Contact met Vaartland.nl

 

Tweedehands auto kopen, Zakelijk of Prive?

Vaartland.nl Jelle
27 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Je bent een ondernemer en staat op het punt om een tweedehands auto aan te schaffen. Je twijfelt alleen nog om de occasion privé aan te schaffen of voor zakelijk gebruik. Het kan lastig zijn om te bepalen of het voordeliger is om een auto zakelijk of privé aan te schaffen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de verschillen tussen het privé en zakelijk kopen van een occasion.

Wanneer mag je de BTW aftrekken bij de aankoop van een occasion?

Het eerste waar je naar moet kijken wanneer je een auto koopt is, of de auto die je wilt aanschaffen een BTW auto is. Wanneer dit het geval is kan je de BTW namelijk aftrekken van het aankoopbedrag. Dit is het grootste voordeel van zakelijk een auto kopen, maar dan moet het dus wel een BTW auto zijn. Een BTW auto is een auto die nieuw ook zakelijk gekocht is. De vorige eigenaar heeft dan ook de BTW af mogen trekken en dus kan jij de auto ook weer van hem kopen zonder BTW.

In een enkel geval, wanneer je een eenmanszaak hebt, kan je een auto privé aanschaffen én de BTW aftrekken. Voor de inkomstenbelasting is de auto van de zaak dan een privébezit. De auto wordt niet op de balans geplaatst en er kan daarom niet worden afgeschreven op de aanschafwaarde. Daarentegen kan de BTW wel worden opgenomen in de boekhouding. De BTW over de aanschaf en eventueel onderhoud is dan wel aftrekbaar. Wel moet je BTW terugbetalen wanneer je de auto voor privé gaat gebruiken. Bij een BV wordt de auto altijd op de balans gezet wanneer je de auto zakelijk gebruikt. De BTW kan dan wel worden afgetrokken maar er wordt dan ook afgeschreven op de occasion.

Het gedeelte van de BTW dat je terug dient te betalen wanneer je de auto voor privé gaat gebruiken kan je op twee manieren bepalen. De eerste manier is door een kilometerregistratie bij te houden. Je houdt bij hoeveel kilometers je privé en zakelijk rijdt. Vervolgens verreken je de privé gereden kilometers met de afgetrokken BTW. Dit is het bedrag wat je terug dient te betalen.
Wanneer je geen kilometerregistratie bijhoudt betaal je een BTW correctie van 2,7% van de catalogusprijs (inclusief BTW en BPM). Hieronder 2 voorbeelden van de verschillende manieren waarop je de BTW die je terug moet betalen kan berekenen.

Bekijk alle occasions waar BTW vanaf getrokken kan worden

Berekening 1.

Je houdt een kilometerregistratie bij, hieruit is gebleken dat je in totaal 60.000 kilometer hebt gereden in het afgelopen jaar. 45.000 kilometer waren zakelijk gereden kilometers en 15.000 kilometer was privé. In dat jaar heb je voor 4.000 euro aan brandstof getankt en heb je 500 euro moeten betalen voor onderhoud aan je auto. De BTW die je daarvan hebt moet betalen was 840 euro voor de brandstof en 105 euro voor het onderhoud. Totaal heb je dat jaar dus over alle kosten (840 + 105) 945 euro aan BTW betaald. Dit bedrag zou je volledig van de te betalen BTW af mogen trekken wanneer je de auto alleen zakelijk gebruikt had. Maar je hebt de auto (60.000 - 45.000) 15.000 kilometer privé gebruikt. Het gedeelte van de BTW wat je dus kunt aftrekken is 945 euro (totaal betaalde btw) X (45.000 / 60.000) (verhouding privé en zakelijk gereden kilometers) = 709 euro. Dit bedrag mag je dan dit jaar van de te betalen BTW aftrekken.

 
 
 
 
 

Berekening 2.

Je houdt geen kilometerregistratie bij en de auto die je hebt gekocht had een catalogusprijs van 45.000 euro inclusief BTW en BPM. Je hebt de BTW op de aanschaf, onderhoud en gebruik volledig afgetrokken. Voor het privé gebruik van de auto moet je dan 2,7% X 45.000 = 1.215 euro betalen voor dat jaar. Heb je de auto ergens halverwege het jaar aangeschaft dan kan je het percentage evenredig verlagen. Stel dat je de auto op 1 september aanschaft dan zijn er dat jaar nog 4 maanden over. Je berekent de terug te betalen BTW dan op de volgende manier. 4/12 X 2,7% X 45.000 = 405 euro.

Je kan een auto ook privé aanschaffen en vervolgens voor zakelijke ritten gebruiken. Je kan dan 19 cent per zakelijke kilometer opnemen en vervolgens af laten trekken.

zakelijk of prive blog vaartland

Privé gebruik van de auto

Wanneer je een auto privé hebt aangekocht maar je besluit dat je deze toch ook zakelijk wilt gebruiken dan is het mogelijk om de auto om te zetten naar zakelijk. Vervolgens kun je autokosten voor het zakelijke deel aftrekken. Het BTW bedrag bij de aankoop kan je alleen niet terugkrijgen omdat je de auto als privé persoon hebt aangeschaft.

Conclusie

Het is voordeliger om een auto zakelijk aan te schaffen wanneer je de occasion vooral zakelijk gaat gebruiken. Zeker als je geen BV hebt zijn de belastingvoordelen optimaal. Het zakelijk kopen van een occasion is daarom een goed alternatief voor het private leasen van een auto. Gebruik je de auto meer privé dan zakelijk dan is het niet direct voordeliger om de auto zakelijk aan te schaffen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl