Contact met Vaartland.nl

 

Mazda 3, de onderscheidende middenklasser

De Mazda 3 is een aansprekend model uit het C-segment en de vergrootte versie van de Mazda 2. Dit is de compacte klasse op de automarkt, dus de standaard gezinsauto’s. Heel “standaard” kun je deze opvolger van de 323 niet noemen. Het Japanse merk streeft ernaar om op ieder vlak onderscheidend te zijn. Dit doet Mazda door vast te houden aan de ingeslagen route. Is dit een weg die jou ook wel aanspreekt? Aan de hand van dit artikel kun jij je mening vormen.

 

 
 
 
 
 

Wat voor soort auto is de Mazda 3 die in 2004 op de markt verscheen?

De 2004 Mazda 3 was niet echt een onbekende toen het model op de markt verscheen. De auto is de opvolger van de 323 en is eigenlijk het resultaat van de nieuwe nummering van modellen waarvoor het merk gekozen heeft. De mensen die ervoor kozen om een 2004, 2005 of 2006 Mazda 3 te kopen, maakten hun keuze voor een vertrouwd concept.

De Mazda 3 is verkrijgbaar als 5-deurs hatchback (met een rechte achterkant waarbij de bagageruimte een geheel vormt met de ruimte voor de passagiers) of een 4 deurs sedan uitvoering, een model met een aparte kofferruimte aan de achterzijde. De auto is voorwiel aangedreven en verkrijgbaar met een benzine- of dieselmotor. Daarnaast heb je de keuze uit een handgeschakelde auto of een automaat. Heb je liever een nog grotere auto van Mazda? Kijk dan eens naar de Mazda 5.

mazda 3 modellen vaartland

Hoe de 2010 Mazda 3 een eigen weg volgde

In 2010 kwam Mazda met een tweede generatie van de “3” uit. Tot nu toe was er nog niets nieuws onder de zon totdat de 2010 Mazda 3 ook beschikbaar kwam met SkyActiv motoren. Deze technologie (geïntroduceerd in 2012) zorgde voor een lineaire vermogensafgifte waardoor hetzelfde vermogen beschikbaar was, ongeacht het toerental. Hierdoor kreeg de auto een rustiger weggedrag. 

De onderscheidende 2014 Mazda 3 tot en met de 2018 Mazda 3 2018 modellen 

De Mazda 3 uit 2014 is een model uit de derde generatie. Deze generatie (2014 Mazda 3 tot en met de 2018 Mazda 3 2018 modellen) werd het onderscheidende karakter van deze auto pas echt zichtbaar. Dit begint al met de maatvoering. Met een lengte van 4 meter 46 is de Mazda 3 een behoorlijk stuk langer dan de vergelijkbare auto's uit dezelfde klasse. Dit biedt letterlijk ruimte om zich ook op andere manieren te onderscheiden als “het beste jongetje van de klas”. De auto biedt volop ruimte aan de inzittende en heeft een chique inrichting gekregen. De onderscheidende waarde van deze auto wordt je bij het instappen al direct duidelijk.  

Een Mazda 3 is dan ook interessant voor je als je op zoek bent naar een ruime auto die de perfecte combinatie van sportiviteit en comfort biedt. Hoewel de SkyActiv technologie wat saai kan overkomen, is een Mazda 3 met betrekking tot weggedrag zeker niet saai te noemen. Het toerental kan laag worden gehouden om toch op een redelijk hoge snelheid te komen. De wegligging van de auto is prima, de Mazda 3 reageert vrij direct op de commando’s van de bestuurder (het gas geven, remmen en de stuurbewegingen) en de bediening van de auto is als prettig te omschrijven. De vering is vrij stug afgesteld waarmee het sportieve karakter van bijvoorbeeld een 2017 Mazda naar boven komt maar oneffenheden op de weg keurig worden opgevangen.

De 2019 Mazda 3, finetunen van een succes concept

De 2019 Mazda 3 is een auto uit de vierde generatie van dit model. De veranderingen ten opzichte van bijvoorbeeld een 2015, 2016 Mazda 3 zijn helemaal niet ingrijpend te noemen. De Japanners hebben vastgehouden aan hun waarden en techniek en hebben zich gericht op het finetunen van een succes concept. Dit wordt in het land van de rijzende zon ook "rightsizing" genoemd iets wat je sterk terugziet op motorisch gebied. In plaats van de auto’s te voorzien van een andere motor (zoals veel merken doen om zicht te verbeteren), richt Mazda zich op efficiëntie van de krachtbron. Op deze manier kunnen ze onderscheidend zijn zonder van de ingeslagen route af te wijken. De Mazda is voorzien van ouderwetse grote motoren die vrijwel even zuinig zijn als de moderne “groene” motoren. 

Een verandering die wel zichtbaar is aan de 2019 en 2020 Mazda 3 modellen is de “kodo” vormgeving met de moderne aerodynamische lijnen. Ook het interieur is wat gemoderniseerd ten opzichte van voorgaande modellen maar ook op dit gebied is er sprake van verfijning om de lat steeds hoger te leggen en te zorgen voor nieuwe standaarden.

Bekijk huidige aanbod Mazda 3

Pluspunten van de Mazda 3

+ Ruime auto
+ Mooie vormgeving
+ Luxueus ingericht
+ Uitstekend weggedrag
+ Gunstig verbruik

Ben je op zoek naar een zelfde type auto maar van een ander merk? Kijk dan eens naar de Ford Mondeo of Honda Civic.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl