Contact met Vaartland.nl

 

Je velgen schoon houden in 5 simpele stappen

Vaartland.nl Jelle
26 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Heb je, je zuurverdiende geld besteed aan een mooie nieuwe auto, dan wil je natuurlijk dat deze mooi blijft. Zeker wanneer je een mooie set lichtmetalen velgen onder je auto hebt. Deze verdienen namelijk wat extra aandacht om er voor te zorgen dat ze er na vijf jaar nog net zo mooi uit zien. Vaartland.nl legt je graag uit hoe je dit het beste kan doen, zelfs wanneer je geen ervaring heb met het onderhouden van je auto.

 
 
 
 
 

De voorbereiding

Laten we beginnen met de wasstraat, gemak dient de mens maar niet de auto. Die wasstraat is namelijk vaak net iets te agressief met je velgen reinigen. Dit zal zich niet in de eerste 50 keer openbaren maar uiteindelijk wel zorgen dat je velgen gespoten moeten worden. En de kosten daarvan zijn hoog en onnodig.

Wanneer je besluit om zelf aan de slag te gaan, hoe pak je dat dan aan? Begin met een goede voorbereiding, zet je auto uit het zonlicht en bij voorkeur op een niet al te warme plek. Daarmee voorkom je dat de velgen te snel drogen en vlekken achterlaten. Een bewolkte, koele dag is eigenlijk ideaal.

Wat heb je nodig bij velgen schoonmaken?

Tuinslang of hogedrukspuit
Emmer schoon water met autoshampoo
Aparte washandschoen voor de velgen
Goede, PH-neutrale velgen reiniger
Droogdoek
 

Blog velgen schoonmaken.png

Lichtmetalen velgen reinigen tips

Stap 1: Goed nat maken en houden

Loszittend vuil kan op een poetsdoek zorgen voor krassen, het belangrijkste is dan ook te beginnen met alleen water. Zo haal je het grootste, grove vuil al van de velgen af. Doe dit, zeker met een hogedrukspuit, op een afstand van maximaal 25cm.

Stap 2: Remstof verwijderen

De grote vijand van velgen is remstof. Dit hecht zich aan het oppervlak van de velg en moet samen met oppervlakkige roest ( vliegroest ) eerst verwijdert worden met een geschikte velgenreiniger. Gebruik daarom een goede, PH-neutrale velgenreiniger. De reden hiervoor is dat alle vuil die je kan voelen op de velgen ook in een poetsdoek terecht kan komen. Als je deze doek dan over je velgen wrijft, geeft dit krassen. Je gebruikt pas een doek wanneer het oppervlak van de velg goed glad is.

Spuit de velgenreiniger gelijkmatig op de velg en laat deze intrekken, enkele minuten is vaak al genoeg. Als je keramische remschijven hebt, gebruik dan geen velgenreiniger. Dit type remschijven kan beschadigen onder invloed van de velgenreiniger. Gebruik na het intrekken een natte velgenborstel, hiermee kun je veilig het vuil verwijderen.

Stap 3: Handwerk

Nu kan je met een washandschoen of schone doek en water ( of velgenshampoo ) de velgen wassen. Maak ook achter de spaken schoon zodat dit vuil niet bij het drogen alsnog op de voorkant lekt. Gebruik genoeg water zodat het vuil wegspoelt en je het niet verplaatst op de velg. Let ook op dat je de doek hierna niet gebruikt op de lak, de vuildeeltjes in de doek kunnen flinke krassen maken in de lak.

Stap 4: Spoelen, spoelen en nog eens spoelen

Spoel na het schoonmaken de velgen grondig schoon met water. Laat ze niet te lang in de lucht drogen maar gebruik een droogdoek, dit voorkomt vlekken.

Stap 5: Finishing touch

Als je nog een stap extra wil doen kun je ervoor kiezen om een waxlaag aan te brengen op de velgen. Dit voorkomt het hechten van de remstof waardoor je de velgen de volgende wasbeurt veel makkelijker schoon krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om de banden te behandelen met bandenzwart. Hierdoor lijken de banden weer als nieuw. Let hierbij wel op dat je de velgen niet meeneemt.

En dan ben je klaar. Dit lijkt misschien veel werk maar zul je uiteindelijk een hoop geld besparen doordat je velgen aanzienlijk langer meegaan zonder bijvoorbeeld overgespoten te moeten worden.

Blog velgen schoonmaken 2.png

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl