Contact met Vaartland.nl

 

Dit moet je weten over Xenon- en Led autoverlichting

Vaartland.nl Jelle
25 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Verlichting uitgelicht

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe of tweedehands auto wordt je vaak overdonderd met termen en kenmerken. Soms is het moeilijk om de beste keuze te maken. Wat heb je nou echt nodig en hoe heet dat dan? Denk bijvoorbeeld eens aan de lampen van een auto. Ook hier is een ruime keuze waaruit je kan kiezen. Waar tot niet heel lang geleden halogeen de standaard keuze was heb je nu opties als Xenon, Led, Lazer en zelfs Oled. In dit artikel leggen we je graag de verschillen uit en hoe ze werken.

Halogeen auto licht

Halogeen is de meest gebruikte techniek voor verlichting in een auto. De reden is simpel: het is goedkoop. Helaas komt die lage prijs wel met een aantal nadelen in vergelijking met de andere opties. Zo verbruikt halogeen verlichting vrij veel stroom omdat veel energie verloren gaat in warmte. Door deze warmte gaan ze ook nog eens minder lang mee, gemiddeld maar 1 jaar.

 

 

Xenon auto verlichting

Xenon lampen zijn een stuk meer efficiënt dan halogeen. Zo levert een xenon lamp evenveel licht als een halogeen lamp met maar half de wattage. Ook kan je door het gebruik van xenongas de kleur aanpassen waardoor deze vaak meer blauw of wit ogen dan het warmere halogeen licht. Xenon lampen gaan door hun efficiëntie vier keer langer mee dan halogeen, gemiddeld dus 4 jaar.

 

Blog autoverlichting.png

 

Led licht auto en Oled autoverlichting

Led en Oled (organic LED) verlichting is een stuk duurder dan halogeen of xenon en pas sinds kort beschikbaar op auto’s. Led heeft veel voordelen zoals zijn hoge lichtopbrengst en de mogelijkheid om vrijwel ongelimiteerd de kleur te kiezen. Het grootste voordeel aan Led of Oled is dat ze in principe nooit vervangen hoeven te worden. Ook kunnen individuele onderdelen van de lamp ingeschakeld worden waardoor bijvoorbeeld kleine animaties mogelijk zijn zoals bij het starten en uitschakelen van de auto.

Lazer licht auto

Laser is de nieuwste vorm van verlichting en enkel beschikbaar in een aantal BMW occasions. Er zijn niet veel verschillen tussen led en lazer enkel dat lazer veel kleiner is, waardoor dit makkelijk in te bouwen is in een auto.

Maar welke soorten licht heb je in een auto?

Vrijwel elke auto kent de volgende soorten verlichting: dagrijverlichting, dimlicht, grootlicht en mistlicht. Maar wat zijn de verschillen?

Dagrijverlichting

Dagrijverlichting of DRL ( Daytime Running Light ) is bedoeld om ook tijdens daglicht beter zichtbaar te zijn voor tegemoetkomend verkeer. Auto’s gebouwd na januari 2011 zijn hiermee standaard uitgerust. De dagrijverlichting staat altijd aan en om deze reden wordt dan ook vaak energiezuinige ledverlichting gebruikt.

Zodra je de motor niet meer loopt schakelt de dagrijverlichting automatisch uit. Bij de meeste auto’s schakelt de dagrijverlichting automatisch uit zodra het dimlicht aan gaat. Alleen bij auto’s gebouwd na januari 2015 kunnen zowel het dimlicht als de dagrijverlichting tegelijk aan staan.

Dimlicht

Het dimlicht is de standaard verlichting die je voert wanneer het donker is of wanner het normaal regent. De naam komt voort uit het idee dat je hiermee tegemoetkomend verkeer niet verblind. Het dimlicht heeft verschillende lampen aan de linker en rechterkant van de auto. Hierdoor wordt het gebied recht voor de auto en de rechter berm verlicht, dus niet het deel waar tegenliggers rijden. Bij de dimlichten gaan ook de achterlichten en de kentekenplaatverlichting aan.

Grootlicht en mistlicht

Deze lampen produceren de maximale hoeveelheid licht en zijn bedoeld voor situaties met zeer slecht zicht. Anders dan bij dimlicht is grootlicht wel hinderlijk voor tegemoetkomend verkeer en mag je het dan ook alleen gebruikt in situaties zonder medeweggebruikers. Omdat dit potentieel hinderlijk is voor ander verkeer staat er een boete op het onterecht gebruik hiervan. Grootlicht is alleen bedoeld voor s’nachts wanneer er bijvoorbeeld geen straatverlichting is. Mistlicht functioneert in principe hetzelfde als grootlicht maar heeft een lageren lichtbundel. Dit omdat mist ook licht terugkaatst en daardoor grootlicht onbruikbaar maakt.

Wil je weten welke auto’s van Vaartland.nl xenon of led verlichting hebben of heb je vragen over andere opties? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum en we helpen je graag verder.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl