Contact met Vaartland.nl

 

Welke emissieklasse heeft mijn auto?

Vaartland.nl Jelle
22 april 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Vragen die je zeker moet stellen bij de aanschaf van een auto zijn, welke euro norm heeft mijn auto? Welke emissieklasse heeft mijn auto? Welke euronorm heeft mijn diesel? Dit is tegenwoordig zeker van belang aangezien je niet overal zomaar mag rijden. In dit stuk proberen we alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, want wat is emissie auto?

 
 
 
 
 

Emissie is een ander woord voor de uitstoot van de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van je auto. Als deze namelijk niet aan de norm voldoet die is vastgesteld door de Europese Unie mag je niet overal rijden. Als je aan de norm voldoet zorgt dit ervoor dat er door de verbetering van de verbrandingsmotoren minder schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. De katalysator, een onderdeel van het uitlaatsysteem, zorgt ervoor dat deze schadelijke stoffen worden gefilterd en omgezet. Stoffen die worden omgezet zijn:

– HC= Dit zijn koolwaterstoffen die omgezet worden naar H2O, dit is niet schadelijke waterdamp.

– CO= Dit is koolmonoxide dat wordt omgezet naar veel minder schadelijke C02 genaamd koolstofdioxide.

– Nox= Dit zijn stikstofoxiden die omgezet worden naar N2, dit is een niet schadelijke stikstof.

Welke milieusticker heeft mijn auto?

In veel landen zijn milieuzones ingevoerd, dit betekent dat je auto aan voorwaarden moet voldoen en anders mag je daar niet rijden. Je hebt dan bijvoorbeeld een milieusticker nodig. Hier onder zie je een kaart met alle milieuzones in Europa.

emissieklasse auto blog vaartland

Waar vind ik de euronorm van mijn auto?

Hoe weet ik euronorm auto? Dit is een vraag die je nu waarschijnlijk hebt. De euronorm van jouw auto is te vinden op het inschrijvingsbewijs ook wel de grijze kaart genoemd. Als hij onbekend is wordt er ook gekeken naar de datum van de eerste inschrijving. Zie hieronder.

Norm Datum 1e inschrijving
Emissieklasse 0 Voor 1 juli 1992
Emissieklasse 1 Van 1 juli 1992 tot 31 december 1996
Emissieklasse 2 Van 1 januari 1997 tot 31 december 2000
Emissieklasse 3 Van 1 januari 2001 tot 31 december 2005
Emissieklasse 4 Van 1 januari 2006 tot 31 december 2010
Emissieklasse 5 Van 1 januari 2011 tot 31 augustus 2015
Emissieklasse 6 Van 1 september 2015 tot 31 augustus 2019

 

Auto's met lage emissieklasse

Wat is een energielabel auto?

Je hebt vast wel eens gehoord van een energielabel, zoals je deze aan een huis geeft heeft ook een auto een energielabel. Aan het energielabel kun je gelijk zien hoe zuinig een auto is. Een grote auto met energielabel A verbruikt bijvoorbeeld zo’n 20 procent minder brandstof dan een auto uit dezelfde grootteklasse met energielabel C/D die een stuk minder zuinig zijn. Hou hier dus rekening mee!

Zuinige auto’s worden uiteraard door ons milieu ook meer gewaardeerd, de overheid stimuleert daarom de aanschaf van zuinigere auto’s middels belastingvoordeel. De CO2-uitstoot kan dus een voordeel zijn wat betreft de aanschafbelasting, wegenbelasting en bijtelling, mits de uitstoot laag is natuurlijk. Wat is energielabel d auto? Om een voorbeeld te geven ziet u hier precies wat bij welk energielabel wordt aangegeven. A label is het meest zuinig en energielabel g heeft de meeste uitstoot in gram per kilometer en is dus het minst zuinig.

Energielabel voor auto's 

Energielabel Zuinigheid ten opzichte van auto's uit dezelfde klasse
A Minstens 20% zuiniger
B 10-20% zuiniger
C Maximaal 10% zuiniger
D Maximaal 10% minder zuinig
E 10-20% minder zuinig
F 20-30% minder zuinig
G Meer dan 30% minder zuinig
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl