Er is een hoop te doen over de wettelijke garantie die jij als klant bij het kopen van een auto hoort te krijgen. Wat houdt deze wettelijke garantie precies in en waarom zou je als klant nog een extra garantiepakket aanschaffen bij de aankoop van een auto? Op deze en nog een hoop andere vragen hopen wij je een antwoord te geven door middel van dit blogartikel, dus lees snel verder!
Sinds april van dit jaar (2022) is de wettelijke garantie verlengd van 6 naar 12 maanden. De wettelijke garantie is in het leven geroepen zodat jij, wanneer je een auto koopt, er vanuit mag gaan dat je normaal en veilig kan deelnemen aan het verkeer. Wanneer dit niet kan, spreken we ook wel van non-conformiteit. Bij non-conformiteit kan je het door jou gekochte product (in dit geval een auto) niet gebruiken waarvoor hij bestemd is. Een door jou gekochte auto moet jou namelijk veilig van plek A naar plek B kunnen vervoeren.
Wanneer er binnen de 12 maanden wettelijke garantie iets kapot gaat aan de auto heb je niet altijd recht op herstel/vergoeding van datgene wat kapot is gegaan. Dit hangt namelijk van een heleboel factoren af zoals; Leeftijd en kilometerstand, prijs, merk en model van de auto en de informatie ten tijde van de verkoop. We hebben hieronder een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet waaruit blijkt dat niet zomaar alles onder de wettelijke garantie valt.
Heb jij destijds een auto van 10 jaar oud gekocht, met meer dan 250.000 kilometer op de teller voor een prijs van 5.000 euro en gaat de airco na 3 maanden kapot? Dan heb je geen recht op de wettelijke garantie. Je kan namelijk nog steeds met je auto van A naar B rijden en het is ook niet geheel onverwacht dat er iets kapot gaat aan een auto van 10 jaar oud met meer dan 250.000 kilometer die je voor relatief weinig geld gekocht hebt.
Heb je echter een auto van rond de 10.000 euro gekocht, met een kilometerstand van 70.000 die tussen de 10 en 7 jaar oud is en gaat de versnellingsbak na 5 maanden kapot? Dan heb je wel recht op die wettelijke garantie. Je kunt de auto namelijk niet meer gebruiken waarvoor deze bedoeld is terwijl je dat wel zou mogen verwachten van een auto met deze leeftijd, kilometerstand en prijs
In dit geval heb je ook geen recht op de wettelijke garantie. Hoewel het probleem waarschijnlijk te maken heeft met de motor, zorgt het probleem er niet voor dat je niet meer veilig van A naar B kan rijden. Mocht de motor binnen het jaar in elkaar lopen als gevolg van dit geluid dan heb je daar wel weer garantie op.
Maar waar ligt nou de grens? Bij welke leeftijd, prijs en kilometerstand valt een defect elektrisch raam, een defecte airco of een defecte versnellingsbak wel onder de wettelijke garantie en wanneer niet meer? Dat is vaak iets waar een juridisch persoon aan te pas moet komen. Het is namelijk een erg grijs gebied.
Zoals hierboven duidelijk is geworden geeft de wettelijke garantie van 12 maanden geen garantie op alle onderdelen van de auto. Bovendien is het afhankelijk van de leeftijd en kilometerstand, prijs, merk en model van de auto en de informatie ten tijde van de verkoop of je recht hebt op garantie.
Een hoop autobedrijven, waaronder Vaartland.nl, bieden daarom naast hun auto’s ook nog extra garantie- of servicepakketten aan. Heb je een auto op het oog die niet binnen onze All-in actie valt? Dan kan je bij Vaartland.nl bijvoorbeeld een servicepakket kopen. Bovenop de wettelijke garantie krijg je dan ook nog 6 maanden volledige garantie op technische componenten. Mocht je elektrische achterklep, Cruise control, of Lane Assist dan bijvoorbeeld kapot gaan, dan heb je hier in ieder geval garantie op. Ook zitten hier nog andere services bij zoals:
- De komende 15.000 km onderhoudsvrij rijden
- Het compleet wassen van de auto (binnen en buiten)
- Afsleepregeling binnen NL + EU
- Airco onderhoud
- Altijd een 2e sleutel
Bovengenoemde services zitten niet inbegrepen bij de wettelijke garantie.
Deze garantie bovenop de wettelijke garantie is een stuk duidelijker. Je weet daarbij precies waar je aan toe bent en wordt ook wel zogeheten Geen-discussie garantie genoemd.