Contact met Vaartland.nl

 

Welke benzine moet ik tanken voor mijn auto?

Vaartland.nl Jelle
5 augustus 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Sinds oktober 2019 is Euro 95 E10 bij veel tankstations de standaard geworden. Voor meer dan 90% van benzinevoertuigen is voor Euro 95 E10 geschikt. Maar is E10 geschikt voor jouw auto? Vaak is dit terug te vinden in de tankdop maar dit staat ook in de informatieboekjes van de auto. Mocht je het hier nu niet kunnen vinden dan is het vaak nog het makkelijkst om het even op te zoeken op internet. Over het algemeen rijden de meeste auto’s gewoon op de normale euro 95 benzine die tegenwoordig ook wordt aangeduid als E10. 

Welke benzine tanken 95 of 98? 

Maar wat moet je nu precies tanken? De goedkopere euro 95 (E10) of toch de duurdere euro 98 (E5). Welke benzine? Dat is de grote vraag waar wij in deze blog antwoord op zullen geven. Er zijn veel mensen die beweren dat de duurdere euro 98 ook beter zou zijn voor de motor van jouw auto. Maar betekent duurder ook automatisch dat het beter is?

En waarom is de euro 98 eigenlijk duurder dan de normale euro 95? Het prijsverschil zit hem niet in duurdere ingrediënten maar heeft simpelweg te maken met de tijd van het productieproces. Om het octaangehalte van 98% te halen is er namelijk meer tijd nodig en deze extra tijd wordt uiteindelijk weer doorberekend in de prijs. Na dit te weten vraag jij je vast af: welke benzine voor mijn auto? 

Jouw auto functioneert het beste op de brandstof waar deze voor is gemaakt. Het betekent dus niet dat als jij euro 98 tankt in een auto waar euro 95 voor wordt geadviseerd dat de auto beter functioneert. Je kan dus gewoon euro 95 benzine tanken voor de beste prestaties als dit bij jouw auto wordt aangegeven! 

                                                                                                       Bekijk al onze benzine auto's         Bekijk al onze diesel auto's

Wanneer is euro 98 beter?

Bij het rijden in de bergen kan het zijn dat het soms wel slimmer is om euro 98 te tanken terwijl het advies euro 95 is. Dit komt doordat de motor in de bergen soms een grotere belasting krijgt dan tijdens het rijden over een vlakke weg. Het verschil tussen het octaangetal, bepaald de zogenaamde klopvastheid. Wanneer er sprake is van een hogere klopvastheid van benzine, zal de brandstof minder snel spontaan, ongecontroleerd ontbranden. De kans is groter dat dit gebeurt bij euro 95 dan bij euro 98.

Wij zouden aanraden om altijd de brandstof te tanken die wordt aangeraden door de fabrikant. Laat je niet van de wijs maken door de marketingcampagnes voor de duurdere brandstoffen. Een auto is normaal gesproken ontworpen om te functioneren op een bepaald type brandstof en dit is dus ook de meest efficiënte brandstof voor jouw auto. Zorg dus wel dat je weet welke brandstof dit is voor jouw auto!

 
 
 
 
 

Wat is de beste premium benzine? 

Er zijn zoals wel bekend ook verschillende Premium benzine varianten zoals Shell V-power, Total Excellium en BP Ultimate. Deze benzinesoorten zijn gemiddeld 8 tot 15 cent duurder dan de normale benzine en worden beter voor jouw motor genoemd.

Het voordeel van deze benzine is dat deze vaak geen bio ethanol bevat maar dit hoeft niet te zeggen dat dit veel uitmaakt voor jouw motor. Wij zouden zeggen dat als jouw auto geschikt is voor de E10 benzine je dit ook gerust kan tanken. 

Wat is e10 voor benzine?

Sinds 2019 is er nieuwe vorm van benzine op de markt gekomen en dit wordt ook wel e10 genoemd. E10 is een samenstelling van 10% bio ethanol en 90% fossiele brandstof. De bio ethanol is alcohol dat wordt geproduceerd door de fermentatie van suiker, tarwe of mais. Veel mensen zijn een beetje angstig voor de E10 benzine door het feit dat ethanol een vrij agressieve stof is die verschillende materialen aantast.

Bij de moderne auto’s zal dit geen probleem vormen maar er zijn wel oudere auto’s die hier niet tegen kunnen. Ook is het bij sommige motoren niet verstandig om E10 te tanken. De E10 benzine heeft meestal wel het octaangehalte van 95%. Ook is er nog de E5 brandstof, E5 is een samenstelling van maximaal 5% bio ethanol en 95% fossiele brandstof. E5 heeft meestal een octaangehalte van 98%.  

Bekijk ons aanbod benzine occasions

Huidige aanbod benzine occasions

Benzine E5 of E10?

In diverse Europese landen en natuurlijk ook in Nederland kun je al E5- en E10 benzine tanken. Deze brandstof is gemengd met bio-ethanol en het getal wat wordt meegegeven, staat voor het percentage ethanol dat is toegevoegd. Maar waar moet je nou precies op letten?

Zoals gezegd is benzine E10 een mengsel. Het is een mengsel van (maximaal) 10% bio-ethanol en 90% fossiele brandstof. Bio-ethanol is namelijk een alcohol dat door suiker, tarwe en mais tot stand komt (gisting). Ethanol is een stuk agressiever dan benzine voor zowel kunststoffen als metalen. Dus ethanol kan gemakkelijk motoronderdelen aantasten.

E10 vs E5

E10 geeft echter geen problemen voor de meeste (90%) reguliere benzineauto's. Er is ook E5. Dat wordt verdund tot een maximum van 5 procent met ethanol. Euro95 is in de praktijk vaak al E5. Er is ook E85. Dat bevat 85 procent ethanol en je kunt alleen tanken als je motor daarop is afgesteld. Dat soort speciaal aangepaste auto’s kunnen uiteraard worden gekocht, ze worden dan vaak aangeduid als Flex Fuel Vehicle (of FFV).

Voor ongeveer tien procent van de benzineauto's geldt dat ze niet geschikt zijn voor de E10-brandstof. Voor deze auto's en ook motoren die niet geschikt zijn voor E10, beveelt de ANWB aan om normaal Euro 95 E5 bij te tanken. Als dit niet met de pomp kan worden verkregen, moet SuperPlus 98 of een premium brandstof worden gekozen. Let op het octaangetal. De nummers 95 en 98 vertegenwoordigen het octaangetal van de benzine en worden altijd vermeld, ook bij E10 en E5.

Tank in geen geval benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven om motorschade te voorkomen. Een lager octaangetal dan 95 komt niet voor in Nederland, maar dit kan wel voorkomen in het buitenland (bijvoorbeeld 91).

Kan ik eigenlijk wel E10 tanken ?

Euro 95 wordt sinds 2005 gemengd met kleine percentages. Eerst 2% en later 5% ethanol. Dit lage mengsel veroorzaakt geen problemen. Met het dubbele aantal, 10% zoals E10, moeten auto's daarvoor geschikt zijn. Dit is het geval met ongeveer 90% van de benzine-auto’s. De autofabrikanten hebben gegevens beschikbaar gesteld over welke auto's geschikt zijn en welke niet. Je kunt eenvoudig deze informatie raadplegen via de onderstaande website. https://www.e10check.nl/

Als jouw auto of eventueel motor niet geschikt is voor E10 of als je twijfelt, raden we aan om Euro95 E5 of een SuperPlus 98-brandstof te tanken. Ongeschikte auto's zijn kunststoffen en metalen (of aluminium) die kunnen worden aangetast. Dit gebeurt niet onmiddellijk, maar het is een wat langer proces. Uit een duurzaamheidstest die er is afgelegd met een ongeschikte auto, waren er na 7.000 km geen sporen van schade.

Echte problemen deden zich pas na nog eens 20.000 km voor. Als jouw auto niet geschikt is en je komt bij een benzinestation waar je alleen E10 kunt krijgen, tank dan alleen als je bijna een lege tank hebt en vul deze niet volledig. Bij het volgende tankstation voeg je de juiste brandstof toe. Op deze manier verlaag je het percentage ethanol zelf.

Bekijk al onze auto's die E10 kunnen tanken

 

Foutje gemaakt en E10 getankt?

Als je toch per ongeluk E10 hebt getankt, dan is het natuurlijk vanzelf sprekend dat je de volgende keer weer de juiste brandstof tankt. Haal de E10-benzine uit de tank als je weet dat je de auto een lange tijd niet gaat gebruiken.

Waarom E5 en E10?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof gedeeltelijk bestaat uit zogenaamde "hernieuwbare" energie. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige toevoer van fossiele brandstoffen. Bio-ethanol is ook een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. De CO2-uitstoot van wegverkeer kan worden verminderd met bio-ethanol.

Waar kan ik E10 of E5 tanken?

Vanaf 1 oktober 2019 is E10 verplicht bij de meeste tankstations. Alleen benzinestations die slechts 1 type benzine kunnen aanbieden, kunnen E10 of een andere benzine kiezen; bijvoorbeeld E5. Als er meer soorten benzine kunnen worden aangeboden, moet ten minste de helft van het aantal brandstofpistolen E10 bevatten.

Hoe zit het met onze buren?

België

Sinds 1 januari 2017 is Euro 95 (Super 95 / Eurosuper 95 / Essence Sans Plomb) vervangen door 95 E10. Alle pompen met E10 hebben een groene sticker met de indicaties Benzine 95 E10. Normaal Euro 95 is niet langer beschikbaar. Als jouw auto niet geschikt is voor E10, moet je Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) tanken.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer beschikbaar op de snelweg. E10 wordt in Frankrijk SP95-E10 genoemd. In deze naam staat SP voor Sans Plomb (loodvrij), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een mengsel van 10% bio-ethanol. De normale Euro 95 (E5) is direct beschikbaar buiten de snelwegen. Loodvrij Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) is direct beschikbaar. Bij BP wordt deze benzine Super Green genoemd.

Duitsland

E10 wordt op grote schaal aangeboden in Duitsland, maar Euro 95 is nog steeds goed beschikbaar. E10 wordt Super E10 of Super 95 E10 genoemd. Euro 95 wordt Super of Super 95 in Duitsland of Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. Daarnaast is er ook SuperPlus 98 (Super Plus 98/98 Oktan), dit is een reguliere premium-brandstof (geen E10-variant).

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl