Contact met Vaartland.nl

 

Wanneer heb je recht op wettelijke garantie?

Vaartland.nl Jelle
11 maart 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Er is een hoop te doen over de wettelijke garantie. Deze hoor je als klant in de meeste gevallen bij het kopen van een auto te krijgen. Wat houdt deze wettelijke garantie precies in? Waarom zou je als klant nog een extra garantiepakket aanschaffen bij de aankoop van een auto?

Op deze en nog een hoop andere vragen geven wij je antwoord!

Wat houdt de wettelijke garantie in? (wettelijke garantie auto)

Sinds april van dit jaar (2022) is de wettelijke garantie verlengd van 6 naar 12 maanden. De wettelijke garantie bestaat zodat jij, wanneer je een auto koopt, er vanuit mag gaan dat je normaal en veilig de weg op kan.

Wanneer dit niet kan, spreken we ook wel van non-conformiteit. Bij non-conformiteit kan je het gekochte product (in dit geval een auto) niet gebruiken. Een door jou gekochte auto moet jou namelijk veilig van plek A naar plek B kunnen vervoeren.

Wat als er iets kapot gaat binnen de 12 maanden wettelijke garantie?

Wanneer er binnen de 12 maanden wettelijke garantie (1 jaar garantie) iets kapot gaat aan de auto, heb je niet altijd recht op herstel/vergoeding. Dit hangt namelijk van een heleboel factoren af zoals leeftijd, kilometerstand, prijs, merk en model van de auto en de informatie ten tijde van de verkoop.

Hier zijn een paar voorbeelden waaruit blijkt dat niet alles onder de wettelijke garantie valt.

Voorbeeld 1. Airco kapot | Leeftijd: 10 jaar | Km stand: 250.000 | Prijs: 5.000 euro

Je hebt een auto van 10 jaar oud gekocht met meer dan 250.000 kilometer op de teller voor een prijs van 5.000 euro. Gaat de airco na 3 maanden kapot? Dan heb je geen recht op de wettelijke garantie. Je kan namelijk nog steeds met je auto van A naar B rijden.

Het is niet geheel onverwacht dat er na verloop van tijd iets kapot gaat aan een auto van 10 jaar oud. Zeker als de auto meer dan 250.000 kilometer op de teller heeft en je hem voor relatief weinig gekocht hebt.

Voorbeeld 2. Versnellingsbak kapot | Leeftijd: 7 jaar | Km stand: 70.000 | Prijs: 10.000 euro

Heb je echter een auto van rond de 10.000 euro gekocht, met een kilometerstand van 70.000 die tussen de 10 en 7 jaar oud is en gaat de versnellingsbak na 5 maanden kapot? Dan heb je wettelijk recht op gratis reparatie of vervanging.

Je kunt de auto namelijk niet meer gebruiken waarvoor deze bedoeld is terwijl je dat wel mag verwachten van een auto met deze leeftijd, kilometerstand en prijs.

Voorbeeld 3. Raar tikkend geluid in de motor | Leeftijd: 7 jaar | Km stand: 80.000 | Prijs: 12.000 euro

In dit geval heb je ook geen recht op de wettelijke garantie. Hoewel het probleem waarschijnlijk te maken heeft met de motor, zorgt het probleem er niet voor dat je niet meer veilig van A naar B kan rijden. Als de motor binnen 1 jaar door dit geluid wel stuk gaat, heb je daar wel weer garantie op. 

Maar waar ligt nou de grens? Bij welke leeftijd, prijs en kilometerstand valt een defect elektrisch raam, defecte airco of een defecte versnellingsbak wel onder de wettelijk verplichte garantie?

En wanneer vallen deze onderdelen van de auto niet meer onder de garantie? Dat is vaak iets waar een juridisch persoon aan te pas moet komen. Het is namelijk een erg grijs gebied en hangt af van veel factoren.

Garantie

Waarom zou ik nog een extra pakket bijkopen als ik toch 12 maanden wettelijke garantie heb?

We weten nu dat de wettelijke garantie van 12 maanden dus niet geld voor alle onderdelen. Bovendien is het afhankelijk van de leeftijd, kilometerstand, prijs, merk en model van de auto of je garantie hebt. 

Een hoop autobedrijven, waaronder Vaartland.nl, bieden daarom naast hun auto’s ook nog verschillende soorten extra garantie- of servicepakketten aan.

Heb je een auto op het oog die niet binnen onze All-in actie valt? Dan kan je bij Vaartland.nl bijvoorbeeld een servicepakket kopen.

Bovenop de wettelijke garantie krijg je dan ook nog 6 maanden volledige garantie op technische componenten. Mocht je elektrische achterklep, cruise control, of lane assist kapot gaan, heb je hier in garantie op. Ook zitten hier nog andere services bij zoals: 

 

- De komende 15.000 km onderhoudsvrij rijden 

- Het compleet wassen van de auto (binnen en buiten) 

- Afsleepregeling binnen NL + EU

- Airco onderhoud 

- Altijd een 2e sleutel 

Bovengenoemde services zitten niet inbegrepen bij de wettelijke garantie.

 

Deze garantie bovenop de wettelijke garantie is een stuk duidelijker. Je kunt je auto op deze manier zorgeloos laten repareren. Je weet precies waar je aan toe bent en wordt ook wel zogeheten 'Geen-discussie garantie' genoemd. 

 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl