Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over (loopvlak) sneeuwkettingen

Vaartland.nl Jelle
13 augustus 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Hier in Nederland zal je ze niet zo snel nodig hebben, maar wanneer je met de occasion op wintersport gaat is de kans aanwezig dat je sneeuwkettingen om je occasion moet leggen.

Bovendien is het in een aantal landen verplicht om deze kettingen bij je te hebben wanneer je er in de winter met de auto rijdt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet voldoende om een sneeuwketting aan te schaffen op basis van alleen de bandenmaat van de auto.

In deze blog vertellen we je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van sneeuwkettingen.

Bandenmaat (waar moet je op letten bij het kopen van sneeuwkettingen)

Sneeuwkettingen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Een ketting past meestal op verschillende bandenmaten, maar omdat veel moderne auto’s vaak weinig ruimte hebben in de wielkast betekent het niet direct dat elke sneeuwketting met die bandenmaat ook echt op je auto past.

Autofabrikanten geven in het boekje aan of er standaard sneeuwkettingen op de banden geplaatst mogen worden. Bij veel moderne auto is er maar weinig ruimte in de wielkast of lopen er leidingen die kapot kunnen gaan wanneer er een standaardsneeuwketting wordt gemonteerd.

Loopvlakkettingen (loopvlak sneeuwkettingen elektrische auto)

Wanneer je in het bezit bent van een auto met erg weinig ruimte in de wielkast dan is het waarschijnlijk nodig om zogeheten loopvlakkettingen aan te schaffen.

Deze loopvlakkettingen liggen (zoals de naam al zegt) alleen over het loopvlak van de band en komen dus niet achter het wiel te liggen. Loopvlaksneeuwkettingen zijn wel vaak een stuk duurder dan standaard sneeuwkettingen.

Bij een elektrische auto is er vaak ook weinig ruimte. Het is dan handig om een loopvlakketting te gebruiken of een ketting met dunne schakels. 

Welke sneeuwkettingen nodig?

Naast de bandenmaat moet je bij de aanschaf van sneeuwkettingen ook kijken naar het type auto dat je rijdt. Zo moet je zwaardere kettingen met dikkere schakels aanschaffen wanneer je bijvoorbeeld in een SUV rijdt.

De dikkere schakels voorkomen dat de kettingen vast blijven zitten in het profiel van de banden en zijn stevig genoeg om het grote gewicht van een SUV en 4x4 te dragen

Hoe snel mag je rijden met sneeuwkettingen?

Als je met sneeuwketting om je occasion rijd mag je meestal niet zo hard rijden als ik toegestaan op de wegen. Met sneeuwkettingen om je wielen mag je niet harder dan 50 km/u rijden.

Soms wordt ook aangeraden om niet harder dan 40 km/h te rijden als de kettingen om de aangedreven wielen zitten.

sneeuwketting

 

 

Sneeuwketting kopen? Gebruik een Sneeuwkettingenconfigurator

Om er zeker van te zijn dat je passende sneeuwkettingen voor jouw bandenmaat én jouw auto vindt, kan je het beste gebruik maken van een sneeuwkettingenconfigurator.

In zo’n configurator vul je de gegevens van je auto in ( Merk, Model, Bouwjaar en Bandenmaat ). Vervolgens komen alle sneeuwkettingen naar voren die niet alleen om je banden passen maar ook geschikt zijn voor jouw auto.

Tips voor het monteren van je sneeuwkettingen

Het kan lastig zijn om sneeuwkettingen om de banden van je auto te leggen. Zeker wanneer je dit nog nooit gedaan hebt en plotseling op een berg met winterse omstandigheden staat.

Om niet voor verrassingen te komen staan wanneer je midden in de sneeuw je sneeuwkettingen om moet leggen is het handig om, voordat je weggaat, alvast een keer te oefenen met het monteren van de sneeuwkettingen. In veel wintersportlanden zijn sneeuwkettingen verplicht om bij je te hebben.

Met bordjes staat vervolgens aangegeven waar je ze in het land moet gebruiken. Pak je sneeuwkettingen altijd als laatste in zodat je (mocht je ze nodig hebben) niet eerst allerlei spullen uit de auto hoeft te laden om bij je sneeuwkettingen te kunnen.

Gebruik bij het monteren van de sneeuwkettingen stevige handschoenen die niet te dik zijn zodat je nog goed kan voelen wat je precies aan het doen bent.

Daarnaast is het fijn als het lange handschoenen zijn zodat je kan voorkomen dat je jouw dure winterjas vies maak of beschadigd tijdens het monteren van de kettingen. Het kan ook handig zijn om een matje mee te nemen zodat je niet met je kleren in de sneeuw hoeft. Als je geen matje bij je hebt kan je ook één van de automatten gebruiken.

 

 
 
 
 
 

De 6 stappen voor sneeuwkettingen omleggen: (hoe sneeuwkettingen plaatsen)

  • Stap 1: het positioneren van de sneeuwkettingen om het wiel heen en achter de band vast klikken.
  • Stap 2: de sneeuwkettingen gelijkmatig over de band naar voren halen
  • Stap 3: klik de sneeuwketting vast.
  • Stap 4: span de sneeuwketting aan.
  • Stap 5: klik de sneeuwketting vast.
  • Stap 6: span de sneeuwketting nog een keer aan nadat je 50 a 100 meter gereden hebt

Op welke wielen moet je de kettingen monteren? (heb ik 4 sneeuwkettingen nodig?)

Hoeveel sneeuwkettingen heb ik nodig? Dat is een goede vraag. Sneeuwkettingen worden verkocht per set van 2 stuks. Je moet de kettingen altijd monteren op de aangedreven wielen.

Mocht je een auto hebben met permanente 4-wielaandrijving, dan monteer je de sneeuwkettingen op de achterste wielen wanneer je bergop rijdt en op de voorste wielen wanneer je de berg af rijdt.

Op deze manier heb je de meeste grip bij winterse omstandigheden.

Kettingen met Velgbescherming  (sneeuwketting auto)

Wanneer je een auto hebt met lichtmetalen velgen wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden.

Er zijn kettingen die zijn voorzien van kunststof onderdelen die ervoor zorgen dat de stalen kettingen niet in contact komen met de lichtmetalen velgen.

Schoonmaken van sneeuwketting

Wanneer je klaar bent met het gebruik van de kettingen moet je deze zo snel mogelijk schoonmaken.

Je moet de kettingen goed en zo snel mogelijk na aankomst schoonmaken en vervolgens afspoelen met warm water, anders gaan de kettingen roesten.

 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl