Contact met Vaartland.nl

 

Wat is Spraakbesturing en hoe werkt het?

Vaartland.nl Gert Jan
9 december 2019

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Spraakbesturing of stembediening is al een geruime tijd beschikbaar als een alternatieve besturing van je multimedia systemen. Het idee is simpel, je handen aan het stuur houden is veiliger, dus waarom niet je navigatie en telefoon besturen met je stem? Zeker nu veel auto’s uitgerust zijn met touchscreens waarvoor je, je ogen van de weg moet halen. Hoewel dit kort na de introductie onpopulair was, wint het sinds 2018 veel aan populariteit. Het sluit namelijk perfect aan bij onze huidige levensstijl waarin Siri, Alexa en Google Assistent zeer populair zijn. In dit blogartikel lees je de voordelen van dit systeem, wat je er mee kan en hoe het werkt.

 

 
 
 
 
 

Hoe werkt spraakherkenning?

Er zijn 2 manieren om de spraakbesturing of spraakcommando in te schakelen. Bij de meeste systemen gaat het hier om een knop op het stuur. Hierop staat meestal het icoontje van een hoofd met geluidsgolven ervoor. Een andere mogelijkheid is een stemcommando zoals bijvoorbeeld Google Assistent welke ook het inschakelen doet via de spraakherkenning. In dit geval luistert het systeem dus “altijd” mee maar start alleen op als het, het juiste commando hoort. In het geval van Google Assistent is dit commando “hey Google”.

‘Hoe werk je met spraakherkenning?’ is een andere vraag dan ‘Hoe werkt spraakherkenning?’. Veel mensen weten namelijk niet goed hoe dit werkt en stellen vragen die het systeem niet goed kan interpreteren. Een auto met spraakherkenning werkt eigenlijk op een vrij “domme” en
statische manier. Wat het systeem kan, is dus gelimiteerd door hoe veel mogelijke opties voorgeprogrammeerd zijn. Voor elk antwoord is meestal maar één vraag mogelijk. Het is belangrijk om de exacte korte commando's te gebruiken die het systeem kan herkennen. Dit verschilt heel erg tussen de verschillende systemen.

spraakbesturing blog vaartland

Neem als voorbeeld bellen. Het commando”: “Wil je alsjeblieft bellen naar Marco” zal een spraakbesturing niet herkennen. Hiervoor moet je eerst aangeven dat je wil bellen voor je kan aangeven wie je wilt bellen. Neem bijvoorbeeld de spraakbesturing van de Volkswagen Polo (generatie 6). Na het indrukken van de spraakbesturing knop aan de rechterkant van het stuur gebruik je het woord “bel” of “call” en daarna de naam zodat de auto snapt wat je wil gaan doen. Geef duidelijk antwoord en gebruik altijd de volledige naam zoals deze in je adresboek staat. Staat de persoon niet in je adresboek dan gebruik je het commando “Nummer draaien”.

Welke exacte commando's een auto kan herkennen kun je vinden in de gebruikershandleiding of door de spraakherkenning te starten en “help” te zeggen. Sommige systemen werken met een vorm van kunstmatige intelligentie en kunnen veel makkelijker omgaan met complexe vragen. Zeker wanneer je dit koppelt aan je telefoon door middel van Android Auto of Apple Carplay.

Wat kun je met de stembediening in je auto?

In de meeste gevallen kun je met de stembediening alle functies van de mediaspeler of infotainmentsysteem bedienen. Hieronder vallen dus je telefoon, de navigatie, je muziek en soms ook de klimaatregeling. Dit hangt ook een beetje af van de leeftijd van de auto. Sommige auto’s, zeker die geïntroduceerd zijn voor 2015, kunnen alleen de telefoon bedienen via de spraakherkenning. Laat ook op dat dit vaak een optionele extra is en dat dus niet alle versies van die auto er mee uitgerust zijn. Let bij het kopen van een tweedehands auto dus goed op of deze optie aanwezig is. Een verkoper van ons klant contact centrum helpt je hier graag mee.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl