Contact met Vaartland.nl

 

Hoe hoog is de wegenbelasting voor Plug-In hybride auto's

Vaartland.nl Jelle
9 april 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wanneer je in het bezit bent van een hybride auto of je van plan bent om er in de nabije toekomst een aan te schaffen, zoals een hybride BMW 3-serie, kan je tot en met 2025 profiteren van voordeel op de belasting.

In dit blogartikel vertellen we je wat deze belastingvoordelen zijn en waarom de overheid deze voordelen heeft bepaald.

Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride auto
Waarom heeft de overheid de voordelen bepaald
Korting op de wegenbelasting plug-in hybride auto's na 2024
Verhoging accijns op diesel
Wegenbelasting Lynk en Co 01 (Lynk & Co wegenbelasting)
Volvo V60 hybride diesel wegenbelasting (wegenbelasting Volvo V60 hybride)

 

Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride auto

Je hebt verschillende type hybride auto's. De belastingvoordelen gelden alleen voor Plug-in hybrides. Om te weten waarom moet je weten wat het verschil is tussen een Plug-In Hybride en een normale hybride auto. 

Plug-In Hybride
Een Plug-In Hybride auto heeft zowel een elektro- als een verbrandingsmotor. Beiden motoren kunnen los van elkaar gebruikt worden om de auto vooruit te drijven, maar ze kunnen ook samen met elkaar werken.

Wanneer de elektromotor leeg is, kan deze worden opgeladen door middel van een stekker en een laadpaal.

Normale Hybride
Een normale hybride, zoals een Mercedes-Benz C klasse, Volkswagen Passat of een Audi A3, hebben ook 2 motoren. Deze kunnen echter niet los van elkaar worden gebruikt.

De accu van een hybride auto wordt opgeladen door de verbrandingsmotor.

Dit type hybride auto's zijn niet veel zuiniger dan een normale auto en daarom is het belastingvoordeel alleen beschikbaar voor de Plug-In Hybrides. Bekijk hieronder een aantal van onze hybride auto's.

 

Hybride voertuigen

Waarom heeft de overheid de voordelen bepaald?

Ongeveer 25% van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door transport. Daarom wilt de overheid dat elektrisch en/of hybride rijden aantrekkelijker en betaalbaarder wordt voor iedereen.

Het kabinet heeft daarom besloten om verschillende regelingen ook de komende jaren te laten staan zodat het voordeliger wordt om elektrisch of hybride gaan rijden.

Het doel is dus om elektrisch / hybride rijden aantrekkelijker te maken voor de consument zodat er uiteindelijk minder CO2 wordt uitgestoten.

Korting op wegenbelasting Plug-In hybride auto’s na 2020

Vanaf 2020 krijg je 50% korting op de te betalen wegenbelasting wanneer je in een Plug-In hybride auto rijdt. Deze korting blijft tot en met 2024.

In 2025 krijg je nog 25% korting op de te betalen wegenbelasting en vanaf 2026 houdt het voordeel op.

Dit voordeel geldt voor alle varianten van Plug-In hybride voertuigen. Dus ook voor motors, bestelwagens, rijdende winkels en buitenlandse voertuigen.

Plug-In Hybride auto Korting
2020 t/m 2024 50%
2025 25%
2026 en verder 0%

 

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

wegenbelasting hybride auto's blog vaartland

Verhoging accijns op diesel

Een Plug-in hybride is een auto die zowel of elektriciteit als op diesel of benzine rijdt. Het kabinet heeft besloten om de accijns (belasting) op diesel met 1 cent per liter te verhogen vanaf 2021.

Deze extra opbrengsten zullen door het kabinet worden gebruikt om maatregelen voor een beter klimaat te bekostigen.

Wegenbelasting Lynk en Co 01 (Lynk & Co wegenbelasting)

Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, ligt aan de provincie waarin je woont. Als je bijvoorbeeld in Zuid-Holland woont bedraagt de wegenbelasting €62,67 per maand, op het moment van schrijven.

Je kan op verschillende sites een kentekencheck doen. Door je kenteken en postcode in te vullen kan je zien hoeveel de wegenbelasting voor jouw auto is.

Dit jaar profiteer je nog van de 50% op de wegenbelasting. Vanaf 2025 wordt de korting verlaagd tot 25%. Vanaf 2026 wordt de korting volledig afgeschaft

Volvo V60 hybride diesel wegenbelasting (wegenbelasting Volvo V60 hybride)

Voor de Volvo V60 verschilt het tarief ook per provincie waarin je woont. Doe de kentekencheck op bijvoorbeeld Independer. Je kan dan precies zien hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor jouw auto.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl