Contact met Vaartland.nl

 

Wat is airconditioning en hoe werkt het?

Vaartland.nl Peter
17 oktober 2019

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Airco auto, hoe werkt het en hoe ga je er slim mee om?

Wat airconditioning precies is, weet iedereen eigenlijk wel. Maar hoe werkt het nou precies? Hoe ga je slim met je airco om? En moet je je airco onderhouden en hoe doe je dat dan? We leggen het je uit in deze blog.

Hoe werkt een airco?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken produceert een airco geen koude lucht. Een airco koelt lucht af door de warmte eraan te onttrekken. De airco maakt hierbij gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte onttrekt aan de omgeving. Een airco verdampt de koelvloeistof die in de auto aanwezig is. Hierdoor wordt dus de warmte uit de lucht weggenomen en vervolgens blaast de airco deze afgekoelde lucht de auto in en kun je genieten van een koele omgeving.

Welke verschillende aircosystemen zijn er?

Er zijn 3 verschillende aircosystemen voor in de auto te onderscheiden. De eerste is de handbediende airco. Dit systeem moet, zoals de naam al zegt, met de hand worden bediend. Je moet zelf instellen hoe warm of hoe koud de lucht moet zijn en hoe hard de airco blaast. De airco zelf reageert niet op een temperatuursverandering in de auto. Als je het warm hebt, zou je dus zelf de temperatuur van de airco moeten verlagen.

De tweede variant is de semiautomatische airco, ook wel climatic genoemd. Deze airco houdt wel de temperatuur van de auto in de gaten, maar je moet zelf aangeven hoe hard je wilt dat de airco de warme of koude lucht de auto in blaast. De semiautomatische airco maakt gebruik van verschillende sensoren die meten of de ingestelde temperatuur wel gelijk is aan de temperatuur in de auto. De sensoren meten de temperatuur zowel dicht bij het rooster van de airco als er ver vanaf.

De derde variant is een vol automatische airco, ook wel climate control genoemd. Deze naam heeft hij gekregen, omdat deze airco volledig automatisch het klimaat in de auto controleert. Het systeem houdt rekening met de snelheid van de auto, de luchtkwaliteit, straling van de zon en het toerental van de motor. Deze gegevens gebruikt hij vervolgens om de ideale temperatuur in de auto te krijgen en te behouden. Je stelt bij dit type airco zelf de temperatuur in en de airco gebruikt alle bovenstaande factoren om deze temperatuur te behouden.

Bekijk ons aanbod met occasions met Airco

Airco auto bijvullen

De airco in een nieuwe of gebruikte auto is nooit onderhoudsvrij? Een auto verliest jaarlijks een deel van de airco vloeistof, ookwel koudemiddel. Als er te weinig koudemiddel in een auto zit kan er schade ontstaan aan de airco. Een reparatie kan in dat geval oplopen tot meer dan € 500. Bovendien zorgt een slecht werkende airco voor een veel hoger brandstofverbruik. Laat dus jaarlijks een airco check uitvoeren of je auto airco vullen bij een auto airco specialist.

Wat kost een airco vullen en onderhoud?

‘Frisse bestuurders’ reageren alerter en zijn tot dertig procent minder vaak betrokken bij auto-ongelukken. Dus wat als de airco auto stinkt? Dan komt dat vaak door stilstaand water in het airco systeem. Dit komt dan ook vaak voor als een airco lang niet gebruikt is. Een simpele oplossing is dan ook de airco aan zetten en flink later draaien op een hoge ventilatie stand. Gaat de geur niet weg? Dan zal een airco auto reinigen nodig zijn. Een Airco Reiniging kost doorgaan rond de € 29,- en een Airco Servicebeurt € 99,- al kunnen deze prijzen oplopen als er bijgevuld moet worden.

Hoe onderhoud je je airco?

Een airco laten repareren is dus erg duur. Laat daarom je airco elk jaar nakijken en het koudemiddel regelmatig aanvullen. Je kunt de airco ook alleen na laten kijken. Dit is soms zelfs gratis, alleen wordt er bij deze check niks bijgevuld. Mocht blijken dat er inderdaad iets bijgevuld of vervangen moet worden kun je dit uiteraard altijd nog laten doen. Tenslotte is een handige tip om de airco het hele jaar door te gebruiken. Zo blijft de airco goed werken en voorkom je lekkages in de compressor.

Blog airconditioning tweedehands auto

Tips voor het gebruik van de airco

Met onderstaande tips verminder je het brandstofverbruik van je auto en zorg je ervoor dat er geen schimmels of bacteriën in de airco kunnen ontstaan.

Tip 1.

Wanneer je in de zomer een warme auto instapt. Doe dan eerst de ramen open om de auto al wat af te koelen voordat je de airco aanzet. Op deze manier hoeft de airco de auto een stuk minder af te koelen en bespaar je dus brandstof.

Tip 2.

Wanneer je een volledig automatische airco hebt (climate control), stel dan na het instellen van de temperatuur de automatische modus in. Dit doe je door op het knopje “AUTO” te drukken. Op deze manier verbruikt de airco een stuk minder dan wanneer je deze met de hand zou bedienen. Hier geldt ook; minder verbruik van de airco is ook minder brandstofverbruik.

Tip 3.

Wanneer je de airco onderweg aan hebt, zet deze dan een kwartiertje voor dat je op je bestemming aankomt uit. Op deze manier voorkom je de groei van schimmels en bacteriën op de verdamper van de airco. Deze verdamper wordt koud bij een ingeschakelde airco en dus ook vochtig. De verdamper zit op een donkere plek waardoor dit een ideale groeiplek is voor schimmels en bacteriën. Door de airco een kwartier voor aankomst uit te schakelen kan de verdamper opdrogen waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Bovendien kun je op deze manier al een beetje wennen aan de buitentemperatuur voordat je daadwerkelijk de auto uit moet.

Tip 4.

Je kunt je airco niet alleen gebruiken als het buiten warm is. Wanneer het koud en nat is, kun je de airco ook goed gebruiken. Wanneer de auto van binnen vochtig is door natte kleren, kou etc. kunnen je ruiten al snel beslaan. Door de airco aan te zetten droog je de lucht en ben je snel van beslagen ruiten af.

Bekijk ons aanbod met occasions met Airco

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl