Contact met Vaartland.nl

 

Je auto laten financieren? Dit zijn je opties

Vaartland.nl Jelle
2 januari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen maar heb je niet genoeg geld op je spaarrekening? Dan kan het interessant zijn om geld te lenen voor een auto. Het financieren van een auto kan je op verschillende manieren doen. In deze blog vertellen we je op welke manieren je een auto kan financieren, wat de voor- en nadelen zijn en waar je verder op moet letten bij het laten financieren van een auto.

Auto financieren via de dealer

Vaak bieden autodealers de mogelijkheid aan om je auto via hun te financieren. Zo kan je bijvoorbeeld de auto binnen een aantal jaar afbetalen, de helft nu betalen en de andere helft pas over 5 jaar of de auto nu kopen en over 5 jaar pas betalen. Al deze opties klinken natuurlijk aantrekkelijk maar vaak moet je over het geleende bedrag een hoge rente betalen waardoor het uiteindelijk duur uitpakt. Daarnaast is de auto pas van jou wanneer deze volledig is afbetaald. Lukt het niet om de auto binnen de gestelde termijn af te betalen? Dan kunnen ze de auto weer in beslag nemen.

Auto financieren via een persoonlijke lening bij de bank

Je auto laten financieren via een persoonlijke lening bij de bank is volgens ons het beste. Je geeft bij de bank aan hoeveel geld je wilt lenen en binnen welke tijd je het bedrag wilt aflossen. Zodra de bank je aanvraag heeft goedgekeurd ontvang je het bedrag op je rekening zodat je de auto kan kopen. Omdat je een bedrag en een termijn hebt afgesproken weet je precies wat je per maand kwijt bent aan de aflossing. Daarnaast komt de auto op jouw naam te staan waardoor je schadevrije jaren opbouwt. Deze schadevrije jaren zorgen weer voor een zogeheten “no claim korting” op je autoverzekering. Tenslotte is het mogelijk om extra geld af te lossen wanneer je een keer een meevaller hebt of geld over houdt. Hierdoor bespaar je weer op rentekosten.

Let op: Wanneer je een BKR-registratie hebt wordt het lastig om een auto te laten financieren.

Auto financieren via Private Lease

Bij Private Lease betaal je maandelijks een vast bedrag. Hierin zitten ook de kosten voor eventueel onderhoud, verzekering en wegenbelasting bij inbegrepen. Het nadeel van Private Lease is dat de auto niet van jou is en dat verzekeringsmaatschappijen niet verplicht zijn om de schadevrije jaren mee te tellen. Je bouwt dus geen schadevrije jaren op en kan geen gebruik maken van de zogeheten No Claim korting. Wanneer de lease periode is afgelopen lever je de auto weer in.

close-up-of-prox-card-payment-4DARRQZ (1).jpg

Hieronder volgen een aantal tips voor het financieren van je auto met behulp van een lening via de bank.

Denk goed na over de looptijd van de lening

Denk voordat je een financiering afsluit goed na over de looptijd. Het is slim om vooraf een inschatting te maken van hoe lang je in je nieuwe auto wilt rijden. Wanneer je bijvoorbeeld denkt om 5 jaar in je nieuwe auto te rijden is het niet handig om een lening met een looptijd van langer dan 5 jaar te nemen. Zo voorkom je dat je, nadat je jouw auto weer verkocht hebt, nog steeds moet aflossen.

Denk ook aan de overige maandelijkse kosten

Wanneer je een auto laat financieren betaal je gedurende een bepaalde periode iedere maand een bedrag. Dit bedrag bestaat uit de aflossing en rente. Maar vergeet niet dat er nog meer kosten komen kijken bij het aanschaffen van een auto. Zo betaal je iedere maand voor je autoverzekering en moet je wegenbelasting betalen. Daarnaast kan het zijn dat je onderhoud aan je auto moet laten verrichten en vergeet de kosten voor brandstof niet. Maak vooraf een goed overzicht van de totale kosten zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Leen niet meer geld dan dat je nodig hebt

Geld lenen kost geld, dat weet je inmiddels waarschijnlijk al. Leen dus niet meer dan dat je echt nodig hebt. Hoe meer je leent hoe meer geld je uiteindelijk kwijt bent aan rente. Let er bovendien op dat een auto geen investering is die je makkelijk terug verdiend.

Vergelijk kredietverstrekkers voordat je een keuze maakt

Net als bij het afsluiten van een abonnement kan je veel geld besparen door de verschillenden aanbieders te vergelijken. Zo ook bij kredietverstrekkers. Kredietverstrekkers rekenen verschillende rentepercentages en hebben andere randvoorwaarden. Door de verschillende aanbieders goed te vergelijken kan je tot wel honderden euro’s per maand besparen.

Houd ook rekening met de afschrijving van je auto

Naast de kosten voor wegenbelasting, aflossing, verzekering, brandstof en rente wordt de door jou gekochte auto ook minder waard vanaf het moment dat je er vanaf de dealer mee naar huis rijdt. Dit wordt afschrijving genoemd. Wanneer je de auto binnen de looptijd van je lening verkoopt kan je dit geld gebruiken om het resterende bedrag af te lossen. Zo bespaar je rentekosten.

Je auto Allrisk verzekeren?

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft moet je een verzekering afsluiten. Je kan ervoor kiezen om de verplichte WA verzekering af te sluiten, of je auto Allrisk te verzekeren. Bij een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan andere personen en voertuigen maar niet voor schade aan je eigen voertuig. Bij een allrisk verzekering ben je hier wel voor verzekerd. Wij raden je aan om je auto Allrisk te laten verzekeren wanneer je deze met behulp van een financiering hebt aangeschaft. Wanneer je jouw eigen auto total loss rijdt dan krijg je er in ieder geval een groot deel vergoed. Wanneer je de auto alleen WA verzekerd hebt, heb je én geen auto meer én zit je nog vast aan je maandelijkse aflossing.
Net als bij kredietverstrekkers is het ook aan te raden om verschillende autoverzekeringen te vergelijken voordat je er eentje afsluit. De hoogte van je verzekeringspremie hangt van een heleboel factoren af waardoor het maandelijkse bedrag erg kan verschillen per verzekeraar.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl