Benzine of Diesel, Dit zijn de verschillen

Vaartland.nl Melissa
2 maart 2020

Door Melissa

De verbrandingsmotor bestaat sinds 1862. Sindsdien is deze motor blijven ontwikkelen, wat ervoor gezorgd heeft dat je tegenwoordig automotoren hebt in allerlei verschillende soorten en maten. De meest voorkomende automotoren draaien op diesel en benzine.
Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze 2 type brandstoffen en de motoren waarvoor ze gebruikt worden? Dat vertellen we je in dit blogartikel.

Diesel voertuigen

De werking van de motor

Ten eerste zit er een klein verschil tussen de werking van een dieselmotor en de werking van een benzinemotor. Zowel bij een diesel- als een benzinemotor wordt er gebruik gemaakt van een mengsel dat verbrand wordt. Door deze verbranding ontstaat er energie die gebruikt wordt om de motor te laten draaien.
Het verschil tussen benzine en diesel is dat de diesel uit zichzelf ontbrand en er bij een benzinemotor gebruik gemaakt wordt van een bougie. De bougie produceert een elektrische vonk die het mengsel laat ontbranden.

Het vermogen en koppel

Het voornaamste verschil tussen het rijden in een auto op diesel en het rijden in een auto op benzine zit hem in het vermogen en de koppel. Een auto die op diesel rijdt heeft vaak meer koppel. Een auto op benzine heeft vaak meer vermogen.
Wat dat precies inhoudt? Wanneer je een auto met veel koppel hebt kan je gemakkelijker wegrijden, ook bij een laag toeren aantal. Bij een laag toeren aantal rijdt een dieselauto met hoge koppel prima door. Dit zorgt er ook voor dat je minder snel hoeft te schakelen.
Een hoge koppel zorgt dus voor een relaxte rijervaring, dit is ook één van de redenen dat leaseauto’s meestal op diesel rijden.
Waar een dieselmotor vaak meer koppeling heeft, heeft een benzinemotor meestal meer vermogen. Hierdoor kan je sneller optrekken. Dit houdt in dat je in minder tijd op een hoge snelheid kan komen.
In de praktijk wordt het verschil tussen de benzinemotor en de dieselmotor steeds kleiner. Door de komst van de turbo krijgen zowel diesel- als benzinemotoren meer vermogen en koppel.

Benzine voertuigen

 

verschil benzine en diesel blog vaartland

Verbruik en kosten

Naast het vermogen en de koppel zit er ook een financieel verschil tussen het rijden op benzine of diesel. Zoals je misschien wel weet betaal je meer wegenbelasting voor een auto die op diesel rijdt in vergelijking met een benzineauto. Aan de andere kant is de prijs van diesel weer lager dan de prijs voor benzine.
Om een juiste keuze tussen de twee te kunnen maken moet je weten wat het voordeligst is voor jou. Dit hangt af van de hoeveelheid kilometers die je in een jaar rijdt. Over het algemeen is het voordeliger om een diesel te rijden wanneer je meer dan 25.000 kilometer per jaar rijdt. Rij je minder dan 20.000 kilometer per jaar? Dan is het zeker verstandiger om te kiezen voor een benzine wanneer je een nieuwe auto koopt.
Hoewel diesel slechter is voor het milieu, rij je met een diesel gemiddeld een stuk zuiniger dan met een benzineauto. Gemiddeld rij je met een auto op diesel zo’n 18 kilometer per liter diesel. Bij een benzineauto ligt deze verhouding op 1:13. Verder heeft een dieselauto meestal een grotere tankinhoud waardoor je een stuk langer door kan rijden zonder te tanken met een auto op diesel.

Het milieu

Zoals gezegd zijn diesels slechter voor het milieu. Daarnaast maken ze over het algemeen ook een stuk meer geluid dan benzineauto’s, ondanks dat autofabrikanten hun best doen om het lawaai van de motor zo veel mogelijk te dempen. Vooral oudere diesels maken een stuk meer lawaai.
Dieselauto’s zijn slechter voor het milieu omdat ze meer stikstof en fijnstof uitstoten dan benzineauto’s. Dit is ook de reden dat je meer wegenbelasting betaalt voor een dieselauto.

Onlangs is er een nieuwe soort diesel ontwikkeld, de zogeheten Blauwe Diesel. Deze dieselsoort is een stuk milieuvriendelijker dan de huidige variant omdat hij van plantaardig restafval wordt gemaakt.

Meer informatie over Blauwe Diesel

 

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl