Contact met Vaartland.nl

 

Synthetische brandstof wordt waarschijnlijk erg prijzig!

Vaartland.nl Gert Jan
13 december 2023

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

De overstap

Als we de overstap willen maken van fossiele brandstoffen naar duurzamere alternatieven, maar tegelijkertijd de verbrandingsmotor in onze auto's willen behouden, lijkt synthetische brandstof een veelbelovende oplossing. Dit kan zelfs betekenen dat verbrandingsmotoren een plek behouden in de nieuwste automodellen, hoewel de kosten per liter vermoedelijk hoger zullen zijn dan we gewend zijn. 

 

Wat zijn synthetische brandstoffen? 

Synthetische brandstoffen kunnen de levensduur van traditionele verbrandingsmotoren potentieel verlengen en zijn wellicht zelfs essentieel om klassieke auto's op de weg te houden. Het grootste struikelblok is op dit moment echter de beperkte productiecapaciteit en de daaruit voortvloeiende hoge kosten. Momenteel wordt synthetische brandstof nog op kleine schaal en in proeffabrieken geproduceerd, zoals in Chili. De productiekosten onder deze laboratoriumomstandigheden leiden tot een literprijs van ongeveer €4,50, volgens het Duitse Autobild. Deze prijs is uiteraard niet concurrerend met die van fossiele brandstoffen.

Pomp

 

Prijzen

Om de prijzen van e-fuels te verlagen, is productie op grotere schaal noodzakelijk. De Europese milieuorganisatie Transport & Environment (T&E), bekend om haar kritische houding, voorspelt een prijs van €2,80 per liter tegen 2030. Dit komt dichter in de buurt, maar zou voor een gemiddelde automobilist nog steeds neerkomen op €210 per volle tank. En dan komt de grootste tegenvaller nog: deze prijs is exclusief accijnzen. In Nederland, bijvoorbeeld, bedraagt de accijns op loodvrije benzine vanaf 1 januari 2024 maar liefst 96 cent per liter. Als we dit optellen bij de voorspelde €2,80, komen we uit op een prijs van €3,76 per liter.

 

Optimisme 

De eFuel Alliance, een belangenorganisatie bestaande uit autofabrikanten, de brandstofindustrie en autoclubs, is optimistischer. Zij geloven dat een literprijs van €1,45 tot €2,24 tegen 2050 haalbaar is. Deze Europese lobbygroep schat dat de productiekosten tegen die tijd zullen dalen tot tussen de €0,70 en €1,33 per liter. Uiteraard zijn dit slechts de productiekosten; de uiteindelijke verkoopprijs is afhankelijk van belastingen en andere extra kosten. 2050 lijkt echter nog ver weg. Optimistischer is de schatting van onze Duitse collega's van AutoBild, die voorzien dat de prijs per liter ideaal gezien zou kunnen dalen naar €1,60 in 2026. Al met al lopen de schattingen uiteen, maar de gelijkenis lijkt te zijn dat synthetische brandstoffen voorlopig niet zullen concurreren met fossiele brandstoffen qua prijs. 

 
 
 
 
 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl