Contact met Vaartland.nl

 

Welke versnellingsbak moet je kiezen?

Vaartland.nl Jelle
14 oktober 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Automaat of Handgeschakeld?

Tegenwoordig stellen steeds meer mensen zich de vraag; Waar moet ik voor kiezen, een handgeschakelde auto of een auto met een automatische transmissie. Vroeger was het duidelijk, een handbak is efficiënter en ook nog eens goedkoper in aanschaf. Tegenwoordig is het antwoord op dit vraagstuk lastiger en kan je de automatische transmissie sterker overwegen.

Waar je direct al tegenaan loopt, is dat een auto met een automaat duurder is in aanschaf dan een auto waarbij je zelf moet schakelen. Toch is dit tegenwoordig het overwegen waard als je kijkt naar het brandstofverbruik. Vroeger zei men altijd dat een automaat niet zuiniger was in verbruik en het handmatig schakelen minder brandstof kostte. Nu ligt dit iets anders. De techniek is inmiddels zo ver dat een automaat vaak al beter weet welke versnelling efficiënt is in verbruik dan jijzelf. Ook met de huidige DSG-versnellingsbakken leidt het vloeiende schakelen tot minder verbruik van brandstof. Wil je meer weten over een DSG-versnellingsbak, klik dan hier.

 

Blog versnellingsbak 1.png

 

Tien jaar geleden was zelfs nog geen vijfde van alle nieuwe auto voorzien van een automaat. De automatische versnellingsbak was voorzien van minder versnellingen (en daardoor onzuinig) en trokken langzamer op dan een handbak. Moderne automaten beschikken over meer koppel en hebben tegenwoordig zelfs tot 7 of 8 versnellingen. Krachtiger en zuiniger dus. Ook moeten alle nieuwe auto’s vanaf 2030 emissie-loos kunnen rijden. Dit betekent dat alle moderne auto’s voorzien zullen worden van een automaat. Dat is nou eenmaal zuiniger en efficiënter. Ook is onderzocht dat rijden met een automaat vaak veiliger is. Dit komt doordat er een extra handeling of taak wordt weggehaald bij de bestuurder en deze hierdoor meer aandacht heeft om op te letten of te handelen bij een bijzondere gebeurtenis.

Bekijk hier ons aanbod met automaat

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kiest voor een handmatige transmissie of een automatische transmissie. Het kan gewoonweg zijn dat je handmatig schakelen gewend bent en hier niet vanaf wil wijken. Je leert immers in 90% van de gevallen autorijden in een handbak. Ook vinden de meesten mensen het fijn om de controle te hebben en kiezen hiervoor voor handmatig schakelen. Maar veel mensen kennen de werking van een automatische versnellingsbak niet. En als zij eenmaal in een automaat rijden, willen ze vaak niet meer anders. Daarom is het goed om een proefrit te maken met beide soorten transmissie. Sta je vaak in de file (niemand rekent hierop maar het is onvermijdelijk), dan kan een automaat enorm verhelderend werken. Je hoeft enkel je voet op het rempedaal te houden en nooit meer met je linkervoet opnieuw de druk op het koppelpedaal te houden. Dit kan zelfs met veel filerijden lichamelijke klachten voorkomen. Veel rug- en beenklachten worden vaak veroorzaakt door te lang in de auto zitten en daarbij ook het gebruik van je voeten op de pedalen in de verkeerde stand/houding.

In tegenstelling tot automaten voelt een handbak toch vaak sportiever aan. Je voelt dat je echt autorijdt en jij hebt de controle in de auto. Ook kan het toch helpen wanneer jij besluit met bijvoorbeeld invoegen op de snelweg dat je vooraf al terugschakelt om meer toeren te maken. Een automaat met een relatief kleine motor zal dit pas doen wanneer je het gaspedaal flink indrukt en ook dan zal deze naar een versnelling gaan die flink veel toeren maakt. Daarentegen beschikken veel automaten tegenwoordig over een zgn. sportstand. Deze sportstand kan snel ingeschakeld worden waarbij de auto rekening houdt met het toerental. Bij het iets dieper indrukken van het gaspedaal zal er sneller naar een lagere versnelling worden geschakeld waarna er ook makkelijker geaccelereerd kan worden.

Bekijk hier ons handgeschakelde aanbod

Onderhoud

Waar wel vaak rekening mee gehouden moet worden is het onderhoud van een automaat. Naast dat deze vaak duurder zijn in aanschaf, zal een een automaat ook duurder zijn bij herstel of onderhoud. Nieuwe automaten maken gebruik van technologie die geregeld worden door verschillende computers in de auto. Gaat er iets stuk, dan bestaat de kans dat ook het brein vervangen moet worden. Ook de complexiteit van de automaat zorgt ervoor dat soms een complete versnellingsbak gedemonteerd moet worden en opgestuurd naar een dealer of specialist. Dit kost extra arbeidsuren en vaak ook nog eens hoge kosten voor nieuwe of gereviseerde onderdelen.

Voorkeur per persoon

Uiteindelijke draait de keuze vaak om een persoonlijk gevoel bij een auto. Hou jij van schakelen en vindt je het niet erg om met beide voeten bezig te zijn tijdens het autorijden? Dan is de keuze voor een handbak snel gemaakt. Ook is vaak het aanbod in auto’s die handgeschakeld zijn groter. Automaten zijn wel flink in opkomst, maar de hogere kosten (onderhoud en aanschaf) voorkomen dat mensen voor deze vorm van schakelen kiezen. Al zal dit in de toekomst wel flink afnemen. Dus kies wijs als je toekomstgericht wil gaan rijden.

Auto's met handgeschakelde transmissie

Wat is de reden voor de populariteit van een automaat in Amerika?

Tientallen jaren geleden is dit ontstaan. Toen de automaat eenmaal werd geïntroduceerd op de markt, waren de Amerikanen gelijk verkocht. Ook wel begrijpelijk als je kijkt naar het Amerikaanse wegennet. Amerikanen rijden vaak grotere afstanden. Dan is de keuze voor een automaat snel gemaakt.

Al jarenlang wordt er gepraat over de uitstoot van automaat geschakelde auto’s. Het staat vast dat een automaat meer uitstoot dan een handgeschakelde auto. Dit is een reden waarom veel Europeanen kiezen voor een handgeschakelde auto (milieu bewuster). Wees gerust, tegenwoordig is het stukken beter geregeld qua uitstoot van automaat geschakelde auto’s. Dit komt door de moderne techniek die wordt toegepast door veel automerken. Zo zie je dat gemak betreft auto rijden doorslaggevend is voor Amerikanen.

Auto's met automatische transmissie

Het rijden van een automaat heeft voordelen!

Voor sommige mensen is het rijden in een automaat een absolute NO-GO. Dat komt mede door de Dafjes met een Variomatic, een versnellingspook die je vooruit duwde als je vooruit wilde en achteruit als je achteruit wilde rijden. Dit werd toentertijd gezien als een ‘oude vrouwen auto’. Hedendaags is dit beeld gelukkig wel verdwenen en worden automaten gelukkig ieder jaar populairder. In Europa kiezen tegenwoordig veel meer mensen voor automaat rijden. De voornaamste reden is dat er mee ontspanning is tijdens het rijden. Niet constant met de koppeling spelen, maar gewoon rustig je voet neer kunnen zetten. Ook voor de veiligheid is het beter, je hebt constant beide handen aan het stuur, omdat je niet zelf hoeft te schakelen. Je hebt dus minder handelingen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen, veilig en ontspannen rijden. Ook bij file rijden is een automatische versnellingsbak ideaal en zoals je weet, komt die heel vaak voor in Nederland. Het ontspannen rijden komt vooral doordat je alleen maar hoeft gast te geven en te remmen. Andere handelingen zoals schakelen gebeurt automatisch. Dat betekend dus dat jij tijdens het rijden in een file, niet telkens met je koppeling hoeft te spelen en zo kan de auto ook niet afslaan. Dit is wel zo prettig en scheelt handelingen.

automaat vs handgeschakeld blog

De voordelen van een schakelbak

Natuurlijk weten wij dat de sportieve rijder natuurlijk kiest voor een handgeschakelde auto. Zo heb je zelf meer controle over de auto en het komt bijvoorbeeld goed van pas bij het inhalen van een vrachtwagen, zo krijg je net iets meer power. We moeten wel bekennen dat de hedendaagse automaten hier niet meer voor onder doen en nagenoeg dezelfde power kunnen geven dan handgeschakelde auto’s. Sommige mensen noemen handgeschakeld rijden ook “het echte rijden”. Je hebt dan meer controle en gevoel bij de auto.

Conclusie: Handgeschakeld of automaat?

Het lijkt misschien of het rijden van een automaat meer voordelen heeft dan het rijden van een handgeschakelde auto. Dit kan misschien wel zo zijn, maar toch bepaal jijzelf wat jij prettig vindt en wat het best bij jouw, past. Gelukkig hoef je je tegenwoordig niet te schamen om in een automaat te rijden. Tegenwoordig zijn veel automaten zuiniger dan een schakelbak, dus dit is geen reden om af te zien van een automatische versnellingsbak. Veel vaker kiest ook de jeugd voor een automaat, laten we maar zeggen dat de jeugd voor gemak kiest.

Voor de zakelijke rijders is het heel begrijpelijk, zakelijke rijders rijden vaak grotere afstanden, dan kom je automatisch bij een automaat terecht! Zoals gezegd, ligt de keuze bij jou. Twijfel je of je voor een handgeschakelde of automatische versnellingsbak moet gaan, neem contact op en wij helpen je graag verder.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl