Contact met Vaartland.nl

 

Wegenbelasting voor elektrische auto’s

Vaartland.nl Jelle
6 februari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische auto of je van plan bent om er in de nabije toekomst eentje aan te schaffen kan je blijven profiteren van verschillende belastingvoordelen. In dit blogartikel vertellen we je wat deze belastingvoordelen zijn en waarom de overheid deze voordelen heeft bepaald.

Waarom heeft de overheid de voordelen voor elektrisch rijden verlengd?

Rond de 25% van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het transport. Autorijden is hier een groot onderdeel van. Daarom wilt de overheid dat elektrisch en/of hybride rijden aantrekkelijk en betaalbaarder wordt voor iedereen. Het kabinet heeft daarom besloten om verschillende regelingen voor elektrisch rijden ook de komende jaren te laten staan zodat het voordeliger wordt om elektrisch of hybride gaan rijden. Het doel is dus om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de consument zodat er uiteindelijk minder CO2 wordt uitgestoten en de belasting op het milieu wordt verlaagd. Hieronder staan de voordelen waar je van kan profiteren wanneer je een elektrische auto aanschaft.

wegenbelasting elektrische auto's blog

Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s

Vanaf 2020 betaal je nog steeds geen wegenbelasting voor elektrische auto’s. Tot en met 2024 betaal je geen wegenbelasting voor je elektrische auto. In 2025 krijg je nog een korting van 75% en vanaf 2026 betaal je het normale tarief.

Geen aanschafbelasting (bpm) voor elektrische auto’s

Ook betaal je geen aanschafbelasting wanneer je een nieuwe elektrische auto koopt. Dit voordeel blijft tot en met 2024. Vanaf 2024 betaal je standaard 360 euro. Dit bedrag kan elk jaar verhoogd worden aan de hand van de inflatie.

Bijtelling gaat elk jaar omhoog maar blijft lager dan voor benzine- of dieselauto’s

In 2019 was de bijtelling voor elektrische auto’s 4% voor auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Was de catalogusprijs hoger dan 50.000 dan betaalde je 22%. In 2020 betaal je 8% bijtelling voor auto’s met een cataloguswaarde tot 45.000 en 22%  voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 45.000. Dit percentage loopt de komende jaren geleidelijk op.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl