Contact met Vaartland.nl

 

Hoe berekent de verzekering de dagwaarde van de auto?

Vaartland.nl Jelle
21 februari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Als het goed is, is je auto verzekerd tegen schade en diefstal. Maar hoe bepaalt de verzekering welk bedrag je uitbetaald krijgt wanneer je, jouw auto total-los rijdt, of wanneer deze wordt gestolen? Hoeveel je auto waard is op zo'n moment is daarbij erg belangrijk. Dit wordt de dagwaarde genoemd. Wat dat precies is, leggen we je uit in dit blogartikel.

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, vertelt de dagwaarde van je auto wat je auto op dat moment waard is. De dagwaarde van je auto is dus iets anders dan de aanschafwaarde (het bedrag waarvoor je de auto in eerste instantie hebt gekocht).

Waar gebruiken verzekeraars de auto dagwaarde ?

Voor het bepalen van de premie die je moet betalen aan je verzekering kijkt de verzekering naar de cataloguswaarde van je auto. Maar als er schade uitbetaald moet worden of je auto wordt gestolen, dan kijkt de verzekering naar de dagwaarde van je auto.

Dagwaarde auto berekenen

De verzekering bepaalt de waarde van jouw auto aan de hand van een aantal factoren. Deze factoren worden hieronder kort toegelicht.

De aanschafwaarde van de auto

Vanzelfsprekend is de nieuwwaarde van invloed op de dagwaarde van een auto. Een auto met een nieuwprijs van 50.000 euro, 100.000 gereden kilometers en in een goede staat heeft een hogere dagwaarde dan een auto met een nieuwprijs van 12.000 met dezelfde kilometerstand.

Het aantal gereden kilometers

Het aantal gereden kilometers heeft invloed op de waarde van je auto. Hoe meer kilometers je auto gereden heeft hoe lager de dagwaarde.

De leeftijd van de auto en dagwaarde auto ouder dan 12 jaar

Een auto van ouder dan 12 jaar heeft normaal gesproken een lagere dagwaarde dan een vergelijkbare auto van een jaar oud.

De staat van de auto

Is de auto beschadigd of zijn er andere mankementen dan heeft dit invloed op de dagwaarde. Een perfect onderhouden auto heeft een hogere dagwaarde dan een slecht onderhouden auto.

Accessoires in en rondom de auto

Bij de aankoop van een nieuwe auto kan je vaak kiezen uit verschillende accessoires. De aanwezigheid van een luxe geluidssysteem, navigatie of iets anders kan van invloed zijn op de dagwaarde van de auto.

dagwaarde auto blog vaartland.nl

Andere toepassingen van dagwaarde auto

Naast de verzekering is het ook handig om zelf de dagwaarde van je/een auto te weten. Hieronder vind je een aantal situaties waarin het handig is om de dagwaarde van je/een auto te weten.

Je auto verkopen

Wanneer je jouw auto gaat verkopen is het handig om de waarde van je auto op dat moment te weten. Zo krijg je een indicatie over wat je ongeveer voor jouw auto kan vragen en voorkom je dat je teveel of te weinig voor je auto krijgt.

Een auto kopen

Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen is het handig om vooraf al een indicatie te krijgen wat je auto waard is. Zo voorkom je dat je te veel betaald voor de auto. Door de dagwaarde van een mogelijke volgende aankoop op te vragen kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en ga je goed voorbereid de onderhandelingen in.

De Nieuwwaarde regeling

Wanneer je een autoverzekering afsluit kan je er ook voor kiezen om een nieuwwaarderegeling af te sluiten. Verschillend per verzekeraar sluit je deze regeling af voor één, twee of drie jaar. Rijd je jouw auto binnen de gestelde termijn total los, of wordt hij gestolen? Dan ontvang je de nieuwwaarde van je auto en dus niet de dagwaarde. Deze regeling geldt normaals gesproken alleen voor nieuwe auto’s. Je kunt de nieuwwaarderegeling ook afsluiten voor tweedehands auto’s, dit noem je dan een aanschafwaarderegeling.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl