Contact met Vaartland.nl

 

Autorijden in de bergen? Lees onze handige vakantie tips!

Vaartland.nl Jelle
16 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Met de caravan de bergen in?

Ga je voor het eerst op vakantie met de auto naar het zuiden van Europa. Dan is de kans groot dat je door een bergachtig gebied rijdt. Het wordt helemaal avontuurlijk wanneer je een camping hebt geboekt in de Alpen of Pyreneeën. 

Rijden in de bergen vergt namelijk een andere soort rijstijl dan je gewend bent in het vlakke Nederland. Een oververhitte motor, gloeiende remschijven of een weggebrande koppeling zijn dan ook veel voorkomende problemen die je tegenkomt als je het niet gewend bent om in de bergen te rijden.

Lees hieronder wat je het beste kan doen om te voorkomen dat je in de bergen stil komt te staan.

 

 

De bergop met je auto!

 • Het nieuwe rijden: de auto in een hoge versnelling en laag toerental laten rijden om brandstof te besparen. Dit moet je dus niet doen! De motor moet op deze manier te hard werken om die berg op te komen. Een vaste regel die je kan hanteren tijdens het rijden in de bergen: als je het gas intrapt moet de auto nog gemakkelijk kunnen versnellen. Merk je dat je bij vol gas niet versnelt of zelfs vertraagt, schakel dan terug en hou het toerental hoger dan je gewend bent.

 • Ontzie de koppeling bij het optrekken op een helling vanuit stilstand. Zorg voor een zo kort mogelijk ‘slipmoment’. Een zgn. slippende koppeling slijt snel, wordt heet en kan leiden tot een verbande koppelingsplaat. Dit zorgt voor veel kosten en in het ergste geval zelfs dat je de lokale garage in het buitenland moet opzoeken.

 • Oefen thuis alvast meerdere malen een hellingproef. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties op vakantie waarbij je vaak met het gehele gezin in de auto zit.

 • Bij een automaat kan je er zelfs voor kiezen om de handmatige stand aan te houden. Zo hou je zelf controle over het toerental en schakelt de auto niet te snel naar een hogere versnelling.

 

blog vaartland bergen

 

De bergafwaarts met je auto!

 • Rij bergaf in de dezelfde versnelling als dat je bergop doet. Zo zorg je ervoor dat de auto vanzelf al snelheid mindert waarop je ‘op de motor afremt’.

  Doe je dit niet en ga je in een hoge versnelling de berg af, dan hou je automatisch meer snelheid en moet je continu bij-remmen. Dit bij-remmen heeft to gevolg (met de vaak zomerse temperaturen) dat je remblokken en remschijven gloeiend heet worden en hun remkracht verliezen.

 • Moet je toch remmen. Doe dit harder en feller dan normaal. Korte rem momenten zijn beter dan het continu zachtjes remmen. Dit heeft ook weer met de temperatuur te maken. Rij nooit in zijn ‘vrij’ bergaf! Je hebt dan geen controle over de auto en dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

 • Trap bij het remmen op de motor nooit je koppeling (deels) in om vervolgens weer snelheid te maken. Dit kan fikse schade veroorzaken aan je motor.

 • Stijgend verkeer heeft voorrang! Dit geldt voor de smallere wegen waarbij je elkaar ruimte moet geven. Uitzondering hierop zijn weer lijn- en postbussen. Deze hebben altijd voorrang. Hou ook rekening met grotere vrachtwagens welke moeite hebben zich te manoeuvreren in de haarspeldbochten.

 • Kijk goed uit waar je je auto parkeert. Rollende rotsblokken zijn geen zeldzaam fenomeen in de bergen. Zet de auto ook in de versnelling als je de auto parkeert. Zo voorkom je dat je auto per ongeluk door de handrem heen naar beneden kan rollen.

Rijden in de bergen is dus een kunst. Zorg dat je goed voorbereidt op pad gaat en dat je auto goed onderhouden is. Zo voorkom je vervelende situaties.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl