Contact met Vaartland.nl

 

Auto total loss en dan?

Vaartland.nl Jelle
14 januari 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Misschien heb je het al een keer meegemaakt of heb je er alleen van gehoord. Je auto wordt total loss verklaard.

Maar wat houdt dat precies in? Wanneer is een auto total loss? En zijn er verschillende soorten total loss verklaringen? Je leest het allemaal in dit blogartikel.

Wanneer is een auto total loss?

Een total loss auto kan op 2 manieren total loss worden verklaard; Technisch en Economisch. Wanneer een auto technisch total loss wordt verklaard dan betekent dit dat de auto zodanig beschadigd is dat deze niet meer gemaakt kan worden. We spreken ook van technisch total loss wanneer een auto bijvoorbeeld uitgebrand is, waterschade heeft of in sommige gevallen wanneer een auto gestolen is.

De andere manier waarop een auto total loss verklaard kan worden is wanneer deze economisch total loss is. Dit houdt in dat de kosten voor het repareren van de auto hoger zijn dan de waarde van de auto. Om te bepalen of een auto economisch total loss is wordt er gekeken naar de dagwaarde van de auto net voordat het ongeluk heeft plaatsgevonden en de restwaarde van de auto op dat moment, dus na het ongeluk.

Voorbeeld

Je rijdt in je auto met een dagwaarde van €10.000,- en je raakt betrokken bij een ongeluk. Na het ongeluk is je auto er zo slecht aan toe dat deze nog maar €2.000,- waard is. Bovendien kost het €9.000,- om de auto te laten repareren. Omdat de reparatiekosten + de restwaarde ( €11.000,-) hoger uitkomen dan de dagwaarde ( €10.000,-) wordt de auto economisch total loss verklaard.

De dagwaarde van de auto wordt bepaald door een schade expert, de schade expert is werkzaam voor een onafhankelijk schadebureau of van de verzekering. De dagwaarde van de auto wordt bepaald door te kijken welke prijs er voor een andere auto, die zoveel mogelijk overeenkomt met de auto in kwestie, betaald wordt. Denk hierbij aan factoren zoals; Merk, Model, Leeftijd en Kilometerstand.

De restwaarde wordt bepaald door verschillende biedingen van opkopers voor de beschadigde auto. Ook deze opkopers worden door de schade expert geraadpleegd.

 
 
 
 
 

Wat gebeurt er nadat een auto total loss verklaard is?

Als een auto technisch total loss is verklaard mag/kan je er niet meer mee rijden. Je krijgt een vrijwaringsbewijs waarmee je aan kunt tonen dat de auto niet meer op je naam staat en waarmee je, je huidige verzekering kunt beëindigen.

Wanneer je auto economisch total loss is verklaard kan je er in sommige gevallen nog wel mee rijden. In andere gevallen is het beter om de auto te verkopen aan de opkoper met het hoogste bod of om de auto in te ruilen bij de aankoop van een nieuwe.

broken-car-crashes-into-tree-after-losing-control--9RVDYXA (1) (1).jpg

Hoe zit het met de verzekering?

Bij de aankoop van een auto heb je de keuze tussen 3 verzekeringsvormen. Bij alle 3 de verzekeringsvormen kun je geld krijgen wanneer je auto total loss verklaard is. De voorwaarden verschillen echter wel per verzekeringsvorm. We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

WA verzekering

De WA verzekering is de standaard verzekering die je moet hebben als je een auto koopt. Bij deze verzekeringsvorm ben je alleen verzekerd voor de schade die jij toebrengt aan andere personen of eigendommen. Raak je dus betrokken bij een ongeluk waarbij je auto total loss raakt en was jij de veroorzaker? Dan krijg je bij een WA verzekering geen geld uitgekeerd.

WA beperkt casco

Bij een WA beperkt casco ben je net als bij de WA verzekering verzekerd tegen schade die jij zelf toebrengt aan anderen en hun eigendom. Daarnaast ben je ook verzekerd tegen diefstal en natuur gerelateerde zaken zoals; hagel, loslopende dieren, brand en bliksem. Raakt je auto total loss door deze factoren dan krijg je bij een WA beperkt casco verzekering geld uitgekeerd.

Allrisk verzekering

Bij een Allrisk verzekering ben je ook verzekerd tegen schade die jij zelf veroorzaakt. Rijd je dus je eigen auto total loss, dan kun je alsnog geld krijgen van de verzekering.

Uiteraard betaal je meer premie bij een Allrisk verzekering dan bij een WA verzekering. Ben je benieuwd naar hoe de premie voor jouw verzekering bepaald wordt? Lees dan onze blog over dit onderwerp!

Hoe wordt jouw premie bepaald?

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl