Contact met Vaartland.nl

 

De top 10 beste kleine auto’s

Vaartland.nl Jelle
15 november 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Een kleine auto kopen kan heel voordelig zijn. Een kleine auto is bijvoorbeeld ideaal om in de stad mee te parkeren. Daarnaast kent een kleine auto nog meer voordelen. Zo bespaar je heel veel geld op een kleine auto. Dit komt doordat een kleine auto goedkoop in de wegenbelasting is, een kleine auto weegt namelijk niet zo veel.

Verder is een kleine auto ook goedkoop wat betreft brandstof. Doordat de auto kleiner is verbruik je ook minder. Een andere gunstige bijkomstigheid van een kleine auto is dat de aanschafwaarde en de onderhoudskosten vaak lager liggen.

Een voordehand liggend nadeel van een kleine auto is de bagageruimte die vaak minder groot is. Verder is het vaak oncomfortabel om wat langere afstanden te rijden. Maar voor de wat kortere afstanden is die uitstekend. Wat goed om te weten is dat een kilometerstand niet altijd alles zegt. Doordat er met deze kleine auto’s vaak minder lange afstanden worden gereden en de motor niet altijd de kans heeft om op te warmen, kan je beter naar de technische staat van de auto kijken in plaats van naar de kilometerstand.

Nu we de voor en-nadelen hebben genoemd gaan we over op de top 10 beste kleine auto’s. De beste kleine auto’s worden hieronder genoemd en raden wij dus ook zeker aan. Al gaat het natuurlijk ook om je eigen smaak.

  1. Hyundai i10
  2. Kia Picanto
  3. Daihatsu Cuore
  4. Nissan Pixo/Suzuki Alto
  5. Renault Twingo
  6. Fiat 500
  7. Opel Agila/ Suzuki Splash
  8. Chevrolet Spark
  9. Citroën C1/Peugeot 108/ Toyota Aygo
  10. Volkswagen up!/Seat Mii/Skoda Citigo

10. Volkswagen up!/ Seat Mii/ Skoda Citigo

We beginnen de lijst beste kleine auto’s met deze 3 compacte auto’s. De Volkswagen up!, Seat Mii en Skoda Citigo zijn eigenlijk familie van elkaar. Ze zijn namelijk in dezelfde fabriek gemaakt en hebben hetzelfde onderstel. Deze 3 auto’s zijn ideaal voor in de stad te of om kleine stukjes te rijden. Waarom ze relatief laag in de lijst scoren is omdat ze iets minder betrouwbaar zijn dan andere auto’s Maar het blijft een goede kleine auto.

9. Citroën C1/ Peugeot 108/ Toyota Aygo

De volgende samenwerking is tussen de Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo. Hier zie je wel echt verschil qua uiterlijk van de auto. Prijstechnisch gezien betaal je voor alle drie de modellen ongeveer evenveel. De Citroën is de goedkoopste en de Toyota de duurste. De auto’s zijn heel betrouwbaar en zijn fijn om in te rijden.

8. Chevrolet Spark

De volgende auto in de beste kleine auto lijst is de Chevrolet Spark. De Spark is gemaakt door het Koreaanse automerk Daewoo. De Chevrolet Spark is rond 2014 van de Europese markt gehaald. Hij komt dus ook zeker in aanmerking voor de beste kleine auto occasion. Wat de Chevrolet goed maakt is de betrouwbaarheid. Echter kan die wat te kort schieten als het om het comfort tijdens het rijden gaat.

 
 
 
 
 

7. Opel Agila/Suzuki Splash

Een andere samenwerking is tussen Opel en Suzuki. Samen hebben ze de Opel Agila en de Suzuki Splash ontwikkeld. Wat opvalt is dat de auto’s er qua uiterlijk echt bijna hetzelfde uitzien. Als je ‘zoek de verschillen’ speelt kom je op het gebied van de buitenkant niet veel tegen. In het geval van deze auto’s heeft Suzuki voornamelijk het ontwikkelen van de auto op zich genomen. Dit is een goed teken want de techniek van dit Japanse merk staat bekend als heel betrouwbaar.

6. Fiat 500

We komen nu bij een bekende voor ons allemaal, de Fiat 500. In het straatbeeld zie je ze altijd wel voorbij komen. Het is ook een ideale stadsauto; goed formaat, leuk model en weinig mankementen. De Fiat 500 wordt dan ook gezien als leuk om te hebben. Echter kan die misschien iets krapper zijn dan verwacht en kan die iets duurder zijn dan vergelijkbare modellen.

5. Renault Twingo

Een kleine auto van Renault is de Twingo, wat opvalt is dat die eigenlijk alleen te verkrijgen is in een driedeurs-variant. Wat goed is aan de Twingo is dat die lekker compact en betrouwbaar is. Verder is de Renault Twingo voor een leuk prijsje aan te schaffen.

4. Nissan Pixo/ Suzuki Alto

Een andere samenwerking die we behandelen is die van Nissan en Suzuki. Het is niet gek dat deze staat in de top 5 beste kleine auto, de Nissan Pixo en Suzuki Alto zijn namelijk prima auto’s. Wat deze auto’s zo goed maakt is dat er eigenlijk geen problemen mee zijn. Dus als je een occasion koopt, koop je bijna een auto zonder problemen. Als je echt met je hoofd denkt dan is dit bijna ideaal. Je kan bijna niet fout gaan met deze keuze. Echter kan het interieur wel wat kaal en spartaans zijn. Daarnaast is de auto niet ideaal om super veel kilometers mee te rijden.

3. Daihatsu Cuore

De Daihatsu Cuore is eigenlijk alleen nog te verkrijgen als occasion, net als meer auto’s in deze lijst. De Daihatsu Cuore staat op nummer 3 in deze lijst, dit komt door zijn betrouwbaarheid er kan namelijk bijna niks kapot gaan. Hij heeft ook weinig functies dus die kunnen ook niet kapot gaan. We kunnen wel stellen; dit is de beste kleine Japanse auto.

2. Kia Picanto

De nummer 2 is de Kia picanto, een mooie auto om te zien. Verder is het een heel fijn model om mee te rijden. Het is niet voor niks dat die heel populair is. Daarnaast zal de Picanto niet gauw een steekje laten vallen en je keurig van A naar B brengen. Wat dat betreft is het wel bijna de beste koop kleine auto. De Kia Picanto is zowel uitvoerbaar in een uitvoering met drie deuren als met vijf deuren. De Kia Picanto is er in veel smaken door de verschillende uitvoeringen, zo heb je bijvoorbeeld de Dynamic en en de Sportline maar ook de Summer Edition.

1. Hyundai i10

Dan komen we nu uit bij de nummer 1 van de top 10 beste kleine auto’s, de Hyundai i10. De Hyundai i10 is eigenlijk bijna dezelfde auto als de Picanto. Als we dan toch een verschil moeten noemen is het dat de i10 in de breedte qua interieur iets meer ruimte biedt. De reden waarom deze op nummer 1 staat is eigenlijk omdat die nooit langs de weg staat met pech. Daarnaast is die in vergelijking met andere modellen ook lekker ruim. Dit is ook de reden dat die in de ANWB beste kleine auto test ook heel hoog scoort. Op de vraag welke kleine auto komt het beste uit de test, antwoorden wij; de Hyundai i10. Dit is voor ons zowel de beste kleine auto van 2020 en de beste kleine auto van 2019. En nu is die ook in 2021 verkozen tot winnaar.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl