Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over het ABS-systeem in jouw auto

Vaartland.nl Jelle
10 april 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

ABS auto staat voor Anti Blokkeer Systeem, dit is een elektronische regelunit die ervoor zorgt dat de wielen van je auto niet blokkeren tijdens een noodstop.

Verder zorgt het systeem ervoor dat de auto in balans, en beheersbaar blijft. Zie hier occasions met een ABS-systeem.

Wat is ABS auto? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat moet je doen wanneer het lampje in je auto gaat branden? We vertellen het je in deze blog. 

Wat is ABS (ABS betekenis)
Uit welke onderdelen bestaat het ABS en hoe werkt het? (ABS auto)
Wat zijn de voordelen van het ABS-systeem?
Zijn er ook nadelen aan het ABS-systeem?
Het ABS lampje brandt, wat moet ik doen?

Wat is ABS? (ABS betekenis)

 

Uit welke onderdelen bestaat het ABS en hoe werkt het? (ABS auto)

Het Anti Blokkeer Systeem bestaat uit vier onderdelen; De sensoren (één op elk wiel), kleppen, een pomp en een elektronische regelunit. De sensoren meten en controleren continu de snelheid van de wielen.

Wanneer één of meerdere wielen dreigen te blokkeren wordt de remkracht op deze wielen verminderd door het ABS. Dit gebeurt automatisch dankzij de elektronische regelunit. Wanneer het wiel weer grip op de weg krijgt bouwt het ABS de druk op het wiel weer op zodat de auto kan remmen.

Dit proces herhaalt zich tot wel 15 keer per seconde! Wanneer het Anti Blokkeer Systeem in werking treedt voel je een trilling in het rempedaal. Schrik niet van deze trilling, De trilling in het rempedaal is normaal en ontstaat omdat het ABS pompend remt (maar dan heel snel).

Om zo goed mogelijk af te remmen bij een noodstop kun je het beste het rempedaal zo krachtig mogelijk ingedrukt houden. Het ABS zorgt er dan voor dat je veilig tot stilstand komt.

 

Wat zijn de voordelen van het ABS-systeem?

Zoals hiervoor beschreven is, voorkomt het ABS-systeem het blokkeren van de wielen wanneer er hard geremd wordt zodat je de auto onder controle kan houden en veilig tot stilstand kan komen.

Wanneer één of meerdere wielen van de auto blokkeren wordt deze namelijk onbestuurbaar. Omdat er bij een noodstop hard geremd moet worden is het fijn dat een voertuig ook nog bestuurbaar blijft zodat je uit kan wijken met de auto.

Bovendien zorgt het ABS ervoor dat je kunt remmen in een bocht maar ook wanneer je met de linkerkant van de auto op asfalt rijdt en met de rechterkant op een andere ondergrond die een stuk gladder is, bijvoorbeeld een berm.

Verder zorgt het ABS in sommige gevallen voor een kortere remweg omdat een nog net rollende band (dankzij ABS) meer wrijving oplevert dan een glijdende band (zonder ABS).

 
 
 
 
 

Zijn er ook nadelen aan het ABS-systeem?

Waar het ABS op een normale weg voor een kortere rem kan zorgen, zorgt het op een gladde of natte weg juist voor een langere remweg. Omdat de wielen op een hele natte of gladde weg heel snel blokkeren moet het ABS continu ingrijpen waardoor de remweg verlengd wordt.

Een auto zonder ABS zou op een gladde of natte weg sneller stil staan maar dan is er dus wel een risico dat de auto onbestuurbaar wordt.

Ook op een weg met een losse ondergrond zorgt het ABS voor een langere remweg. Dit komt omdat een blokkerend wiel het losliggende materiaal als het ware meeneemt waardoor de remweg wordt verkort.

Bij een rollende band wordt dit losliggende materiaal niet meegenomen en is de remweg dus langer.

Het ABS lampje brandt, wat moet ik doen?

Het kan zijn dat het ABS lampje aanspringt terwijl je aan het rijden bent. Dit betekent dat er een storing in het ABS-systeem zit. In sommige gevallen is het slechts een tijdelijke storing maar het kan ook zijn dat het Anti Blokkeer Systeem volledig is uitgevallen en dus niet meer naar behoren werkt.

Maar geen zorgen, je kan gewoon doorrijden wanneer het ABS lampje aanstaat.

Het is dan wel raadzaam om gecontroleerd te rijden zodat je de kans op een noodstop zo klein mogelijk maakt. Om achter de oorzaak van de storing te komen moet de ECU (Electronic Control Unit) worden uitgelezen.

Dit kan je laten doen bij een garage. De oorzaak van de storing kan zijn dat de sensoren vies zijn, maar het kan ook een gecompliceerder probleem zijn. De sensoren van het ABS zijn erg gevoelig en breekbaar. Het beste is dus om de reparatie van het ABS door een garage uit te laten voeren.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl