Contact met Vaartland.nl

 

Wat is nou precies de afschrijving van jouw auto?

Vaartland.nl Jelle
28 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Afschrijving auto berekenen?

Er is geen vaste regel om de afschrijving van je auto te bepalen. Naast bovengenoemde factoren zijn er nog meer factoren die bepalen hoeveel een auto afschrijft. Zo zijn er grote verschillen zichtbaar tussen de afschrijving van verschillende modellen auto’s. Wanneer je de restwaarde en de gebruiksduur van je auto weet, dan kan je de afschrijving auto per jaar makkelijk berekenen.

Alleen is van tevoren lastig in te schatten wat de restwaarde van een auto is en hoeveel jaar je de auto gaat gebruiken. Mocht je wel over deze informatie beschikken dan kan je de restwaarde van de aanschafwaarde aftrekken en vervolgens delen door het aantal gebruikte jaren. De uitkomst is dan de afschrijving per jaar. Er zijn online wel verschillende tools te vinden waarmee je de afschrijving van jouw auto kan berekenen.

De berekening is zelf is erg makkelijk, trek je restwaarde af van de aanschafwaarde, (bijvoorbeeld € 20.000,- min € 10.000,- is € 10.000,-). Deel dit bedrag door het aantal jaren dat je de auto in bezit heb (€ 10.000,- delen door 4 jaren is € 2.500,- per jaar). In dit voorbeeld ben je dus € 2.500,- per jaar kwijt aan waardevermindering.

Maakt het dan nog uit of ik een nieuwe auto heb of een occasion?

Ja, dat maakt zeker uit. Een nieuwe auto schrijft namelijk het meeste af in de eerste 3 jaar. Een nieuwe auto is na 5 jaar gemiddeld zo’n 50% jaar minder waard. Wanneer je een occasion aanschaft scheelt dit dus een heleboel met betrekking tot de afschrijvingskosten. Het voordeligste is om een auto van ongeveer 2,5 jaar aan te schaffen en er dan 2,5 jaar mee rond te rijden. Op deze manier omzeil je de grote afschrijvingskosten aan het begin van de levensduur van de auto en ben je de auto al weer kwijt voordat de kans op mankementen groter wordt.

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat een automobilist die een tweedehands auto koopt van tussen de 3 en 6 jaar oud gemiddeld 20% goedkoper uit is wanneer hij deze na 3 jaar verkoopt dan wanneer hij een nieuwe auto had gekocht. Bekijk hieronder jonge occasions van nog geen 3 jaar oud.

Jonge occasions

Welke auto’s schrijven het minste af?

In de regel schrijven populaire auto’s het minste af. Maar hier zijn wel uitzonderingen op. Wanneer deze auto’s minder populair worden, komen er een heleboel op de occasion markt. Het aanbod wordt dan hoger dan de vraag wat er weer voor zorgt dat de restwaarde omlaag gaat. Een goed voorbeeld van bovenstaande zijn de Plug-in Hybrides. Deze auto’s waren erg populair in de afgelopen jaren. Nu is het financiële voordeel voor dit type auto’s weggevallen in Nederland. Het gevolg hiervan is dat dit type auto in grote getalen op de occasion markt komt. Maar omdat het financiële voordeel weggevallen is, is de vraag een stuk lager. Deze daling in vraag heeft een daling in de restwaarde als gevolg en dus een vergroting in de afschrijving.

Ze zeggen wel eens dat je auto al minder waard is geworden op het moment dat je er vanaf de (occasion) dealer mee naar huis rijdt. Dit fenomeen wordt afschrijving genoemd. Een auto wordt nou eenmaal minder waard naarmate de tijd vordert. Hoe werkt afschrijving precies? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de afschrijving van je auto.

Afschrijving auto

Je kan de afschrijving van je auto in twee delen splitsen. De vaste afschrijving en de variabele afschrijving. Vaste afschrijving houdt in dat een auto minder waard wordt naarmate deze ouder wordt. Het maakt hierbij dus niet uit hoeveel je met de auto rijdt. De variabele afschrijving heeft juist wel te maken met het aantal kilometers die jij met de auto aflegt. Hoe meer kilometers een auto heeft gereden, hoe groter het bedrag is dat afgeschreven wordt. Daarnaast bepaalt de staat van de auto hoeveel deze waard is. Het is logisch dat een goed onderhouden auto met 200.000 kilometer op de teller meer waard is dan precies dezelfde auto met een beetje schade.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl