 tot 13 procent meer kosten opleveren.

Het hangt er wel vanaf hoe hard je rijdt en of je een handmatig geschakelde auto hebt of een volautomatische auto. Als je bijvoorbeeld 100km/u rijdt met een handmatig geschakelde auto zal dat ongeveer 4% meer benzine kosten opleveren en met een volautomatische komt dat op 6%. Zie hier alle occasions met airco.

eerste auto kopen blog

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl