Contact met Vaartland.nl

 

Mazda RX-8, sportwagen met rotatiemotor

De Mazda RX-8 is een sportwagen van het Japanse merk die een relatief korte tijd in productie is geweest. In deze periode wisten de Japanners wel de aandacht op zich te vestigen met deze auto. Het was immers een sportauto die voorzien werd van een rotatiemotor ofwel een wankelmotor. Als jou deze auto wordt aangeboden, besef je dan dat dit een collectors item is. Een model die je niet zo vaak zult tegenkomen in Nederland waarin een uniek stukje techniek onder de motorkap is verwerkt. De Mazda RX-8 is dan ook bijna een museumstuk, ondanks dat de auto helemaal niet zo oud is.

 
 
 
 
 

Waarom de motor van de Mazda RX-8 dit model zo speciaal maakt

Laten we het artikel over de Mazda RX-8 beginnen door de motorkap eens open te trekken. De motor van de Mazda RX-8 kun je gerust omschrijven als een van de factoren die deze auto zo speciaal maakt. Deze sportauto is immers voorzien van een Renesis rotatiemotor. Deze motor is een doorontwikkeling van de “wankelmotor”. De Renesis rotatiemotor won in 2003 de prijs voor “Best Engine of the Year” in de categorie van 2.5 tot 3.0 liter. 

Een rotatiemotor is voorzien van een draaiende schijf die de functie van de zuiger overneemt in plaats van op-en-neer gaande cilinders zoals bij de meeste motoren het geval is. De efficiëntie van deze motor komt tot uiting in het feit dat een op-en-neer gaande beweging niet meer in een draaiende beweging moet worden omgezet om uiteindelijk de wielen te kunnen aandrijven. Een rotatiemotor heeft dus een eenvoudige opzet, zorgt voor minder trillingen, heeft een compacte vormgeving en zorgt hiermee dat de gewichtsverdeling van de auto veel gelijkmatiger is. Er is niet meer sprake van een zwaartepunt. 

mazda rx-8 modellen vaartland

Wat maakt de Mazda RX-8 nog meer een speciale auto behalve de motor?

De motor van de Mazda RX-8 zorgde voor uitstekende wegprestaties die veel mensen in die tijd (de auto was in productie van 2003 tot en met 2012) niet voor mogelijk hadden gehouden. Door compacte afmeting van de motor kon deze achter de vooras worden geplaatst. Het gewicht tussen de voor- en achteras kon hierdoor precies gelijk worden gesteld. De achterwiel aangedreven auto kreeg hierdoor een zeer prettig rijgedrag.

Door het gebruik van aluminium en kunststof onderdelen en de koolstofvezel cardanas werd een hoop gewicht bespaart. Dit, in combinatie van de sportieve vormgeving, zorgt ervoor dat de Mazda RX-8 een speciale auto is, zelfs als je niet weet dat deze modellen worden aangedreven door de rotatie motoren.

Wat is de Mazda RX-8 voor een auto?

Als je de Mazda RX-8 ziet, weet je gelijk dat het een andere auto is dan de andere Mazda modellen zoals de Mazda 3 of Mazda MX 5. Dit heeft niets te maken met het andere motorgeluid dat klinkt als je de motor start. Je merkt dit al door de uitstraling van de auto. De Mazda RX-8 heeft bijvoorbeeld geen B-stijl, de stijl die tussen de portieren aan de voorzijde- en achterzijde te vinden is. Daarnaast gaan de deuren tegendraads open. De achterdeuren scharnieren achterwaarts en worden dan ook wel “suicide doors” genoemd, al moet je deze term niet letterlijk nemen. Het veiligheids sluitingsmechanisme zorgt ervoor dat de achterdeuren niet open kunnen worden gemaakt zonder dat de voordeuren open zijn.

De auto is echte achterwiel aangedreven rijdersauto. De elektrisch verstelbare sportstoelen die diep en stevig zijn, bieden alle comfort om een lange afstand mee af te leggen. De auto is functioneel ingericht en laat zich prettig bedienen. Een van de sterkste kanten is de besturing die relatief zwaar maar wel direct is. De stugge vering past bij het karakter van de auto. Het is uiteraard wel een sportauto. 

 

Bekijk huidige aanbod Mazda RX-8

Is de Mazda RX-8 een functioneel model?

De vraag is uiteraard of de Mazda RX-8 een functioneel model is. Hoewel het een sportauto is, biedt de auto wel ruimte voor vier personen. Je kunt de beschikbare ruimte vergelijken met die van een gemiddelde stadsauto. Je hebt zelfs de beschikking over een redelijke hoeveelheid bagageruimte. De auto is smaakvol ingericht en met betrekking tot het comfort zul je niet het idee hebben dat je in een sportwagen zit. 

In 2008 is Mazda gestopt met de productie van de RX-8 omdat de rotatiemotor niet meer past bij de EURO5 normen die we in Europa kennen. Wat dat betreft is deze auto dus niet helemaal meer van deze tijd. Als je een liefhebber bent van dit soort auto’s en je bent op zoek naar een collectors item, is de Mazda RX-8 zeker een overweging waard. Er zijn in Nederland 328 exemplaren verkocht. De kans is dus aanwezig dat je een Mazda RX-8 op de occasionmarkt tegenkomt. Ben je op zoek naar een soortgelijke auto van een ander merk? Kijk dan eens naar de Nissan 350Z

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl