Contact met Vaartland.nl

 

Belastingvoordeel elektrische auto's wordt verlengt!

Vaartland.nl Gert Jan
10 april 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Het demissionaire kabinet wil bekend maken dat eigenaren van nieuwe elektrische auto's en van elektrische occasions, zoals een Volkswagen e-Golf of een BMW i3, nog enkele jaren kunnen profiteren van korting op de wegenbelasting.

Deze aankondiging is gepland voor de verschijning van de voorjaarsnota.

De afbouw van deze belastingkorting zal geleidelijk plaatsvinden en pas volledig verdwijnen in 2031. Het misgelopen geld zal hiervoor worden verkregen door een verhoogde belastingheffing op bezitters van plug-in hybride voertuigen.


Wegenbelasting elektrische auto's 2025
Stimuleren elektrische auto
Wegenbelasting elektrische auto's 2026 - 2031
Betalen voor gewicht
Plug-In hybride auto's krijgen meer belasting

 

Wegenbelasting elektrische auto's 2025

Eigenaars van elektrische occasions en -auto's zouden vanaf 2025 ook wegenbelasting moeten gaan betalen. In plaats van 0% zouden ze 25% moet gaan betalen.

Door de verlenging van het belastingvoordeel op elektrische occasions en -auto's hoef je in 2025 ook 0% wegenbelasting te betalen, net als in 2024.

 
 
 
 
 

Stimuleren elektrische auto

Momenteel zijn eigenaren van elektrische occasions en -auto's vrijgesteld van wegenbelasting, een beleid dat is ingevoerd om de aankoop van elektrische voertuigen te stimuleren en daarmee de CO2-uitstoot van het verkeer te verlagen om het klimaat te beschermen.

Maar, vanaf volgend jaar zou dit beleid gewijzigd worden:

In 2025 zou de wegenbelasting voor elektrische auto's worden verhoogd naar 25 procent, en in het daaropvolgende jaar zullen zij hetzelfde volledige tarief betalen als bezitters van benzine- en dieselauto's

Om het kopen van een elektrische auto te blijven stimuleren, wordt hier vanaf gezien. Het belastingvoordeel voor eigenaars van elektrische occasions en -auto's wordt verlengt.

Wegenbelasting elektrische auto's 2026 - 2031

Hoewel de belastingkorting geleidelijk wordt verminderd, zullen elektrische automobilisten vanaf 2026, 60 procent van de wegenbelasting betalen.

Dit percentage stijgt naar 65 procent in 2029, en vanaf 2031 zal de korting volledig komen te vervallen.

De verwachting is dat deze vijfjarige periode voldoende is om een aanzienlijk aantal mensen te motiveren om over te stappen op een elektrische occasion of -auto.

Plug-In hybride auto

Betalen voor gewicht

Voor veel bezitters van elektrische auto's zou de verhoogde belasting een zware last betekenen.

Omdat de motorrijtuigenbelasting gebaseerd is op het gewicht van de auto, en elektrische auto’s vaak zware accu’s hebben, zouden zij voornamelijk onderworpen zijn aan de hoogste belastingtarieven.

Daarom is het essentieel om de korting op de wegenbelasting te verlengen.

Zonder deze maatregel zouden te veel bestuurders blijven kiezen voor auto's op benzine of diesel, of zouden ze hun elektrische auto inwisselen voor een model op fossiele brandstoffen. 

 
 
 

Plug-In hybride auto's krijgen meer belasting

Doordat de korting op de wegenbelasting gedeeltelijk behouden blijft, loopt de staatskas inkomsten mis.

Om deze financiële tekorten op te vangen, zal de belasting op zogenaamde plug-in hybride auto's, die zowel een brandstofmotor als een stekkeraansluiting hebben, worden verhoogd.

In Nederland is het nu zo dat er voor bepaalde types voertuigen, zoals plug-in hybrides, een korting op de wegenbelasting wordt aangeboden. Dit is een stimulans om het gebruik van minder vervuilende auto's te stimuleren.

Plug-in hybride auto's, die zowel met een brandstofmotor als via een elektrische aansluiting functioneren, konden tot nu toe profiteren van een halvering van de wegenbelasting. Dit betekent dat eigenaren slechts 50% van de standaard wegenbelastingtarief betalen.

De Nederlandse overheid heeft besloten deze regeling aan te passen. Hoewel de korting niet volledig wordt afgeschaft, zal deze verminderd worden. De reden voor deze verandering is dat door de verlengde korting voor elektrische voertuigen, ook al is het maar gedeeltelijk, de overheid aanzienlijke inkomsten misloopt.

Om dit tekort te compenseren, zal vanaf volgend jaar de belasting voor plug-in hybride auto's worden verhoogd. Dit houdt in dat de eigenaren van deze voertuigen vanaf dan de volledige wegenbelasting moeten betalen, in plaats van de huidige 50%.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl