Contact met Vaartland.nl

 

Daihatsu – dé kleine stadsauto van Japanse topkwaliteit

Daihatsu bestaat al meer dan 100 jaar, eerst als bouwer van verbrandingsmotoren, later als autofabrikant. Ook in de beginjaren wist Daihatsu zich te onderscheiden. Zo was Daihatsu de grootste producent van de driewieler auto. Ook nu weet Daihatsu zich nog goed te differentiëren. Zo staat het merk vooral bekend vanwege zijn kleine formaat. Hierdoor is de auto uitermate geschikt als stadsauto in het centrum van bijvoorbeeld Den Haag. Een ander voordeel is het lage benzineverbruik.

daihatsu modellen vaartland
 
 
 
 
 

De geschiedenis van Daihatsu

Daihatsu is in 1907 opgericht als Hatsudoki Seizo Corporation door Yasanuga en Tsurumi. Het bedrijf begon met het produceren van verbrandingsmotoren. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Daihatsu de opdracht van de overheid om een vrachtwagen te maken. Deze vrachtwagen is er nooit gekomen, maar dit was wel de aanleiding voor het produceren van dieselmotoren. Met deze kennis zijn ze begonnen met het produceren van driewielers, waarna ze in Japan al snel een marktaandeel van zo’n 30% veroverde. Begin jaren 50 is het bedrijf omgedoopt tot Daihatsu Motor Company. In 1967 begon de samenwerking met Toyota. In 1978 bracht Daihatsu de eerste auto’s naar Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Charmant, de Charade en de Max Cuere. Later werd ook een terreinwagen, de Taft, uitgebracht. Eind jaren 90 heeft Toyota een meerderheidsbelang van Daihatsu gekocht, waardoor zij onderdeel zijn geworden van Toyota. In 2016 is Toyota volledig eigenaar geworden van Daihatsu. In 2013 is Daihatsu gestopt met het verkopen van auto’s in Europa.

Daihatsu modellen vaartland

De voordelen van een kleine stadsauto

Zoals eerder gezegd staat Daihatsu auto vooral bekend om zijn kleine stadsauto’s. Het merk Daihatsu is letterlijk groot geworden door auto’s te produceren in de kleinste klasse. In 2015 had Daihatsu in Japan een marktaandeel van meer dan 30% in het segment ‘kleine auto’s’, ook wel `kei car’ genoemd. Doordat de Daihatsu modellen zo klein zijn, blinken de auto’s ook uit op het gebied van zuinigheid en milieuvriendelijkheid. Daarnaast zijn de auto’s uitermate wendbaar en hebben een fijne wegligging.

Uitrusting

Volgens de Japanse wet mag de cilinderinhoud van de motor van een voertuig in het segment ‘kleine auto’s’ niet meer zijn dan 660 cc. De meeste modellen van Daihatsu hebben dus ook een cilinderinhoud van rond de 600 cc. Er zijn wel modellen die een grotere cilinderinhoud hebben, maar die worden vooral buiten Japan verkocht. Doordat Toyota eigenaar is van Daihatsu worden veel onderdelen ook gemaakt door Toyota, zoals de motor. Nieuwere versies, vanaf de Daihatsu 2007, kunnen een Smart Drive pakket bevatten. Dit houdt in dat de Daihatsu motor uitgeschakeld wordt zodra het voertuig stationair is.


Bekijk huidige aanbod Daihatsu

Plus- en minpunten van een Daihatsu

+ Doordat de Daihatsu modellen zo klein zijn, zijn de auto’s uitermate geschikt voor in de stad
+ De auto’s zijn van hoge kwaliteit, hierdoor gaan ze lang mee en zijn er ook nog behoorlijk wat occasions te vinden
+ De modellen zijn laag van gewicht, hierdoor is het ook een milieubewuste keuze

- Daihatsu heeft besloten zich terug te trekken van de Europese markt, waardoor er geen nieuwe modellen, zoals de Daihatsu 2018, meer te zien zullen zijn

 

Populaire uitvoeringen

Veruit het populairste model wat Daihatsu heeft geproduceerd is de Daihatsu Cuore. Naast dat de auto prima rijdt, is de auto ook niet kapot te krijgen. Om deze reden rijden er, tot op de dag van vandaag, deze Daihatsu modellen rond op de Nederlandse wegen. Het model heeft inmiddels al zes generaties op de markt gebracht. Andere bekende Daihatsu modellen zijn de Daihatsu Move en de Daihatsu Terios.

Veelgestelde Daihatsu vragen

Wat kost een Daihatsu?

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een nieuwe Daihatsu te kopen in Nederland. De Daihatsu Cuore had een vanafprijs van 8.499 euro. Tweedehands prijzen voor een model met een niet te hoge kilometerstand beginnen bij € 2.495.

Waar valt Daihatsu onder?

Sinds 2016 valt Daihatsu onder moederbedrijf Toyota, dat eerder al gold als grootaandeelhouder.

Hoe oud is Daihatsu?

Het merk Daihatsu bestaat al 70 jaar (1 maart 1951).

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl