Contact met Vaartland.nl

 

Alfa Romeo, Elegantie uit Italië

Alfa Romeo is een Italiaans merk dat al meer dan 100 jaar sportieve gezinsauto’s, cabriolets en coupés op de markt brengt. Het merk is de grootste autofabrikant van Italië, gevolgd door Fiat, en bouwt jaarlijks zo’n 150.000 auto’s. Het merk is opgericht in 1910 en staat dus bekend om zijn sportieve auto’s met een elegante uitstraling. Op deze pagina vertellen we je meer over de geschiedenis van dit Italiaanse merk, lichten we een paar populaire Alfa Romeo modellen toe en zetten we de plus- en minpunten voor je op een rijtje.

 
 
 
 
 

Alfa Romeo geschiedenis

Het Alfa Romeo merk is ontstaan uit de Franse Autofabriek Darracq. De oprichter, Alexandre Darracq, dacht dat de Italiaanse automarkt behoefte had aan de kleine modellen van zijn al bestaande merk SAID. Echter hadden de auto’s van SAID een te zwakke motor voor de steile en slechte wegen in Italië. Dit zorgde ervoor dat SAID niet kon concurreren met auto’s die vanuit het buitenland naar Italië geïmporteerd werden. In 1910 werd de naam werd de naam van SAID veranderd in Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, oftewel ALFA, om van de slechte naar van SAID af te komen.

Van ALFA naar Alfa Romeo

In 1916 verkocht het laatste lid van de Darracq familie zijn aandelen aan de bank. De bank vond een Pomp- en compressorfabrikant die de aandelen wilden overnemen. Zijn naam was Nicola Romeo. Romeo gebruikte de fabriek tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het produceren van vliegtuigmotoren, tractoren, en materiaal voor spoorwegen. In deze periode noemde Romeo het bedrijf naar zichzelf en stond het sindsdien bekend als Alfa Romeo. 

De productie van auto’s en de F1

Na de oorlog ging Nicola Romeo de fabriek weer gebruiken voor het produceren van auto’s. Om bekendheid voor zijn merk te genereren deed hij mee met verschillende races in Italië. Dit zorgde voor een sterke stijging in het aantal verkopen.

Na de Tweede Wereldoorlog stapte Alfa Romeo uit de Formule-1 en ging zich volledig richten op het maken van personenauto’s. Dit leverde de Alfa Romeo Giulietta op in 1954. In 2019 maakte Alfa Romeo zijn rentree in de racewereld met “Alfa Romeo Racing”

Alfa Romeo en de politie

Omdat de auto’s van Alfa Romeo sportief, snel en wendbaar zijn, zijn ze populair bij de Politie en andere overheidsdiensten. Alfa Romeo heeft daarom in het verleden, maar ook in het heden, aangepaste Alfa Romeo’s aan de Politie geleverd.

Alfa Romeo Modellen

Alfa Romeo heeft de afgelopen 40 jaar ruim 20 automodellen op de markt gebracht. In Nederland werden er het afgelopen jaar zo’n 700 nieuwe exemplaren verkocht. Hieronder lichten we de 3 populairste Alfa Romeo modellen kort toe.

Alfa Romeo merk

Alfa Romeo Giulietta

Deze sportieve hatchback is alleen verkrijgbaar met 5 deuren en is de opvolger van de Alfa Romeo 147. Tussen 2010 en 2012 werden er zo’n 200.000 van geproduceerd. Bovendien eindigde de Giulietta op plek 2 voor de prijs van Europees Auto van het Jaar in 2011.
De Alfa Romeo Giulietta beschikt over een DNA-systeem. Naast de versnellingspook zit een knop waarmee je het rijgedrag van de Alfa kunt beïnvloeden. Het systeem heeft 3 standen; Dynamic, Normal en Advanced Efficiency. Met de Dynamic stand rij je een stuk sportiever en heb je meer koppel dankzij de overboost-functie. Bij de Advanced Efficiency stand rij je een stuk zuiniger. Het ESP-systeem zal sneller ingeschakeld worden en de motor reageert minder krachtig.

Alfa Romeo Giulia

De Alfa Romeo Giulia bestaat al sinds 1962. Vanaf 2015 vind je de nieuwe generatie Giulia’s op de weg, zoals bijvoorbeeld een Alfa Romeo 2019. Deze Alfa Romeo auto moet de concurrentiestrijd aangaan met de BMW 3-serie occasions en de Mercedes C-Klasse occasions. De Giulia beschikt over achterwielaandrijving maar is ook te verkrijgen met vierwielaandrijving. Verder scoorde de Alfa Romeo Giulia een score van 98% op de EuroNCAP test van 2016 en dit is de hoogste score ooit voor een auto. Bij de EuroNCAP test wordt de crashbestendigheid van een auto getest.

Alfa Romeo MiTo

De Alfa Romeo MiTo is een voor aangedreven, 3-deurs hatchback met 5 zitplaatsen en de elegantie die we van Alfa Romeo gewend zijn. Ook de MiTo beschikt over het Alfa Romeo DNA-systeem zoals beschreven bij de Giulietta.

Alfa Romeo betrouwbaar

Uit een Brits onderzoek van WhatCar uit 2018 waarin werd onderzocht welke automerken het vaakste pech hadden, staat Alfa Romeo op de achtste plek. Naast de hoeveelheid pech werd er ook gekeken naar de kosten en hoe lang de auto niet te gebruiken was. Opvallend was dat de Alfa Romeo het 2e niet-Japanse merk was in de lijst.

Uit een onderzoek van het Belgische Test Aankoop (de Belgische variant van de Consumentengids) bleken Alfa Romeo’s juist een van de minst betrouwbare auto’s.

 

Bekijk huidige aanbod Alfa Romeo

De plus- en minpunten van Alfa Romeo 

+ Mooi en Elegant uiterlijk
+ Sportief
+ Zowel voor de zakelijke rijder als voor het gezin

+/- Betrouwbaarheid

De toekomst van Alfa Romeo

Het Italiaanse merk het ambitieuze toekomstplannen en wilde tot 2018, 8 nieuwe automodellen introduceren. De Alfa Romeo Giulia en Alfa Romeo Stelvio zijn ondertussen geïntroduceerd maar daar is het tot nu toe ook bij gebleven. De komende jaren hoeven we geen grote dingen van Alfa Romeo te verwachten. Wel zullen een aantal bestaande Alfa Romeo modellen een facelift krijgen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl