Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over de kogeldruk van jouw auto

Vaartland.nl Jelle
2 april 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

De kogeldruk van je auto is erg belangrijk wanneer je besluit om met een caravan, aanhangwagen of fietsendrager te gaan rijden. In dit blogartikel vertellen we je wat kogeldruk is, hoe je de kogeldruk kan meten en waar je nog meer op moet letten.

Wat is de kogeldruk trekhaak?

Kogeldruk is de verticale belasting die op de trekhaak komt als er een aanhanger, caravan, vouwwagen of een fietsendrager op de trekhaak hangt. Bij het gebruiken van de trekhaak is het erg belangrijk dat je rekening houdt met de maximale kogeldruk.

Welke auto heeft een kogeldruk van 75 kg?

Een trekhaak met kogeldruk van minimaal 75 kg wordt voor veel bestuurders gezien als een goede trekhaak. Dit komt omdat veel caravans dit minimaal nodig hebben en een fietsdrager met 2 elektrische fietsen vaak ook ongeveer 70 kg weegt.

Over het algemeen hebben auto’s vanaf de middenklasse (C- segment) een kogeldruk van 75 kg of meer. Maar zijn er ook kleinere auto’s met een maximale kogeldruk van 75 kg? Veel van de B- segment auto’s hebben een maximale kogeldruk van 50 kg.

Denk hierbij aan de Ford Fiesta en de Volkswagen Polo. De nieuwe modellen Hyundai i20, Kia Rio en Renault Captur zijn 3 B-segment auto’s die wel een kogeldruk hebben van minimaal 75kg. Erg kleine auto's komen bijna nooit boven de 60 kg.

Het is natuurlijk altijd wel raadzaam om dit na te vragen bij de verkopende partij voordat je een auto koopt.

Hoe belangrijk is goede kogeldruk?

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede kogeldruk hebt. Het is namelijk erg onveilig om rond te rijden met een te hoge kogeldruk of een te lage kogeldruk. Wanneer je rondrijdt met een aanhanger met te weinig kogeldruk zal de combinatie erg gevoelig zijn voor zijwind, omdat de achterzijde van de auto als het ware wordt opgetild door de caravan.

Wanneer er te veel kogeldruk is kan dit ervoor zorgen dat de neus van de auto omhoog wordt gedrukt en dit kan als gevolg hebben dat het sturen slechter zal gaan. Het is dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden!

Bekijk alle auto's met een Trekhaak

Wat is de beste kogeldruk?

In het meest ideale scenario is de kogelbelasting 5 á 7% van het gewicht van de aanhanger. Je moet hier wel rekening houden met de maximale belasting die de auto en de trekhaak aankunnen. In de praktijk blijkt dat het per persoon verschilt wat hij of zij prettig vindt rijden. Dit kan je zelf makkelijk uittesten door wat te spelen met het gewicht in de caravan of aanhanger.

Wat is de kogeldruk van mijn auto?

Een auto heeft volgens fabrieksopgave een maximale verticale kogelbelasting. Dit wordt berekend op basis van het vermogen en de constructie van de auto. Fabrikanten willen de auto zo veilig mogelijk houden en zorgen ervoor dat de auto goed blijft functioneren als je onder de maximale belasting blijft.

De belasting is te vinden in de voertuigpapieren onder het kopje ‘'maximale verticale last’'. Mocht je het hier niet in kunnen vinden dan is het vaak via internet ook prima te vinden.

kogeldruk vaartland blog

Hoeveel gewicht op trekhaak?

Bij het monteren van de trekhaak wordt er gekeken naar de fabrieksopgave van de maximale belasting. Er wordt een trekhaak gemonteerd die ook daadwerkelijk de belasting kan hebben die volgens fabrieksopgave wordt opgegeven. Op het typeplaatje van de trekhaak staat ook aangegeven welke gewichten de trekhaak aankan.

De maximale kogeldruk is vaak te vinden onder het kopje “vertical load’'. Het is echter wel altijd belangrijk om te controleren of dit overeenkomt met het getal dat wordt genoemd in de voertuigpapieren. 

Hoeveel kogeldruk mag mijn caravan of vouwwagen?

De maximale kogeldruk voor jouw caravan of vouwwagen is terug te vinden in het caravan-kentekenbewijs. De maximale kogeldruk is vaak ook te vinden op het typeplaatje van de caravan of vouwwagen. Het typeplaatje is in meestal te vinden op de dissel.

 

 
 
 
 
 

Hoe meet je de kogeldruk?

Na alle informatie over de kogeldruk vraag je je nu vast af; hoe meet je kogeldruk caravan bijvoorbeeld? Dit wordt vaak gedaan met een kogeldrukmeter. Een kogeldrukmeter is een apparaat waarmee je door middel van een trekveer en een schaalverdeling het gewicht kan aflezen.

Deze meters zijn te koop bij bijvoorbeeld campingwinkels maar ook veel online. Het is ook mogelijk om de kogeldruk te meten door simpelweg een weegschaal, een plankje en een kort balkje te gebruiken. Dit doe je als volgt: zet de weegschaal op de grond en leg hier een plankje op om het gewicht te verdelen over de weegschaal. Zet het balkje op de weegschaal om te kijken wat nu het gewicht van het hout is.

Vervolgens til je de caravan of vouwwagen op bij de dissel en legt de kogel boven op het balkje. Het gewicht wat er nu staat min het gewicht van het hout is de kogeldruk. Let er wel op dat de caravan bij het wegen ongeveer waterpas staat!

Je kan de belasting aanpassen door spullen van voor naar achter te verplaatsen of huist andersom. Voor een extra veilige rit raden wij aan om zoveel mogelijk zware spullen in de auto te vervoeren en het gewicht in het midden van de aanhanger of caravan te plaatsen bij het vervoeren.

Hoe zit het met de kogeldruk bij een fietsendragers?

Bij een fietsendrager is het een kwestie van de gewichten van de fiets of e bike op te tellen bij het gewicht van de fietsendrager zelf. Je kijkt allereerst wat de fietsendrager zelf weegt en vervolgens wat de fietsen wegen. Als je net iets te hoog uitkomt met het toegestane gewicht is het bij elektrische fietsen zeker het proberen waard om de accu’s van de e bikes te verwijderen om misschien toch aan het toegestane gewicht te komen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl