Contact met Vaartland.nl

 

Extra veiligheidseisen voor nieuwe auto's verplicht!

Vaartland.nl Gert Jan
8 juli 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Vanaf 7 juli is het verplicht om nieuwe veiligheidssystemen in nieuwe auto's te hebben in de EU. Enkele systemen zijn al een tijdje in gebruik genomen, maar sommige zullen wellicht nieuw zijn voor je.

In de meeste occasions zullen deze nieuwe systemen nog niet zitten. Wellicht vind je dat nog niet zo erg, want zijn ze allemaal wel zo fijn? Lees het in deze blog.

 
 
 
 
 

Verplichte systemen vanaf juli 2024

De Europese Unie komt vaak met nieuwe regels voor auto's, die meestal geleidelijk worden ingevoerd.

Eerst gelden deze regels voor auto's die na een bepaalde datum op de markt komen, en later voor alle nieuwe voertuigen. Dit geeft fabrikanten de tijd om de nodige systemen toe te passen in hun wagens, wat vaak ingewikkeld is.

De 'General Safety Regulation' volgt een vergelijkbaar traject. Sinds 6 juli 2022 zijn deze veiligheidsvoorschriften van kracht voor auto's die vanaf die datum zijn geïntroduceerd.

Bestuurders van recentere modellen kennen deze maatregelen al. De Intelligent Speed Assistance (ISA), die waarschuwt bij het overschrijden van de snelheidslimiet, is de meest opvallende maatregel.

Deze functie is standaard ingeschakeld bij het starten van de auto en moet bij elke rit handmatig worden uitgeschakeld, als je dat wilt.

Hoewel het systeem ook een trilling in het gaspedaal kan geven, is deze optie duurder en daardoor zeldzaam in de praktijk. De regels helpen fabrikanten om veiligere voertuigen te produceren en bevorderen de verkeersveiligheid in de EU. Dat is in ieder geval het idee erachter.

Niet alleen is dit nieuw maar zijn er meer systemen die verplicht zijn in nieuwe auto's, die systemen zijn:

  • Een gecertificeerd systeem voor cybersecurity-management beschermt het voertuig tegen digitale bedreigingen.
  • Advanced Emergency Braking detecteert mogelijke botsingen en remt automatisch om deze te voorkomen.
  • Lane Keeping Assistance zorgt ervoor dat de auto actief in de rijstrook blijft door stuurcorrecties toe te passen.
  • Intelligent Speed Assistance (ISA), geeft snelheidswaarschuwingen.
  • De vermoeidheidsherkenning, bekend als Driver Drowsiness and Attention Warning, analyseert het rijgedrag en waarschuwt bij tekenen van vermoeidheid of afleiding.
  • Het Emergency Stop Signal waarschuwt achteropkomende voertuigen met fel knipperende lichten bij een plotselinge stop.
  • Event Data Recorders slaan belangrijke gegevens op van net voor, tijdens en na een ongeval.
  • 'Reversing detection with camera or sensors' biedt hulp bij het achteruitrijden met behulp van parkeersensoren of een achteruitrijcamera.

 

 

Irritante piep en 'zwarte doos' in de auto.

De irritante piep als je geen gordel om hebt is algemeen wel bekend. Die irritante piep gaat naarmate het langer duurt voordat je de gordel om doet ook steeds harder piepen. 

2 bijzondere nieuwe systemen zijn; de eerder besproken 'intelligent speed assistent,' wat een van de systemen is die er uit springt. Als je de maximumsnelheid overschrijdt, dan gaat er een piep af. 

Het systeem is uit te schakelen, maar dat moet je, net als het start/stop systeem, elke keer uitschakelen bij het straten van de occasion.

Naast de snelheidsbegrenzer bevat de EU-verordening ook enkele andere opvallende systemen. Het meest omstreden systeem is de Event Data Recorder, een soort zwarte doos die incidentgegevens vastlegt.

Deze recorder bewaart enkele seconden aan data van vóór een ongeval, zoals de positie van het stuur, de snelheid van de auto en of de verlichting aan was.

Hoewel de EDR alleen informatie vastlegt bij een ongeval – namelijk de laatste vijf seconden voor de botsing en 300 milliseconden daarna – en geen gesprekken van inzittenden opslaat, roept dit systeem veel zorgen op over de privacy van de bestuurders.

Alleen nationale autoriteiten en autofabrikanten mogen de opgeslagen gegevens gebruiken voor onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Verzekeraars zouden er niet bij kunnen.

 

veiligheidseisen auto

 


Occasions aantrekkelijker?

Als je helemaal geen zin hebt in deze nieuwe systemen, zou een occasion een ideale uitweg kunnen zijn.

Bekijk ze nu hier!

 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl