Contact met Vaartland.nl

 

Navigatiesystemen, Hoe werken ze en wat kan je er allemaal mee?

Vaartland.nl Jelle
26 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Vroeger namen we wegenkaarten mee om onze route te bepalen. Tegenwoordig zitten navigatiesystemen in veel nieuwe auto’s al standaard ingebouwd, en zo niet, kan je zelf een navigatiesysteem aanschaffen of de navigatie op je telefoon gebruiken. Hoe werkt een navigatiesysteem? Welke verschillen zitten er tussen navigatiesystemen? Wat voor handige functies kun je op je navigatiesysteem hebben? We vertellen het je allemaal in deze blog.

Hoe werkt een navigatiesysteem?

Een navigatiesysteem maakt gebruik van een GPS-signaal. GPS staat voor Global Positioning System en met dit systeem kun je precies bepalen waar jij op de wereld bent. Het GPS-systeem bestaat uit drie onderdelen die allemaal nodig zijn om jouw plek op aarde te kunnen bepalen.

GPS bestaat uit de volgende drie onderdelen:

- Satellieten in de ruimte
- Controle stations op aarde
- Jij en de GPS-ontvanger op je navigatiesysteem

In de ruimte om onze aarde zweven 24 satellieten die allemaal radiosignalen uitzenden. Deze satellieten bevinden zich op ruim 20.000 kilometer afstand van de aarde en kunnen daardoor stuk voor stuk een groot deel van de aarde bereiken. De satellieten zijn zo gepositioneerd dat jij met een GPS-ontvanger op aarde altijd in verbinding staat met 4 satellieten. Dit is ook nodig om jouw positie op aarde te kunnen bepalen.

Naast de satellieten zijn er vijf controlestations op aarde die allemaal rond de evenaar liggen. Eén hoofdstation en 4 onbemande stations. Deze controlestations sturen continu signalen van de satelliet naar het hoofdstation en weer terug.

Jouw navigatiesysteem ontvangt de signalen van de satellieten om jouw locatie op aarde te bepalen. Deze locatie gebruikt het navigatiesysteem vervolgens om je naar de juiste plek te brengen. Dit is overigens alleen mogelijk omdat alle wegen in kaart zijn gebracht door de overheden van over heel de wereld.

Welke verschillende navigatiesystemen zijn er?

Er bestaan een heleboel verschillende soorten navigatiesystemen. Zo zijn er navigatiesystemen die speciaal voor bepaalde type voertuigen zijn ontworpen. Rijdt u toevallig in een vrachtwagen of gaat u met een caravan of camper op vakantie? Dan is het handig om gebruik te maken van een navigatiesysteem dat speciaal ontwikkeld is voor dit soort voertuigen. Bij deze navigatiesystemen voor grotere voertuigen kan je namelijk aangeven wat de afmetingen van het voertuig zijn. Het navigatiesysteem zorgt er dan voor dat je niet langs smalle wegen komt of door tunnels moet waar het voertuig veel te groot voor is.

navigatiesystemen blog vaartland

Naast navigatiesystemen voor verschillende voertuigen zijn er ook navigatiesystemen in verschillende maten. Je hebt vaak de keuze uit een 4.3, 5, 6 of 7 inch scherm. Wanneer je een kleinere auto hebt kun je het beste kiezen voor een navigatiesysteem met een 4.3 of 5 inch scherm. Heb je een grote auto, camper of vrachtwagen? Dan is het fijner om een 6 of 7 inch scherm te hebben.

 Voordat je een navigatiesysteem neemt is het handig om na te denken over waar je het navigatiesysteem voor gaat gebruiken. Er staan namelijk verschillende kaarten in het navigatiesysteem geïnstalleerd. Zo zijn er navigatiesystemen die de kaarten van West-Europa, Centraal-Europa of heel Europa. Ook zijn er navigatiesystemen met werelddekking. Let naast de dekking van het navigatiesysteem ook op of er kaartupdates beschikbaar zijn. Het wegennetwerk veranderd de hele tijd. Bij sommige navigatiesystemen zijn de updates gratis. Soms moet je hier een abonnement voor afsluiten.

Extra functies op een navigatiesysteem

Naast het navigeren van A naar B kan je sommige navigatiesystemen ook voor andere dingen gebruiken. Zo zijn er navigatiesystemen die je via spraakbesturing kunt bedienen. Zo kan je tijdens het autorijden het navigatiesysteem de opdracht geven om ergens naar toe te navigeren zonder je handen van het stuur te houden. Naast handsfree bediening kan je met sommige navigatiesystemen ook handsfree bellen. Je telefoon maakt dan via Bluetooth verbinding met het navigatiesysteem zodat je zo handsfree kan bellen. Naast de handsfree functies zijn er ook navigatiesystemen die verschillende Points of Interest laten zien. Het navigatiesysteem laat tankstations, restaurants en andere interessante locaties zien die op je route liggen. Lekker makkelijk voor als je bijna moet tanken of even snel ergens een hapje wilt eten.
Tenslotte zijn de meest luxe navigatiesystemen tegenwoordig ook uitgerust met een dashcam. Deze dashcam legt vast wat er allemaal tijdens een autorit gebeurt. Mocht je tijdens een autorit betrokken raken bij een ongeluk kan de dashcam belangrijk bewijs vastleggen voor bijvoorbeeld de verzekering.

Verkeersinformatie ontvangen met je navigatiesysteem

Je kan tenslotte ook verkeersinformatie ontvangen op je navigatiesysteem. Dit kan op vier verschillende manieren. Namelijk via de radio, via digitale radio (DAB+), via een ingebouwde simkaart of via je smartphone. Als een navigatiesysteem over verkeersinformatie beschikt staat er bij het navigatiesysteem aangegeven hoe deze informatie wordt verkregen. De kosten voor verkeersinformatie zijn bijna altijd gratis. Tenzij je de verkeersinformatie via je smartphone ontvangt. Dan maak je namelijk gebruik van 3G/4G en kost het dus data.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl