Contact met Vaartland.nl

 

Welke benzine moet ik tanken voor mijn auto?

Vaartland.nl Jelle
23 februari 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

 

Sinds oktober 2019 is Euro 95 E10 bij veel tankstations de standaard geworden. Meer dan 90% van de benzinevoertuigen is voor Euro 95 E10 geschikt. Maar is E10 geschikt voor jouw occasion? E10 is bijvoorbeeld geschikt voor een Audi A3, Volkswagen Golf en een BMW 1-serie

Vaak is dit terug te vinden in de tankdop, of in de informatieboekjes van de auto. Als je het niet kunt vinden, zoek het dan op internet. Dit kan vaak handig zijn. Meestal gebruiken alle auto s gewoon euro 95 benzine, ook bekend als E10.

· Welke benzine tanken 95 of 98?
· Wanneer is euro 98 beter?
· Wat is de beste premium benzine?

· Wat is e10 voor benzine?
· Benzine E5 of E10?
· E10 vs E5
· Kan ik eigenlijk wel E10 tanken?
· Foutje gemaakt en E10 getankt?
· Waarom E5 en E10?
· Waar kan ik E10 of E5 tanken?
· Hoe zit het met onze buren?

Welke benzine tanken 95 of 98? 

Maar wat moet je nu precies tanken? De goedkopere euro 95 (E10) of toch de duurdere euro 98 (E5). Welke benzine? Dat is de grote vraag waar wij in deze blog antwoord op zullen geven. 

Veel mensen zeggen dat euro 98 beter is voor de auto, ook al is het duurder. Is duurder altijd beter? Waarom is euro 98 duurder dan euro 95?

Het prijsverschil komt niet door duurdere ingrediënten, maar door de tijd van het productieproces. Om een octaangehalte van 98% te bereiken, is er meer tijd nodig. Deze extra tijd wordt uiteindelijk doorberekend in de prijs. Na dit te weten vraag jij je vast af: welke benzine voor mijn auto? 

Jouw auto functioneert het beste op de brandstof waar deze voor is gemaakt. Tanken met euro 98 in een auto die euro 95 nodig heeft, maakt de auto niet beter. Het is niet nodig.

Tank euro 95 benzine voor beste prestaties als je occasion dit aangeeft. Weten wat het verschil is tussen benzine, LPG en diesel?

 

Benieuwd welke auto's het best passen bij jou? Gebruik de zoekhulp!

Wanneer is euro 98 beter?

In de bergen is het soms beter om euro 98 te tanken. Dit is beter voor de prestatie van de auto dan euro 95. Dit gebeurt omdat de motor in de bergen harder moet werken dan op een vlakke weg.

Het verschil tussen het octaangetal, bepaald de zogenaamde klopvastheid. Als benzine een hogere klopvastheid heeft, zal het minder snel ongecontroleerd ontbranden. De kans is groter dat dit gebeurt bij euro 95 dan bij euro 98.

Wij zouden aanraden om altijd de brandstof te tanken die wordt aangeraden door de fabrikant. Laat je niet van de wijs maken door de marketingcampagnes voor de duurdere brandstoffen.

Een auto heeft een specifieke brandstof nodig om te kunnen rijden. Deze brandstof zorgt voor de beste prestaties van jouw auto. Kies de brandstof die het beste werkt voor jouw auto. Zorg dus wel dat je weet welke brandstof dit is voor jouw occasion!

Wat is de beste premium benzine? 

Er zijn verschillende soorten premium benzine, zoals Shell V-power, Total Excellium en BP Ultimate. Deze benzinesoorten zijn iets duurder dan normale benzine en beter voor je motor. Gemiddeld 8 tot 15 cent duurder.

Deze benzine bevat meestal geen bio-ethanol, wat niet per se veel verschil maakt voor je motor. Dit is een voordeel van deze brandstof. Als je auto geschikt is voor E10 benzine, kun je dit zonder problemen tanken. 

Wat is e10 voor benzine?

Sinds 2019 is er nieuwe benzine genaamd e10 op de markt. E10 is een samenstelling van 10% bio ethanol en 90% fossiele brandstof. De bio ethanol is alcohol dat wordt geproduceerd door de fermentatie van suiker, tarwe of mais. Veel mensen zijn bang voor E10 benzine omdat ethanol schadelijk is voor onderdelen. 

Bij nieuwe auto's is dit geen probleem, maar oudere auto's kunnen hier wel moeite mee hebben, die zijn vaak alleen geschikt voor Euro95. Ook is het bij sommige motoren niet verstandig om E10 te tanken. De E10 benzine heeft meestal wel het octaangehalte van 95%. Een occasion die dit bijvoorbeeld gebruikt is een BMW 3-serie

Een andere soort brandstof is E5, dit bestaat uit 5% bio ethanol en 95% fossiele brandstof. E5 heeft meestal een octaangehalte van 98%.  

Bekijk ons aanbod benzine occasions

Huidige aanbod benzine occasions

Benzine E5 of E10?

In diverse Europese landen en natuurlijk ook in Nederland kun je al E5- en E10 benzine tanken. De brandstof bevat bio-ethanol. Het getal staat voor het percentage ethanol in de mix. Maar waar moet je nou precies op letten?

Zoals gezegd is benzine E10 een mengsel. Het is een mengsel van (maximaal) 10% bio-ethanol en 90% fossiele brandstof. Bio-ethanol is namelijk een alcohol dat door suiker, tarwe en mais tot stand komt (gisting).

Ethanol is een stuk agressiever dan benzine voor zowel kunststoffen als metalen. Dus ethanol kan gemakkelijk motoronderdelen aantasten.

E10 vs E5

E10 geeft echter geen problemen voor de meeste (90%) reguliere benzineauto's. Er is ook E5. Dat wordt verdund tot een maximum van 5 procent met ethanol. Euro95 is in de praktijk vaak al E5.

Er is ook E85. Dat bevat 85 procent ethanol en je kunt alleen tanken als je motor daarop is afgesteld. - Speciale auto's kunnen op verschillende brandstoffen rijden. Deze auto's worden Flex Fuel Vehicle (FFV) genoemd.

Voor ongeveer tien procent van de benzineauto's geldt dat ze niet geschikt zijn voor de E10-brandstof. Dit zijn vaak oudere auto s. De ANWB adviseert om in plaats van E10, Euro 95 E5 te tanken bij deze auto's. Als de pomp dit niet kan leveren, kies dan voor SuperPlus 98 of een premium brandstof.

Let op het octaangetal. De getallen 95 en 98 geven aan hoe goed de benzine is. Deze staan altijd op de pomp, ook bij E10 en E5.

Tank in geen geval benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven om motorschade te voorkomen. In Nederland is het minimum octaangetal 95, maar in het buitenland kan het lager zijn, bijvoorbeeld 91.

Kan ik eigenlijk wel E10 tanken ?

Euro 95 wordt sinds 2005 gemengd met kleine percentages. Eerst 2 procent en later maximaal vijf procent ethanol per liter. Dit lage mengsel veroorzaakt geen problemen. Met het dubbele aantal, 10% zoals E10, moeten auto's daarvoor geschikt zijn.

Dit is het geval met ongeveer 90% van de benzineauto’s. De autofabrikanten hebben gegevens beschikbaar gesteld over welke auto's geschikt zijn en welke niet. Je kunt eenvoudig deze informatie raadplegen, de e10 check via de onderstaande website. https://www.e10check.nl/

Controleer of je auto geschikt is voor E10-brandstof. Als je twijfelt, tank dan Euro95 E5 of SuperPlus 98-brandstof. Dit is beter voor je voertuig. Ongeschikte auto's zijn kunststoffen en metalen (of aluminium) die kunnen worden aangetast.

Dit gebeurt niet onmiddellijk, maar het is een wat langer proces. Bij een duurzaamheidstest met een ongeschikte auto, was er na 7.000 km geen schade te zien.

Echte problemen deden zich pas na nog eens 20.000 km voor. Auto niet geschikt voor E10 maar ze hebben niks anders? Tank je auto niet helemaal vol! Bij het volgende tankstation voeg je de juiste brandstof toe. Op deze manier verlaag je het percentage ethanol zelf.

Bekijk al onze auto's die E10 kunnen tanken

 

Foutje gemaakt en E10 getankt?

Als je per ongeluk E10 tankt, tank dan de volgende keer de juiste brandstof. Dit is vanzelfsprekend en belangrijk voor je auto. Gebruik geen E10-benzine als je de auto lang niet gaat gebruiken.

Waarom E5 en E10?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof gedeeltelijk bestaat uit zogenaamde "hernieuwbare" energie. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige toevoer van fossiele brandstoffen. Bio-ethanol is ook een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. De CO2-uitstoot van wegverkeer kan worden verminderd met bio-ethanol.

Waar kan ik E10 of E5 tanken?

Vanaf 1 oktober 2019 is E10 verplicht bij de meeste tankstations. Benzinestations die maar 1 soort benzine hebben, kunnen kiezen tussen E10 of E5. Als er meer soorten benzine kunnen worden aangeboden, moet ten minste de helft van het aantal brandstofpistolen E10 bevatten.

Hoe zit het met onze buren?

België

Sinds 1 januari 2017 is Euro 95 vervangen door 95 E10 als brandstof voor auto's. Alle pompen met E10 hebben een groene sticker met de indicaties Benzine 95 E10. Normaal Euro 95 is niet langer beschikbaar. Als jouw auto niet geschikt is voor E10, moet je Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) tanken.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer beschikbaar op de snelweg. E10 wordt in Frankrijk SP95-E10 genoemd. In deze naam staat SP voor Sans Plomb (loodvrij), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een mengsel van 10% bio-ethanol. De normale Euro 95 (E5) is direct beschikbaar buiten de snelwegen. Loodvrij Superplus 98 (Super Sans Plomb 98) is direct beschikbaar. Bij BP wordt deze benzine Super Green genoemd.

Duitsland (Super e10 Duitsland / SuperPlus 98)

E10 wordt op grote schaal aangeboden in Duitsland, maar Euro 95 is nog steeds goed beschikbaar. E10 wordt Super E10 of Super 95 E10 genoemd. Euro 95 wordt Super of Super 95 in Duitsland of Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. Daarnaast is er ook SuperPlus 98 (Super Plus 98/98 Oktan), dit is een reguliere premium-brandstof (geen E10-variant).

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl